7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Kvalitní a bezpečné kurty budeme moci nabídnout jenom díky kompletní rekonstrukci

Novák2

 

Volejbalové kurty v Lužánkách jsou jedním z nejstarších a největších sportovních areálů na šestkový volejbal v České republice. Celkem devět antukových kurtů nabízí ideální příležitost k tréninkům a k pořádání turnajů, navíc v samotném centru Brna. Povrch kurtů je však dlouhodobě nevyhovující a vyžaduje kompletní rekonstrukci, proto se Volejbalové kurty Lužánky i v letošním roce uchází o dotaci z participativního rozpočtu města Brna. „Chceme, aby se na kurtech dalo hrát kvalitně a bezpečně. To je naše priorita. Věřím, že se nám tentokrát podaří v projektu s názvem Dáme na vás uspět, a budeme tak moci vrátit kurtům důstojnou tvář,“ věří jejich správce Marek Novák

 

Co všechno Volejbalové kurty Lužánky nabízí?

Kurty jsou určeny pro trénování mládeže z celého Brna s tím, že mládežnické oddíly registrované ve Volejbalovém svazu tady trénují zdarma, a dále slouží také pro veřejnost. Hraje se tady nejenom volejbal, ale i jiné sporty, a to jak na amatérské, tak profesionální úrovni. V poslední době sem např. chodí stále více nohejbalistů.

V dnešní době, kdy je omezeno trénování ve vnitřních prostorách, jsou navíc Lužánky ideálním místem pro sportovní přípravu. Díky Covidu jsme se tak vlastně trošku vrátili ke kořenům, kdy býval volejbal výhradně letním sportem a hrával se venku. Volejbalové kurty teď otvíráme dřív na jaře než jindy, abychom umožnili sportování co nejvíce lidem.

Je poloha Volejbalových kurtů v samotném srdci Brna výhodná?

Teď už vím, že to je jejich obrovská výhoda. Když jsem zde začal působit a začali se sem vracet volejbalisté, kteří odsud předtím z různých důvodů odešli, mysleli jsme si, že být přímo v centru Brna je naopak nevýhoda, např. z důvodu parkování. To ale nakonec ničemu nevadí, protože ať se z kurtů vydáte na kteroukoli stranu, jste do pěti minut na zastávce městské hromadné dopravy, a tím pádem sem není nutné jezdit autem. Navíc pro děti, kterých sem společně s volejbalisty chodí hodně, je ideálním místem k dalšímu vyžití přilehlý park. U nás je také možné půjčit si např. pétanque, zahrát si ping pong nebo se tu dají uspořádat oslavy či opékání špekáčků. A takový táborák uprostřed města taky není úplně běžná věc.

Jak dlouho Volejbalové kurty spravuješ a jakou obměnou prošly?

Volejbalový klub KP Brno převzal kurty asi před deseti lety, já osobně se jim věnuji intenzivně zhruba let osm. Výrazná změna nastala v obslužnosti kurtů, otevřeli jsme bufet, vylepšili šatny a sociální zázemí. Co se týče povrchu kurtů, tam bohužel k zásadní opravě nebo rekonstrukci nedošlo. Každoročně samozřejmě uvádíme kurty do takového stavu, aby se na nich dalo rozumně hrát, ale poslední rekonstrukce, která proběhla někdy před 15 lety, nebyla bohužel úplně šťastná, takže zprovoznit kurty není vůbec jednoduché. V poslední době navíc na kurtech přibývá stále víc osob a tato zvýšená zátěž klade větší a větší nároky na to, abychom kurty udrželi v přijatelném stavu.  

Volejbalové kurty Lužánky jsou obklopeny rušnými vozovkami, což určitě k jejich kvalitě také nepřispívá?

To ano, kurty dostávají zabrat i v tomto ohledu. Největší zátěží ale je asi to, že se nacházíme v úplně nejnižším místě Lužáneckého parku, pod úrovní hladiny řeky Ponávky. I v době vrcholícího sucha je hladina spodní vody asi 20 cm pod terénem kurtů, takže jsme hrozně moc náchylní na úroveň vody. Stačí opravdu velmi málo, abychom byli pod vodou a naopak, když se podaří vodu odčerpat, jsou díky špatnému provedení kurty ihned prašné. Za normálních okolností totiž kurty kromě drenážní vrstvy, kterou máme v pořádku, nad sebou mají ještě vrstvu škváry nebo hrubé antuky, která udrží vodu a ta tady vůbec není. Takže tu na celé ploše kurtů chybí 30 cm podloží.

Proto se Volejbalové kurty v Lužánkách, stejně jako v loňském roce, uchází o dotaci z participativního rozpočtu města Brna?

Je to přesně tak. Chceme kurty nabízet v takovém stavu, aby se na nich dalo hrát kvalitně a bezpečně. Nechceme, aby si na nich sportovci přivodili nějaké zranění, a navíc byli vystavování prašnosti, která se mimochodem dotýká i lidí v nejbližším okolí. Můj kamarád, který bydlí nedaleko říká, že když „správně“ fouká, tak má antuku až v kuchyni na stole.

O co přesně se tedy Volejbalové kurty Lužánky v rámci projektu s názvem Dáme na vás uchází?

Ucházíme se úplně o stejnou podporu jako v loňském roce, o 3 miliony korun na opravu hřišť. Kurty mají obrovskou plochu a jak už jsem řekl, je potřeba doplnit celou chybějící vrstvu, která udrží vlhkost, a na ni dát novou vrstvu antuky. Tím dojde ke zvýšení povrchu, s čímž je spojená ještě obnova kůlů. Zároveň potřebujeme navýšit kapacitu rozvodů na kropení vody. Tohle všechno lze realizovat za 3 miliony korun, ale bohužel už nezbude na nic jiného. V současné době jsou však tyto věci naprostá priorita. Pokud budou kurty dobře udělané, tak za dvě hodiny po dešti bude možné hrát, ne jako teď, kdy nám to trvá 24 hodin.

Lužánecké kurty se nachází poblíž mnoha historických vil a turisticky atraktivních míst, určitě by si proto zasloužily také obměnit vzhled své budovy a zapadnout více do historické architektury centra Brna?

Je to tak, ale to už je nad rámec participativního rozpočtu. Můj sen je, aby se sem vrátil dvoupodlažní dům, který by obsahoval daleko lepší vybavenost než teď. Mohla by se tu obnovit klubová spolková činnost v celém rozsahu a vše by ladilo k historickým domům na ulici Drobného nebo Lužánecké a částečně i k budově, kterou postavil na svém pozemku tenisový klub. Tak snad se toho všeho jednou dočkám.

 

Barbora Mertová

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT