7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Erik Nezhoda: Prožili jsme sezónu začátků

KP

 

Pandemická situace dolehla v uplynulé sezóně na celý mládežnický sport, volejbal nevyjímaje. Co se mohlo na první pohled zdát jako příjemné volno od každodenních povinností, se postupně rozrostlo do obrovského problému hrozícího nedozírnými následky. „Proto jsem rád, že se naše děvčata nenašla tam, kde mohla, tedy v lenivění a životu mimo sport. Holky naopak společně s námi hledaly všechny cesty, jak se udržet ve formě. A co víc, v kondici jsme mnohem dál, než bychom byli v normální sezóně," uvedl po jejím skončení šéftrenér Volejbalové akademie Erik Nezhoda.

 

 

Už ta minulá sezóna přitom končila rozpačitě. Euforické utkání na Vodovce z kraje března proti Olympu Praha dalo naplno připomenout, jaké to je bojovat do posledního míče o mistrovský titul. Tento zápas sice rozhodoval "pouze" o pořadatelství finálového turnaje, přinesl ale vše, co vždy zápasy mezi Brnem a Prahou přinášely - emoce, sportovní vypětí a zvraty. V dívčím volejbalovém světě, samozřejmě na území Česka, nenajdete větší "mač" než je tento. A Olymp znovu ukázal, že ať je v jakémkoliv rozpoložení, na Kápéčko si věří. Vedl 2:0 a sahal po vítězství v utkání i v nástavbě. Ani jeden ze soupeřů přitom tehdy netušil, že se jedná o poslední utkání sezóny, které rozhodne i o tom, kdo se stane "nekorunovaným" mistrem.

O zvrat se tenkrát postaralo družstvo Brna a jeho mladé pušky. Trium korunovala pěti body v tie-breaku Zuzka Kamasová. Několik dní poté přišlo rozhodnutí o zrušení finálového turnaje. Naše děvčata tak po páté a bez závěrečného boje obhájila první místo - ovšem aniž by si (byť dodatečně) šáhla na mistrovský pohár. Sluší se připomenout, že šanci bojovat o vítězství v extralize nedostaly ani kadetky, ty brněnské svoji sezónu zakončily na druhém místě.

Příprava na sezónu 2020/21 začala se vší parádou, testováním fyzické připravenosti, osmidením kondičním soustředěním, těžkou přípravou v Brně a herní přípravou v Bystřici. Tedy v Bystřici jen na čtyři dny, než se hráčky dozvěděly, že se bohužel nakazily Covidem a díky tomu se během chvíle dostalo do karantény 40 lidí. Start sezóny se však kvapně blížil, extraligy doznaly změny a startovaly kvalifikačními turnaji. Juniorky tu svoji nestihly a nestihly by ani testovací turnaj, kdyby se hrál. Sezónu začaly prvním kolem Českého poháru žen a postupem přes Nový Jičín do druhého kola proti ženám VK Prostějov. K utkání už ale nikdy nedošlo.

Kadetky z domácí izolace naskočily přímo do kvalifikace a vydřely postup mezi elitu. Juniorky ještě odehrály čtyři utkání v první lize žen než zazvonil konec, respektive pauza, nucená pauza. Druhou dávku Covidu pak bohužel do Brna přivezly ženy Dukly Liberec. Přes realizační týmy a pendlující hráčky se nemocí nakazila více jak polovina Akademie. Druhá karanténa znamenala další tři týdny bez volejbalu a sezóna už pak pokračovala jen chvíli. Co se dělo v dalších měsících byl pro děvčata řízený chaos plný rozhodnutí a odvolání. Nicméně každá si cestu ke sportu našla a v prosinci se týmy vrátily do práce díky umožnění praktické výuky na sportovních gymnáziích.

S úplným lockdownem, který přišel v únoru, však došlo k dalšímu pozastavení sportovní činnosti a i definitivnímu rozhodnutí, že letošní soutěže se již nerozběhnou. Letní rozvolnění v sobě přineslo také pátý začátek přípravy a konečně i možnost si alespoň neoficiálně zahrát s někým ze svých soupeřů. Do té doby naše dorostenky stihly odehrát jedenáct vlastních utkání a to třeba i v dresech a podmínkách extraligových utkání. Na antuce týmy odehrály dva domácí turnaje proti ženským týmům z kraje a dařilo se jim velice dobře. Podobně se dá hodnotit i konfrontace napříč extraligovou konkurencí.

Několika hráčkám dal letošní rok možnost nakouknout do přípravy seniorského Áčka. Začala se tak pozvolně psát jejich další kariéra, ta profesionální. Kateřina Pelikánová úspěšně naskočila do přípravy reprezentačního týmu juniorek a Akademie do svých řad přibrala několik nových hráček. Nyní již všichni vyhlíží očkování, srpen a snad i návrat do normálních kolejí. Extraligy opět startují z kraje října a oba dorostenecké týmy mají stále ty největší ambice. Snad bude ten příští sportovní rok lepší než ty předešlé.

 

 

Erik Nezhoda, Barbora Mertová

 

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT