7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Chci dělat věci, které mě baví. A dělat je co nejlépe

martin2

Kdyby jako malý přerostl rychle svoji sestru, možná by se teď věnoval spíše fotbalu než volejbalu. Osud mu ale karty zamíchal jinak, a tak se pětadvacetiletý Martin Štětka věnuje profesně naplno trénování volejbalistek. V KáPéčku působí čtvrtou sezónu. „Každý rok jsem měl zatím štěstí být u družstva, které na konci sezóny slavilo nějaký úspěch,“ usmívá se Martin. Letošní rok je ale pro něj oproti těm předešlým  o trošku jiný. Začal totiž působit také jako hlavní statistik A-týmu.

 

Jak dlouho už trénuješ volejbalistky a jak ses vůbec k tomuto sportu dostal?

Práci trenéra se věnuji od 20 let, kdy jsem dostal možnost trénovat v mé rodné Orlové mladší žákyně, se kterými jsme na konci sezóny obsadili 3. místo na MČR mladších žákyň v Praze. Z tohoto hnízda pochází i Janička Weissová, která v současné době hájí barvy KP či Karin Žolnerčíková, která hraje v Ostravě za ženy. A co se týká mých volejbalových začátků, tak k těm jsem se dostal díky mé sestře. Na základní škole chodila do volejbalu, a ten vždy začínal v sedm hodin ráno. Já byl tehdy ještě malý prcek, který nedosáhl na horní zámek dveří, a proto jsem nemohl zůstat sám a musel jsem chodit se sestrou :-)

Od kdy působíš v Králově Poli?

Jsem tady čtvrtou sezónu. V té první jsem měl na starosti výběrové družstvo starších žákyň ve spolupráci s Erikem Nezhodou a Lůďou Grabovským, s nimž jsem ještě další rok spolupracoval u stejného družstva. Loni jsem začal také u žákyň, ale v průběhu sezóny jsem přešel k družstvu U-17, u kterého jsem i letos.

Jaké jsou Tvoje dosavadní největší úspěchy?

Každý rok jsem měl zatím štěstí být u družstva, které na konci sezóny slavilo nějaký úspěch. V první sezóně v KP jsme vyhráli ČP žákyň. Další sezóna pak byla už více v mé režii a v ní jsme na MČR starších žákyň až do finále nepoznali hořkost porážky. 

V kom z holek, které jsi doposud trénoval, vidíš největší volejbalové talenty?

Bylo by těžké vyzdvihovat jen některé hráčky, protože jsem měl štěstí být i u reprezentačních výběrů ročníku 2000 a 2002. Takže jich bylo víc než dost. 

V letošní sezóně působíš také jako statistik A-týmu. Jak se to tak sešlo, že děláš i statistika?

Role statistika mi připadla i pro dorostová družstva. Ke statistice jsem se ale dostal čirou náhodou, kdy po mě Aleš Novák chtěl, abych se ji začal učit u RD 98. Člověk musí být při psaní statistiky dost zkoncentrovaný, aby stihl vše sledovat a vyhodnocovat. 

V čem je hlavní rozdíl mezi pozicí trenéra a statistika?

Řekl bych asi menší zodpovědnost. Když jsem dělal přípravu třeba pro družstvo U-19, tak jsem vytáhl všechny potřebné informace o soupeři, které po mě hlavní trenér požadoval. A pak už bylo jen na něm, jak s nimi naloží a použije je k vítězství v utkání. 

Měli jste někdy s nějakým týmem nějakou oblíbenou písničku na celou sezónu? 

Docela dlouho jsem vzpomínal, ale nakonec se mi rozsvítilo! Loni jsem vždy na zápasech očekával od našeho hlavního DJ Lucinky Šmardové píseň Dzeko&Torres - L'Amour Toujours. Oblíbená je pro mě už z důvodu, že melodii znám z našeho fotbalové chorálu.

Co děláš rád kromě volejbalu?

Aktivně bych řekl, že vše co se dá dělat v přírodě a pasivně fotbal, kde už od mala jsem odkojen asi na tom nejlepším fotbale u nás, tedy co se týká atmosféry na utkáních, i když mě za to tady spíš odsuzují a dělají si srandu :-) Jinak se snažím vyjet pryč z města někam na hory s přáteli či rodiči. Anebo navštívit svého nejlepšího kamaráda z dětství, který má bohužel tu smůlu, že za mnou moc přijet nemůže, jelikož je od narození upoután na invalidní vozík. 

Máš nějaký životní sen?

Dělat věci, které mě baví, a dělat je co nejlépe.

S  kterou volejbalistkou bys rád zašel na večeři?

Já bych se zeptal spíš, zda by se našla nějaká, která by šla se mnou :-) Ale když už bych to měl napsat, tak jak říká jedno nepsané pravidlo - "se všemi, protože nesmíš kazit kolektiv".

 

Barbora Mertová 

 

 
 
 

 

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT