7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

První přípravná utkání odehrána. Bilance? Tři vítězství

Gliwice

Po šesti týdnech intenzivní přípravy odcestoval A-tým v pátek do polské Gliwice, kde ho čekaly hned tři úvodní prověrky v letošní sezóně. A ukázalo se, že kvalitní příprava nese své ovoce, všechna přípravná utkání totiž svěřenkyně Marka Rojka v Polsku vyhrály: „Absolvovali jsme první herní zátěž. Celkově jsem rád hlavně za úvodní páteční zápas proti semifinalistovi posledního ročníku finské ligy. Utkání ukázalo dost zajímavých věcí a od něj bychom se rádi posunuli dál k lepšímu a lepšímu výkonu,“ zhodnotil brněnský kouč.

 

K jeho týmu se v týdnu po účasti v reprezentaci připojila Gabriela Kopáčová a také nová hráčka Mojca Pene. Od začátku srpna se královopolské družstvo věnovalo hlavně kondiční přípravě, herních tréninků bylo zatím méně. „V následujícím období se už celá naše práce zaměří na volejbalová témata, souhry a vylepšování celkového projevu,“ nastínil Marek Rojko.

Brněnské hráčky se na úvod turnaje v Polsku utkaly s týmem Polkky Kuusamo a odehrály s ním pětisetovou bitvu s vítězným koncem. „Je to velmi silné družstvo s dvěma hráčkami národního týmu a posílené o tři cizinky. Hraje i Evropský pohár a hlavně mu už zbývají jenom dva týdny do startu ligy,“ přiblížil soupeřky Rojko. „Bez ohledu na naši výhru 3:2 musím říct, že zápas měl dlouhé výměny, hodně zajímavých řešení a pro oba týmy splnil svůj účel. Na první zápas to byl solidní výkon některých hráček. Bylo také vidět, že Kopáčová a Pene jsou v týmu teprve krátce,“ dodal.

V sobotu dopoledne pak na KP Brno čekalo domácí družstvo Gliwice, které má ambice postoupit do nejvyšší polské soutěže Orlen ligy. „Soupeř neměl kvalitu nás porazit, na druhé straně dosahoval kvality některých družstev z české extraligy,“ řekl Marek Rojko. „My jsme v zápase dali prostor i dalším hráčkám a já jsem rád, že se je podařilo zapojit do herní zátěže všechny,“ pochvaloval si. Utkání Brno zvládlo bez ztráty setu stejně jako poslední duel s polským týmem KPKS Halemba, který brněnské družstvo využilo spíše jako herní trénink.

Na liberu v Polsku chyběla Nikola Vaňková, kterou zatím zaměstnává česká reprezentace, proto Marek Rojko na tomto postu měnil smečařky. „V praxi jsme tak mohli trénovat souhru smečařek vedle sebe na hřišti, i na přihrávce i v obraně,“ popsal brněnský trenér.

Roli kapitánky při zápasech v Polsku poprvé okusila Ivana Zburová a s výsledky všech utkání byla spokojená: „Na to, že byl páteční duel s Finskem naším vůbec prvním utkáním, jsme hrály dobře. Nechyběly emoce a bojovnost a všechny jsme byly velmi rády za vítězství,“ usmívala se Ivana. „Proti polskému týmu Gliwice jsme měly dva sety pod kontrolou, v tom třetím nám pak soupeřky utekly o pár bodů, ale naše družstvo ukázalo svou sílu a zápas jsme dokázaly dovést do vítězného konce. Třetí výhra samozřejmě těší také,“ zhodnotila Zburová.

Volejbalistky Králova Pole budou mít po vysoké zátěži v posledních týdnech aktivní regenerační pondělí a od úterý budou pokračovat v další přípravě. Ve středu pak odjíždí do Mariboru, kde je čekají další dvě přípravná utkání – kromě mariborského týmu nastoupí ještě proti Gorici, která má na svém kontě mistrovský titul a bronz.

 

Barbora Mertová
 

 

 

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT