7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Kadetky večer startují evropský šampionát

2096

Jen hodina děli kadetky České republiky od startu na Mistrovství Evropy do osmnácti let. V úvodním duelu pravděpodobně okusí bouřlivou atmosféru, protože vyzvou domácí Černou Horu.




 

Ta bude pro všechny soupeře základní skupiny velkou neznámou, protože neabsolvovala lednovou kvalifikaci. České reprezentantky tak měly pouze minimální šanci se na soupeře připravit. Na druhou by se mělo jednat o snadného soupeře neostříleného těžkými utkáními. Prní utkání však není radno podceňovat, reprezentantky musí myslet na vítězství, pokud chtějí dosáhnout vytouženého mistrovství světa v Thajsku. Světová akce otevře brány šesti nejlepším týmům Evropy.

České reprezentantky čeká těžká cesta, pravděpodobně však ne tak složitá jako týmy ze skupiny B, která se hraje v sousedním Srbsku. Papírově se zdá los našemu týmu vstřícný, v základní skupině nenarazí na aktuálního mistra Turecko, vyhne se také dominantním Srbkám a Ruskám, již před kvalifikací bylo jisté, že na šampionátu nenarazí na přemožitelky z Brna, houževnaté Němky.

Na koho si naše hráčky budou muset dát pozor jsou technicky výborně vyspělé Italky, nebezpečné budou tradičně Polky a progresivně se zlepšující Slovinky. Překvapit by mohly již zmíněné Černohorky a také Řekyně. Trenér Leoš Chalupa v jednom z rozhovorů poodhalil chuť bojovat o cenné kovy. Hřát ho jistě může účast klíčových hráček v nejvyšší české soutěži, zejména výkony Mlejnkové v dresu Olympu Praha budí respekt soupeřů a zvedají ambice reprezentačního výběru. Mlejnková byla se 162 body osmnáctou nejvíce bodující hráčkou soutěže, v nástavbě již třetí s 96 body. K tomu aby Chalupův výběr pomýšlel na "bednu" musí uhrát nejhůře druhé místo ve skupině.

Extraligu žen okusila také Marie Kurková, Klára Uhlířová, Kateřina Slámová Anna Suchá a Eva Hudylivová, všechny v barvách brněnského SG Brno. Zejména prvně tři jmenované by měly výrazně zasáhnout do evropského šampionátu. Libero týmu, Klára Uhlířová patřila v sezóně k nejvytíženějším hráčkám, přestože Brno odehrálo nejméně setů v extralize. Ve všech statistikách se drží v nejlepší dvacítce a statisticky se vyrovnává svým zkušenějším sokyním. Excelentní přihrávku udržela na 33 procentech, v nástavbě dokonce na 44%, pozitivní na 54 procentech.

Roli první nahrávačky by na šampionátu měla plnit Marie Kurková, hráčka jejíž kariéra strmě stoupá. Poté co v patnácti letech opustila Happy tým Opava, vydobyla si přes působení v extralize kadetek základní sestavu na mistrovství Evropy juniorek, které proběhlo v srpnu loňského roku. Dnes se férově dělí o post první nahrávačky s další reprezentantkou Pospíšilovou v SG Brno, výrazně zasáhla také do 1. ligy v dresu reprezentace.

Anna Suchá je ve svých patnácti letech benjaminkem národního týmu, přesto suverénně obsadila post univerzálky. V podstatě bez střídání odehrála první ligu žen, stejně tak jako kvalifikaci. Letos promluvila také do extraligy juniorek a kadetek v dresu KP Brno, před sezónou však ještě oblékala dres Technické univerzity Liberec.

Kateřina Slámová by na šampionátu, podobně jako kvalifikaci mohla sekundovat Míši Mlejnkové na postu druhé smečařky. V Brně patří k nejlepším přihrávačkám, velice dobře servíruje a hraje v poli. Zapomenout nesmíme ani na její vystoupení v prvním kvalifikačním utkání proti Maďarsku, kde patřila k nejlepším útočnicím. Snad ji v Černé Hoře nebude limitovat viróza, podobně jak tomu bylo v lednu v Brně. I zde nezapomeňme připomenout, že Kačka přišla do Brna z Uherského Hradiště, potažmo z hNivnice.

Eva Hudylivová patří stále k volejbalovým novicům. Poté co okusila první volejbalové krůčky v Bučovicích přesedlala do prvního ročníku do Brna. Vlastní pílí udělala neuvěřitelný pokrok, který ji v loňské sezóně vynesl do základní sestavy brněnských kadetek, odtud měla již kousek k reprezentaci. V Černé Hoře bude plnit roli třetí blokařky za Novou a Šimáňovou, přesto je její nominace zasloužená.

 

 

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT