7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Nová krev, jiná mentalita i zkušené hráčky! To vše je nový A-tým

A tym komplet

Sezóna 2017/2018 je odstartovaná. Prvního srpna se v Králově Poli sešlo kompletní družstvo žen včetně realizačního týmu, a oficiálně tak došlo k zahájení nové sezóny. V ní bude stejně jako v loňském roce hlavním trenérem a zároveň generálním manažerem A-týmu Marek Rojko. Jakých změn jeho družstvo doznalo a jaké důvody ho k novému složení vedly? A jak bude probíhat příprava jeho týmu na nový extraligový ročník?

 

Marku jak se nový A-tým rodil?

Už v závěru loňské sezóny jsme formovali námět na to, jak by mělo vypadat družstvo pro nadcházející rok. Na základě toho, jak jsme vyhodnotili jednotlivé hráčky z uplynulé sezóny a jak hrál celý tým v průběhu roku, jsme došli k závěru, že je potřeba hledat trošku jiné typy než loni. Z toho vznikla nová sestava, která přichází do Brna pro sezónu 2017/18. Družstvo by mělo být ve stylu hry jiné než bylo to dosavadní. V loňském roce tým produkoval řadu chyb v mezihře a přihrávce a nebyl úplně stabilní. Doufám, že tohle se změní, a že dokážeme konkurovat těm nejsilnějším extraligovým celkům právě novým stylem hry.

Na základě čeho jste konkrétní hráčky vybírali?

Rozhodovali jsme se samozřejmě podle finančních možností a toho, co bylo dostupné na trhu. Nakonec jsme zkombinovali tým ze starších a zkušených hráček a těch mladších na druhé straně. Přitom jsme zachovali stále velkou skupinu odchovankyň z Brna, ale doplnili jsme ji volejbalistkami, které mají odehráno více sezón v zahraničí. Ty by, na základě svých mezinárodních zkušeností, měly mladším spoluhráčkám předat a ukázat jiné pojetí hry a podržet je.

Kdo všechno tedy bude součástí nového A-týmu?

Vydali jsme se nakonec jihoamerickou cestou doplněnou o hráčky, které osobně znám. Do Brna tak z Brazílie míří Flavia Assis a Nayara Ferreira. Jsem velmi rád, že se do Králova Pole vrací Klára Vyklická, protože si myslím, že není dobré, aby hráčky z Brna odcházely jinam, pokud to není do zahraničí. Po odchodu Míši Doležalové jsme věděli už půl roku dopředu, že na pozici libera připravíme Nikolu Vaňkovou - bude to její první vážná sezóna v dospělé kategorii, k čemuž velmi pozitivině přispělo to, že teď působila tři měsíce v seniorské reprezentaci. To jí k této nové úloze může jen a jen pomoci.

Na důležitou pozici první nahrávačky se mi podařilo sehnat zkušenou starší hráčku. Ivana Zburová hrála nepřetržitě víc jak deset sezón venku a navíc ji znám osobně. Jako univerzálka přichází ze Slovenska ještě Nikola Pištěláková. Těší mě, že na blok se do Brna vrací Kristýna Boulová. Tento post jsme pořešili kompletně z českých zdrojů, což je velmi důležité. Mariku Tesařovou nahradila Lenka Pohdrázká, která byla v přípravě s tímto týmem už loni. Teď se rozhodla dělat volejbal profesionálně a navíc je to další odchovankyně Brna, takže jí rádi dáme prostor.

Obměnou prošel i realizační tým.

Ano, relizační změn dostál také některých změn. Pozici kondičního trenéra opouští Míša Jelínková, které patří velké poděkování za její loňskou práci. I díky ní totiž tým zvládl fyzicky velmi náročné play off a sérii těžkých zápasů s Ostravou. Letos ji nahradí David Nerud, který má velké zkušenosti hlavně s mládežnickými družstvy a je to jeden z mála kondičních koučů, který reálně pracuje ve volejbale. Můžeme ho tu navíc mít v podstatě na každodenní úvazek, což je velmi vzácné. Na pozici asistenta trenéra bude působit Tomáš Samsely, od kterého přesně vím, co čekat a myslím si, že to může být zajímavá spolupráce. Radimu Vlčkovi přeji hodně štěstí, po svých mnoha odpracovaných letech si určitě zaslouží, aby vedl sám svůj tým a uplatnil v něm své myšlenky. Změnila se i pozice team manažera, na tu přichází Míša Doležalová, který si zde loni zažila celý systém fungování. Ten teď utvrzuje a v přípravě na tuto sezónu už udělala obrovský kus práce.

Co čeká Tvůj tým v nejbližší době?

V následujících čtyřech až šesti týdnech bude mít hlavní slovo David Nerud. Potřebujeme co nejvíc naladit hráčky na stejnou úroveň zátěže. Musíme trefit souhru hráček i v kondiční přípravě, takže bude nejprve důležité zjistit individuální rozdíly mezi nimi. Proto je dobře, že jsme začali 1. srpna a máme dva a půl měsíce klid na nastavení systému práce.

Budete hrát před startem extraligy nějaká přípravná utkání?

První přípravné zápasy nás čekají zhruba v polovině září, očekávám celkově okolo 12-15 přípravných utkání. Snažili jsme se jako soupeře sehnat jen silná družstva, případně týmy lepšího průměru. Pojedeme do Německa, do Polska - chceme zjistit, jak budou naše hráčky hrát pod tlakem a prověřit naši hru, co nejlépe to půjde. Výhry nad slabými soupeři pro nás nejsou podstatné.

 

Složení A-týmu:

Nahrávačky: Ivana Zburová /SVK/, Šárka Šloufová

Smečařky: Flavia Assis /BRA/, Nayara Ferreira /BRA/, Anna Suchá, Pavla Meidlová

Blokařky: Kristýna Boulová, Klára Vyklická, Lenka Podhrázká

Univerzálky: Gabriela Kopáčová, Nikola Pišteláková /SVK/

Libero: Nikola Vaňková

 

Realizační tým:

Hlavní tréner a generální manažer A-týmu: Marek Rojko
Asistent trénera: Tomáš Samsely
Asistent trénera: Magda Králiková
Team manažer: Michaela Doležalová
Kondiční tréner: David Nerud
Fyzio a masér: Eliška Vejrostová, Zdeněk Zítka
Statistička: Petra Žilková
Lékař: Radka Bartovičová
Tisková mluvčí: Barbora Mertová

 

Barbora Mertová
 

 

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT