7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Žákyně v ČP opět nejlepší na Moravě

tn DSC 0669Bez Jíti Vaďurové, ale zase s Terkou Helanovou, vyrazily vlakem žákyně na druhý turnaj moravské části Českého poháru. První osmička se tentokráte sešla v Novém Jičíně, který postoupil v předchozím kole společně se Znojmem, na úkor České Třebové a Hradce Králové (dodejme že Česká Třebová skončila o víkendu v druhé osmičce první, Hradec druhý). New Jersey na Moravě sice neoplývalo prostornými halami, ale pouze malými tělocvičnami, kde málem zeď byla out, ale na druhou stranu se hrálo docela příjemně a nic nebylo daleko.

 

Hektický pěti zápasový sobotní program otevřely Královopolanky v očekávaném derby proti druhé Olomouci. Jak se ale již na rozcvičce ukázalo, Olomouc nedojela kompletní a bez třech hráček základní sestavy bylo utkání pouze formalitou  (Olomouc na turnaji nezískala ani set a to ani po příjezdu hlavních tahounek, výsledkem byl pád z druhého místa až do druhé osmičky). Vypjatý souboj se nedostavil ani ve druhém derby, kdy narazilo Brno na holky z Přímětic. Znojmo šetřilo své hlavní zbraně a z utkání odešlo poražené 0:2 po setech 11:25 a 16:25. Třetí utkání a malý šok, Brňanky podlehly Prostějovu a to v tiebreaku 11:15. Nová situace přináší i nové výzvy. 

Žákyně čelily poprvé situaci, kdy na Českém poháru ztratily set či dokonce utkání. První set se Svitavami však nepřináší velké drama, Brno vítězí 25:11. Malé změny v sestavě, velké polevení v koncentraci a další šok. Ve druhém setu neobejde ani jeden tým celou rotaci, Brno dostává v jediném postavení 15 bodů a set ztrácí ostudně 5:25. Tiebreak, který se neobejde bez slz a emocí, vyhrávají Brňanky 17:15 a s velkou pravděpodobností mohou vyhlížet postup do první osmičky v České republice. 

Den však ještě nekončí, proti Bílovci Královo Pole nastupuje rovnou se dvěma hráčkami ročníku 2002 v základní sestavě a s chutí se vrhá vstříc novým vítězstvím. Brno vyhrává první set, Bílovec přichází na svůj styl hry až v polovině druhé sady, kdy využívá řady brněnských zaváhání, stejně tak jako záludných úderů a ze stavu 13:15 utíká na 18:15. Brno posiluje sestavu, k vítězství se však již nepřiblíží. O dalším utkání tak znovu rozhoduje tie-break, se kterým se tentokrát základní sestava počíná na výbornou a vítězí jej 15:7. 

Večerní pohled na tabulku přináší malý šok, Brno je druhé, což po dosavadních výsledcích není špatné umístění, na první místě se však o dva body vymezuje Ostrava (na minulém turnaji pátá), na třetím místě pak Nový Jičín, který postoupil ze druhé osmičky. Právě tito dva soupeři čekají na brněnské zelené žabky v neděli. Trenéři večer po dlouhých úvahách zahazují kalkulačky a ráno staví na hřiště druhou nahrávačku Navrátilovou. Je to přeci ona, které potřebuje všem a zejména sobě dokázat, že je dobrou nahrávačkou. První set s New Jersey na Moravě přináší drama až do konce, Brno první setball neproměňuje, v tom druhém je však již úspěšné. Nový Jičín ztrácí sebevědomí, Brno naopak díky výbornému podání a odpracované obraně opanuje druhý set a vítězí 27:17. Peťa Navrátilová neztrácí důvěru a s pozměněnou sestavou vstupuje do druhého utkání. Ostrava po prohraném tiebreaku s Prostějovem stále cítí šanci na vítězství v turnaji, ale co to, Brno opět staví na smeč Grabovskou, na post univerzálky Pokornou, ze základu je tu pouze Polická a Helanová. Ostrava trestá brněnskou troufalost a vítězí 25:22. Z lavičky zní, "nasaďme základ, přece turnaj neprohrajem", ale sestava má bezmeznou důvěru. Svoji chvilku slávy zvládá na výbornou, Pokorná zahajuje esem, přidávají se i další hráčky. Brno si věří dále, Navrátilová drží hru pevně v rukách a zejména díky útočné potenci Helanové vítězí snadno 25:14. Diváci se nestačí divit, "viděli jste ten trojblok dvanáctiletých holek na síti???". Sestava si za odvahu zasloužila vstup do tiebreaku a jede stále na vítězné vlně. Ta však upadá za stavu 6:3, respektive 6:6, nyní přichází chvíle pomoci. Do hřiště vbíhá Digrinová a Vondráková. Brno začíná kontrolovat průběh třetího setu, znovu precizně brání a končí turnaj vítězstvím 15:9. To je ta pravá chvíle pro kalkulačky. Všichni lačně běží k nástěnce a precizně přepočítávají body. Ne ne, nepovedlo se, tedy alespoň soupeřům. Brno se nedělními pěti body vyhouplo do čela tabulky a není šance sesadit jej zpět. Brněnský skvělý kolektiv odvážných holek splnil druhý velký cíl a postoupil do první osmičky České republiky. Viva La Týýýým!

Komentář trenéra (Nezhoda): První turnaj jsme si prošli díky útočné síle Vaďurové naprosto v pohodě, trochu jsme si nyní nebyli jsití formou Helanové, která odehrála jen kvalifikaci, ovšem její výkon na turnaji stoupal a v neděli byla nejlepší hráčkou. V průběhu celého turnaje jsme se snažili na hřišti vždy držet jen jednu ze dvojice Digrinová - Polická, které svým výkonem určují organizaci a smysl naší hry. Více tiebreaků přichází na vrub častým změnám v sestavě, ale dát prostor celému týmu byl jedním z hlavních úkolů pro tento turnaj. Myslím si, rozhodující chvíle jsme zvládli dobře a i předvedená hra stála za ocenění. Peťa Vondráková se výkonem přiblížila očekáváním ke kadetské extralize, hráli jsme rychleji, výrazně rychleji pak středem sítě. V lednu snad již nastoupíme se všemi trumfy a popereme se s nejlepšími týmy v republice. Za celý turnaj si jistě pomyslné ocenení pro nejlepší hráčku zaslouží Dáda "Digi" Digrinová, alias Awesome Pokémonek, jež byla oceněna angínou a antibiotiky.

 

KP Brno - Olomouc 2:0 (9,13)

KP Brno - Znojmo 2:0 (11,16)

KP Brno - Prostějov 1:2 (20,-16,-11)

KP Brno - Svitavy 2:1 (11,-5,15)

KP Brno - Bílovec 2:1 (13,-26,7)

KP Brno - Nový Jičín 2:0 (23,17)

KP Brno - Ostrava 2:1 (-22,14,9)

 

Základní sestava (která skoro nikdy nenastoupila): Vondráková, Polická, Pokorná, Podsedníková, Digrinová, Helanová, střídaly: Grabovská, Mičánková, Navrátilová, Ogarová, Stillerová, Zichová

 

Erik Nezhoda


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT