7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Mladá generace čerpá z našich zkušeností

tn IMG 1142

Chytře, pohotově, zkušeně. Tak vypadala na brněnské palubovce hra bělehradské kapitánky Vesny Čitakovič-Djurišić. Tato dnes už srbská volejbalová legenda se ve svých 36 letech vrátila pro tuto sezónu ze zahraničí zpátky do domácí ligy. Povolali ji zejména proto, aby byla k ruce mladým spoluhráčkám. „Snažím se je učit nejenom to, jak se mají chovat na hřišti, ale i mimo něj.“

Na soupisce Vašeho družstva jsou samé Srbky, opravdu u Vás nehraje žádná cizinka?

V srbské lize nepotkáte cizinky, máme velmi mnoho šikovných mladých holek, které vytváří výbornou základnu pro náš národní tým. To koneckonců vidíte i v družstvu Bělehradu – je plný mladých hráček, jsme tu jenom tři seniorky. V Srbsku jsou volejbalistky ve 20, 21 letech už „staré“ na naši ligu a odchází většinou do zahraničí.

 

Sama jste v zahraničí působila velmi dlouho – hrála jste v Polsku, Turecku, chvíli dokonce i v Jakartě. Do bělehradského týmu jste naskočila až v letošní sezóně.

Ano, vrátila jsem se zpátky do Srbska, hlavně abych pomohla svým mladým spoluhráčkám a byla jim k ruce se svými zkušenostmi, snažím se, co můžu. Proč ne, je to zase jiná životní etapa.

 

Do Brna přijela Crvena Zvezda Bělehrad k utkání v Poháru CEV jako favorit, zápas se ale vůbec nevyvíjel jednoznačně.

Když jsme sem přijely, byl pro nás brněnský tým velkou neznámou. Do zápasu jsme vstoupily trochu nervózně, udělaly jsme hodně chyb, ale nakonec se nám to povedlo a s výsledkem zápasu jsem spokojená. Pro oba týmy je teď ale důležité dívat se dopředu k našemu příštímu utkání, které určitě nebude jednoduché.

 

V Česku jste nehrála poprvé?

Přesně tak, v České republice jsem už hrála mnohokrát – ať už s národním týmem nebo v evropských pohárech, ještě nikdy jsem tu ale neprohrála.

 

Váš manžel je profesionální fotbalista, který sport vítězí u vás doma?

Já samozřejmě miluju volejbal, to je můj sport číslo jedna. V Srbsku mají všichni rádi fotbal, ale já ne. Líbí se mi i basketbal, hraje ho můj syn, jsem na něho pyšná.

 

Barbora Mertová

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT