7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Trenér Chalupa: Jsme rádi za vítězství

204749_A_013Ohlasy z prvního hracího dne ve městě Bar v Černé Hoře, kde se odehrává základní skupina Místrovství Evropy. 


 

¨

 


 

Skupina I. má za sebou první hrací den a dá se konstatovat, že velké překvapení nepřinesl. Očekávaný lídr skupiny Itálie si poradil s Řeckem, Češky porazily domácí Černou Horu a Polky vydřely druhý bod v tie-breaku proti Slovinkám. Žádné vítězství se však nerodilo hladce, ale to se snad na Mistrovství Evropy ani nedá očekávat.

Začněme ale od začátku. Již první utkání nabouralo sobotní program, protože se na vítěze muselo čekat do pátého setu. Přestože Polky utkání lépe rozehrály a zvítězily v prvním setu, Slovinky byly blíže celému utkání. Ve druhé sadě totiž naprosto rozebraly polskou přihrávku a také ve třetím setu nepřepustily Polkám ani na malý okamžik vedení. Tato situace vydržela až do stavu 12:11 ve čtvrté sadě, počínaje vedením 11:6. Zlomový okamžik nastal, když Polky vyrovnaly na 12:12 a následně se přehnaly přes svého soupeře až do vítězného stavu 25:20. Polsko začalo znovu dominovat v činnosti, která se od něj bude očekávat po celý turnaj. Vysoké Polky nekompromisně ubránily situace nad sítí blokem. Těch bodových posbíraly za jedno utkání dvacet! Na to si posteskla i Slovinská kapitánka Eva Mori: "Bylo nezkutečně těžké se prosadit proti vysokým Polkám nad sítí. Navíc jsme byly špatné na přihrávce. To byly detaily které rozhodly o vítězi." Slovinský trenér Casar připomněl, že vyhlídky jeho týmu na vítězství byly padesát na padesát a konečný výsledek není tak špatný. Polsko poté dokráčelo v tiebreaku k vítězství, šťastnější tak mohl být trenér Kosatka: Jednalo se o první utkání turnaje a já můžu být spokojený s předvedenou hrou mých děvčat. Co víc říct, vyhráli jsme." Celé utkání tak zhodnotila ještě polská kapitánka Paulina Baldiga: Já osobně jsem s utkáním velice spokojena, stejně tak s naší hrou. Emoce jsou v tuto chvíli velice intenzivní a chce se mi plakat radostí."

Sobotní program následně pokračoval duelem favorizované Itálie s Řeckem. Mladé Řekyně ukázaly, že se s nimi bude muset na turnaji počítat, protože Italkám stačily ve všech činnostech a dokonce jim sebraly set. Řecký trenér Floros gratuloval Itálii k výhře a přiznal, že zvítězila zaslouženě. Dodal, že jeho tým sice místy soupeři stačil, ovšem v rozhodujících chvílích se dopustil zásadních chyb. Řecká kapitánka Strantzali navázala na svého trenéra a přiznala, že se její tým trápil zejména na přihrávce. Ovšem připomněla také, že důležitá utkání teprve přijdou jako v neděli s Černou Horou, kterou již dokázaly porazit v létě. Italský trenér Pieragnoli se vrátil k náročnosti prvních utkání na turnaji, speciálně na mistrovství Evropy. I proto je rád, že jeho tým utkání zvládl a zvítězil. Konečně i italská kapitánka Ofelia Malinov se zmínila o očekáváních z prvního utkání a toho, zda hráčky předvedou to co umí. V úvodu utkání byl prý její tým mírně zmaten z výrazné nervozity, po zbytek utkání šlo vše ale hladce.

Konečně se dostáváme k ohlasům z utkání mezi Černou Horou a Poslem. Oficiální média připustila, že utkání nebylo tak hezké jako dvě předcházející, ale že svoji úlohu zcela jistě sehrál i dav dvou tisíc hlučných diváků. Oba týmy výrazně chybovaly a prožily řadu výborný i špatných momentů. Přestože mohly diváci vidět několik nádherných výměn a kombinací, na řadu přišla i spousta zbytečných chyb na přihrávce i přechodu do útoku. Leoš Chalupa byl více než se hrou spokojen s vítězstvím. Není se mu co divit, Češky málem o tři body přišly v samotném závěru, kdy nebyly schopné dotáhnout do konce vedení 24:18. Utkání však nakonec zakončila nekompromisním útokem středem sítě Lucie Nová. Trenér Radusinovice si posteskl nad tím, že jeho tým potřeboval příliš času na to, aby se zbavil nervozity. S přibývajícím časem ale jeho svěřenkyně hrály lépe a lépe. Dodal, že si je jistý, že jeho tým může ukázat mnohem více.

Češky dnes od 17:30 čekají houževnaté Slovinky, které budou zcela jistě chtít navázat na výborný výkon proti Polkám. Ty naopak okusí sílu Squadry Azzurry. Konečně domácí Černohorkyně okusí formu Řecka. Ještě dodejme že skupina II., která se hraje v Srbsku má den náskok. Po dvou kolech dominují Srbky a mistryně z Turecka. Jejich duel je na programu až v úterý.

 


(Autor fotografií: CEV)

 


 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT