7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Ivana Zburová míří i v této sezóně s žákyněmi A co nejvýš

Zburová

 

Ivana Zburová se v Králově Poli v letošní sezóně stará o žákyně A a určitě by v ní ráda navázala na předminulou sezónu, ve které právě s touto věkovou kategorií dokázala vybojovat parádní stříbro na Mistrovství České republiky. Před sezónou jsme si s holkama daly jen ty nejvyšší cíle,“ potvrzuje Ivana a dodává: „Uvidíme ale, jak se nakonec vše dohraje a v jakém formátu". Její žákyně v ní mají ten nejlepší vzor, není to totiž tak dávno, kdy vedla A-tým KP-Brna jako kapitánka.  

 

 

V Králově Poli působíš čtvrtou sezónu, začínala jsi jako hráčka, teď už je z Tebe ale zkušená trenérka. Jak vnímáš u sebe samotné tento posun z hráče směrem k trenérovi, co všechno Ti to dalo a je něco, po čem se Ti naopak stýská?

Je to velká změna, přejít z hráče k trénování. Hráč se v podstatě stará sám o sebe, odtrénuje si svoje a pak má volný čas. Trenér se musí připravit na úplně každý trénink, zápas i další věci, které je potřeba v souvislosti s družstvem řešit. Tak jako jsem se jako hráčka snažila vždycky si něco od každého trenéra odnést, tak i trenérství mi dává do života zkušenosti. Ať už je to komunikace, trpělivost nebo vypořádání se s překážkami, které vám mnozí hážou pod nohy. S přibývajícím časem mi chybí dobře se zničit na tréninku.

Letos působíš po dvou letech znovu u žákyň A, tedy u ročníku 2006 a 2007. Jak probíhala Vaše dosavadní sezóna, co všechno jste s holkama stihly v přípravě absolvovat a co naopak už ne?

Absolvovaly jsme celou letní přípravu, byly jsme na dvou soustředěních – první bylo z větší části kondiční a na tom druhém jsme se už víc zaměřovaly na tréninky s míči. Stihly jsme odehrát dvě kola 1. ligy kadetek a jedno kolo Českého poháru žákyň. Takže jsme toho celkově zatím v této sezóně bohužel neodehrály moc.

Jak trénují žákyně v posledním měsíci? Určitě to není jednoduché pro ně, ale ani pro Tebe, jako jejich trenéra? Čím se udržují v kondici?

Tato situace není jednoduchá pro nikoho. Děvčata dostávají každý den plán, co mají plnit.  Trénují pětkrát týdně, z toho máme dva on-line tréninky s kondičním trenérem, jeden trénink si odcvičí samy a dvakrát týdně chodily běhat ven. Ale protože už je chladno, tak jsme jim v těchto dnech místo běhu vymysleli jiné kardio cvičení, které si odcvičí doma.

Na svém kontě máš s žákyněmi A KP Brna stříbro na MČR. Jak na to vzpomínáš?

Ta sezóna zůstane vrytá do paměti do konce mého života. Vytvořila se během ní velmi dobrá parta jak v týmu, tak i ze strany rodičů, kteří nás na úplně každém zápase povzbuzovali a hnali za vítězstvím. Tato děvčata teď tvoří základ U17, a to mě těší o to víc, protože nám nikdo na začátku práce nevěřil.

Jaký je Tvůj letošní cíl s Tvým družstvem, s čím bys byla po sezóně spokojená?

Před sezónou jsme si daly jen ty nejvyšší cíle. Uvidíme, jak se nakonec sezóna dohraje, a hlavně kdy se vůbec znovu začne a v jakém formátu. V první řadě si přeju, abychom už konečně začaly normálně hrát a trénovat.

V současné době, kdy děti sedí doma a hodně koukají na PC nebo mobily, je určitě sport a motivace k němu velmi důležitá. Jak to vnímáš právě u svých žákyň, jsou rády za to, že mají možnost sportovat a uvědomují si už ve svém věku, že jim do života tréninky, píle a řád určitě hodně dají?

Myslím si, že sport je důležitý nejenom v dnešní době. Sport naučí děti disciplínu, dril, sáhnout si v určitých situacích na dno svých sil. Naučí je komunikaci, která jim velmi chybí a naučí je také jak se chovat a pomáhat si v kolektivu. Zatím si tyto věci plně neuvědomují, proto se snažíme jim v tomto směru poradit, pomoci a naučit.

Svou hráčskou kariéru jsi sama ukončila před třemi lety, trénuješ a udržuješ ale svou kondičku určitě i dál.

Po skončení mé kariéry jsem si od sportu na chvilku dala oddych, protože si to tělo žádalo. Ale dlouho mi to nevydrželo a díky mému příteli jsem okusila nové sporty, které mě hned chytly. Takže jsem začala lyžovat, hrát golf, jezdím na kole v terénu. Taky hodně děláme turistiku. Takže sport v mém životě zůstal a bez něj si to ani neumím přestavit.  

Co Tě nejvíc a zaručeně nakopne, když se Ti nechce nic dělat?

Dobrá káva.

V KP působí i Tvůj táta, kdo ke komu chodí na volejbalové rady a co Ti v životě nejvíc dal?

Samozřejmě, že otec chodí na rady ke mně. 😊 Ale ne, o volejbalu se bavíme hodně a vždy si jeho rady beru k srdci, i když to tak někdy nevypadá. 😊 Vážím si toho, že s mou mamkou stojí při mně a podporují mě, i když moje rozhodnutí někdy správná nejsou a vyberu si tu těžší cestu. Jsou to ti nejlepší rodiče, stejně jako bratr, které si můžu přát.

Co by sis letos přála od Ježíška?

Jestli Ježíšek nebude v karanténě, tak si určitě poradí a přinese mi spoustu dárečků. 😊

 

Barbora Mertová

Foto: Ondřej Driml


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT