7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

World Grand Prix vrcholí! I s našimi hráčkami

Niky Kopy

Tento víkend startuje v Ostravě závěrečný turnaj Final Four FIVB World Grand Prix. Královo Pole má mezi českými reprezentantkami hned dvojnásobné zastoupení – Gabrielu Kopáčovou a Nikolu Vaňkovou. Obě už s národním týmem absolvovaly postupně turnaje v Peru, Portoriku a Kanadě a pro obě je to nezapomenutelná zkušenost, které si velmi cení.

„Jsme neskutečně rády, že jsme si mohly World Grand Prix zahrát. Třešničkou na dortu bude závěrečný turnaj v Ostravě, před domácímí fanoušky, na který se moc těšíme,“ shodují se Gábina i Nikola. Český výběr čeká v sobotu v 19:00 semifinálový zápas s Polskem. O finále budou dále usilovat týmy z Jižní Koreje a Německa. Závěrečné boje o medailová umístění vypuknou v ostravské RT TORAX Aréně neděli.

Naše hráčky měly cestu za závěrečným turnajem vskutku pestrou: z Peru se přesunuly do Portorika a pak zamířily do Kanady. „Největší zážitky mám já osobně z Peru, lidé tam žijí úplně jiným životem, chudším a ne moc čistotným, ale přesto jsou usměvaví, hodní a šťastní,“ popisuje Nikola. „Fanoušci tam byli nejlepší, co jsem kdy zažila, všude o nás každý věděl a chtěl se s námi fotit. Na zápas dorazilo kolem 5 tisíc lidi, což bylo neskutečné! Zahrát si před tolika lidmi je skvělá zkušenost a husí kůži mám i z toho, když si vzpomenu na peruánskou hymnu, při které zpívala celá hala.“ Její slova potvrzuje i Gábina: „Peru je opravdu zajímavá země, kde je hodně znát chudoba. Lidé tam ale během zápasů vytvořili takovou atmosféru, kterou jsem ještě nikdy předtím nezažila, tolik fotek a podpisů jsem v životě nerozdala. Organizace a všechno okolo bylo dobré až na hrací halu, což byla tedy další věc, kterou jsem ještě nezažila: teraflex byl položený přímo na betonu, v hale chyběla okna a s všudypřítomným prachem a špínou jsme po tréninku byly skoro tak černé, jako Peruánci. Na tréninku navíc byli stálí fanoušci v podobě holubů, kteří na některé z nás měli i velmi přesnou mušku,“ směje se Kopáčová.

Další dvě země, kde se World Grand Prix hrála, pak obě holky vnímaly úplně odlišně: „Portoriko bylo zase o něčem jiném, krása, upravenost a čistota. Podívat se do takové země je skvělé, strávily jsme navíc volný  den i u moře a na nákupech. Což bylo dobré odreagování před dalšími zápasy a cestou do Kanady,“ říká Nikola. A Gábina dodává: „Jsem moc ráda, že turnaj probíhal v tomto pořadí: Peru chudá a špinavá země, ale lidsky přívětivá, Portoriko atraktivní a nakonec Kanada, která nás pomalu připravila na návrat domů.“

A jak královopolské hráčky hodnotí odehrané zápasy? „Co se týče turnajů, ty nebyly tak náročné jako přesuny. Hodně nám dal zabrat hlavně časový posun. Nejnáročnější to bylo poslední týden v Kanadě, kde už byla na všech znát únava,“ popisuje Gábina. „Všechno jsme ale zvládly a to je hlavní,“ doplňuje Nikola.

To nejhlavnější ale český reprezentační výběr čeká právě tento víkend v Ostravě: „Je skvělé, že se u nás tato akce zase pořádá, zahrát si před domácím publikem bude moc fajn a my budeme všichni moc rádi, když nám přijde fandit  co nejvíc lidí,“ shodují naše reprezentantky.

 

 Barbora Mertová

 

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT