7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Reprezentace mě hodně posunula, volejbal má teď pro mě nový rozměr

0605DD1E 93AA 4CB3 A288 16DD676E5793

 

Kulaté narozeniny sice Daniela Digrinová oslaví až na podzim, ale bilancovat rozhodně může už nyní. A to jen a jen pozitivně, jak ve volejbale, tak ve svém osobním životě. Dáda začala v Králově Poli titulem se staršími žákyněmi,  pokračovala medailemi s kadetkami a postupně se propracovala až ke dvěma juniorským zlatům. Už v sedmnácti letech naskočila jako jediné libero do Áčka KP Brna a okusila s ním mimo jiné atmosféru CEV Cupu. Paralelně s tím působila od třinácti v reprezentaci, v níž to dotáhla až na úplný vrchol, momentálně je totiž součástí národního týmu žen. A letos stihla i odmaturovat a dostat se na Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity. Kolik že jí tedy, s tímto vším na kontě, na podzim vlastně bude? Pouhých 20 let!

 

Když jsi před dvěma lety nastupovala do královopolského A-týmu, cítila jsi samozřejmě zodpovědnost, ale i nervozitu, jak je to teď? Kam jsi se za ty dva roky posunula?
 
Nervózní už tolik nejsem, pomalu se posouvám do role jedné ze starších hráček v našem týmu, a tak už se ode mě očekává víc. A tím pádem se na mě  přesouvá zodpovědnost daleko větší.
 
Do Áčka přechází postupně generace zlatých královopolských juniorek, i Ty jsi byla zvyklá na vítězné tažení mládeže KP Brna. Extraliga žen je ale soutěž úplně odlišná, jak moc těžký byl skok mezi ženy?
 
Když jsem začala hrát v Brně kadetské a juniorské soutěže, také jsme vždy nevyhrávaly. Končily jsme desáté, páté a k výhrám jsme se musely postupně dopracovat. Věřím, že to tak bude i v Áčku.  
 
Před příchodem do žen jsi vyzdvihovala práci Erika Nezhody, s kterým jsi spolupracovala čtyři roky. Teď u A-týmu žen působí druhým rokem Matúš Kalný, kterému je koncept postupné výchovy mládeže velmi blízky. K ženám přešel po dlouhodobém působení u mužů, jak se ti s ním pracuje? 
 
Pan trenér má spoustu zkušeností a my se z toho snažíme samozřejmě vytěžit a naučit se se toho co nejvíc. Přechod mezi mužským a ženským volejbalem je podle mě docela veliký skok a museli jsme si tím pádem navzájem na určité věci zvykat. 
 
V poslední době Tě určitě ovlivnil i hlavní kouč ženské reprezentace - Giannis Athanasopoulos. Ten na adresu mladých tváří reprezentace včetně Tebe na konci června do médií řekl: “Zapadly skvěle, ukázaly dobrý přístup a myslím, že tady je dobrý základ do budoucna.“ Jak moc tě tahle slova těší a jaké to je trénovat s TOP hráčkami ČR pod vedením tak zkušeného trenéra, jakým Giannis bezesporu je?
 
Jsem moc šťastná za ten čas, který jsem letos u ženské reprezentace strávila. Posunulo mě to herně i psychicky. Volejbal má pro mě teď nový rozměr. Trenér i hráčky mě každý den motivovali, abych ze sebe vydala to nejlepší.
 
Matúš Kalný na začátku sezóny avizovoval, že je moc rád za účast Tebe a Tvých spoluhráček v reprezentaci. Zároveň dodal, že by nejenom chtěl, abyste si svoje místo v reprezentaci udržely, ale současně i dokázaly přenést zkušenosti a zodpovědnost z národního týmu i do zápasů extraligy. 
 
Určitě se snažíme do týmu přinést něco nového co jsme naučily, hlavně ze stránky komunikace. Všechny jsme si zkusily, že zvládneme hrát s těmi nejlepšími hráčkami v České republice. A to by nám k sebevědomí rozhodně pomoci mělo.
 
Loňská sezóna KP Brna vůbec nebyla jednoduchá, jak ji zpětně hodnotíš?
 
Asi už se budu opakovat, ale bylo to jako na houpačce. Jako mladé družstvo jsme dokázaly zahrát nejenom velmi dobré, ale bohužel taky velmi špatné zápasy. Naše výkony nebyly stabilní a já doufám, že to se nám časem podaří změnit. 
 
V době koronaviru jsi zvládla odmaturovat - jak jsi se v té nejistotě, která ohledně maturit panovala, zvládla soustředit, učit a u toho trénovat?
 
Nejtěžší bylo, že nikdo dlouho nevěděl, jestli maturity vůbec proběhnou a nedalo se tomu v karanténě nějak přizpůsobit. Dva týdny před ústní částí maturity jsme ale dostaly volno a mohly jsme se soustředit jen na školu.
 
Maturitou ale Tvoje studium nekončí, co bude následovat? 
 
Budu studovat Anglický jazyk a literaturu na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity tady v Brně a moc se na to těším. Cizí jazyky mě baví a myslím, že v dnešní době se bez nich už skoro neobejdeme. Také se těším na nový režim, který vysoká škola nabízí. 
  
Letos na podzim oslavíš kulatiny, co by sis k nim nejvíc přála?
 
Mám ráda praktické dárky, ale k dvacetinám bych si přála něco, co mi zůstane a co si budu pamatovat. 
 
Stihla jsi letos vůbec nějakou dovolenou?
 
Celou karanténu jsem strávila doma s rodinou, tak to byla taková moje dovolená. Po maturitě jsme hned naskočily do reprezentace, a tak na tu pravou dovolenou už nebyl čas.

 

Barbora Mertová

Foto: Ondřej Driml 

 

 

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT