7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Novým trenérem KP Brna je Matúš Kalný

Kalný

 

Královopolský A-tým má zbrusu nového trenéra, v sezóně 2019/20 bude post hlavního kouče zastávat Matúš Kalný. Tento 38letý Slovák přichází do Brna z Německa, kde dlouhodobě působí u juniorské reprezentace a jako trenér si tam vede skvěle. V loňském roce totiž s německým týmem vyhrál Mistrovství Evropy ve Zlíně, a na tento úspěch bude chtít navázat letos v srpnu na Mistrovství světa v Tunisu. Myšlenkami je už ale naplno i u KP Brna, jehož vize výchovy mladých perspektivních hráček ho přesvědčila, aby se sem z Německa přesunul. „Chci, abychom měli s novým týmem všichni po sezóně pocit, že jsem se posunuli vpřed, a naše práce měla smysl," uvedl před svým příchodem Kalný.

 

V sezóně 2019/20 budete zastávat nově pozici hlavního trenéra A-týmu KP Brna, jak se na tuto práci těšíte?

Těším se moc, protože jste převážně o práci s mladými lidmi, které lze ve velké míře výkonostně ovlivňovat a rozvíjet. Do Králova Pole přicházím s obdobnou vizí jakou jsem měl v mém posledním působišti, kde bylo prvotním posláním postupné rozvíjení mladých hráčů, jejich zlepšování a výchova pro potřeby reprezentačního družstva.

Brno je Vaší další zahraniční zastávkou - předtím jste působil v Německu, Rakousku a Švýcarsku. Proč teď právě Česká republika?

Brno mě oslovilo se svým koncepčním plánem výchovy mladých perspektivních hráček nastaveným na delší období, což byla přesně moje pracovní náplň posledních sedm let u německých juniorů. Takže jsem na nabídku kývl.

Jak to momentálně vypadá se složením královopolského A-týmu?

Tým už je skoro kompletní, hledáme už jen hráčku na post univerzálky.

Loni jste ve Zlíně vybojoval s německou mládežnickou reprezentací titul mistrů Evropy, což je asi Váš dosavadní největší úspěch, jak na něj vzpomínáte?

Je to přesně tak, titul mistra Evropy je doposud můj největší úspěch a já pevně věřím, že není poslední. To znamená, že na Česko mám velmi pěkné vzpomínky. Na Českou republiku jsme si loni ve finále věřili, hodně dobře jsme se znali ze společné přípravy. Zahrát si a vyhát finále Mistrovství Evropy proti domácímu družstvu před plnou halou a ve výborné atmosféře, to je asi sen každého hráče a trenéra.

Přecházíte po delší době od mužů k ženám, bude práce s nimi v něčem jiná?

Určité odlišnosti tam samozřejmě budou, ale ženský volejbal se postupně v posledních letech stále víc a víc přibližuje tomu mužskému. Svou fyzičností, parametry i všeobecnou volejbalovou jednoduchostí, kterou se prezentují muži.

Co je pro Vás důležité, jak by měl nový A-tým v sezóně pracovat?

Nový tým by měl určitě přinášet denně vysokou dávku motivace a pocit sebezlepšování a učení se v úplně každém tréninku i zápase. Abychom měli po sezóně pocit, že jsem se posunuli vpřed a naše práce měla smysl.

Jaké máte plány na léto?

Momentálně se s německými juniory připravuji na Mistrovství světa U-19 v Tunisu, takže bohužel nezůstává čas na nic jiného. Od konce června do srpna jsme v soustavném tréninkovém i zápasovém kolotoči.

 

Předchozí angažmá a úspěchy:

2007-2010 VSG Coburg/Grub (Německo) muži
2010-2011 SV Schwechat (Rakousko) ženy + trenér RD juniorek Rakouska
2011-2012 Seat Volley Näfels (Švýcarsko) muži - 3. místo + finalista poháru
2012-2019 trenér mládežnické německé reprezentace chlapců - 2015 4. místo ME U19, 2018 Mistr Evropy U19

  

Barbora Mertová

Foto: CEV, www.cev.eu

 

 

 
 
 

 

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT