7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Překvapivý vývoj odvál všechny sny

734256_404643426282432_1946428038_n

Již před utkáním s Itálii bylo jasné, že pokud nechtějí reprezentantky z evropského šampionátu odjíždět s prázdnou, musí v utkání nad lídrem skupiny zvítězit. Vše zamotaly Řekyně, které v prvním utkání porazily favorizované Polky. Kadetky se však nejlepšímu výkonu ani nepřiblížily a to poslední co jim zbývá, je doufat ve výhru Černé Hory nad Slovinskem. 

 


 

 

Mistrovství Evropy U-18
Česká republika - Itálie 1:3 (-16,-19,-17)
Česko : Kurková, Slámová,  Šimáňová, Suchá, Mlejnková, Nová, libero Uhlířová
Střídaly: Adamčíková, Hudylivová, Kalhousová, Malinkovičová, Válková
Itálie : Malinov, Zanete, Bonifacio, Angelina, Degradi, Danesi, libero: Maggipinto
Střídaly: Dodorico, Berti, 
Rozhodčí : Szabo-Alexi, Kaya
Diváci : 250

Kadetky svůj slib, tedy že se s Itálii o body poperou, jasně prokázaly vedením 3:0. Italská smečařka Zannete musela řešit prvních pět útoku svého týmu, a protože se se zlou potázala, v další rotaci byla trenérem Pieragnolim nekompromisně vystřídána. Dodejme že natrvalo, neboť do utkání již nezasáhla. Ostatní Italky nechal úvod klidnými, když kontrovaly stejnou zbraní jako Češky. Zablokovaná Slámová, která opět nastoupila na postu první smečařky, následně i Suchá a bylo vyrovnáno. Češky poté svedly se squadrou azzurrou tuhý boj, který vyústil ve vedení 8:7 při prvním technickém timeoutu.

I po oddechovém času předvedly týmy několik nádherných výměn ve kterých se blýskly obě libera, tedy Uhlířová a Maggipintová, byly to však také ty situace, ve kterých se Itálie začala dostávat nad český výběr. Když Mlejnková předvedla krásný úder pod rukou do lajny na dvoje ruce, srdce zaplesalo. Následně však přišla dvě esa a Mlejnková musela odvracet katastrofu bodem z pipu. Itálie si v průběhu pomohla dalšími třemi přímými body a vyrazila do šestibodového trháku. Další pipe Mlejnkové a tvrdý útok Slámové sice ztrátu mírnil, po další chybě na přihrávce si Leoš Chalupa vybíral timeout za stavu 14:21. Taktické střídání Kalhousové kýžený blok na hlavním kůlu nepřineslo, poté co Uhlířová dostala eso, Nová nesložila na bezblok a Suchá útočila do autu, první set skončil.

Druhý set mohl divák na internetu sledovat až od stavu 6:7. Nová korigovala stav přímým bodem a následným zkaženým podáním poslala oba týmy na lavičku. Po návratu Italky dvakrát zabodovaly, poté ale zkazily několik útoků a vedení přepustily České republice. Jak se později ukázalo, tříbodový náskok nebyl dostatečný. Když Kurková odvážně kombinovala s Novou, blokařka jí důvěru dvakrát nesplatila. Smečařka Adamčíková, která byla součástí rošády za Slámovou a přesunu Mlejnkové na post první smečařky, útok dvakrát zajistila, Italky se tak i díky těmto nezdařeným pokusům vrátily do vedení 19:18. Mlejnková se ke svému útoku dostala až za stavu 18:21, přestože uspěla, jednalo se o poslední bod týmu ve druhé sadě.

Těžko říci, zda hráčky podlehly tlaku z výsledku a odhodlání soupeře zvítězit i v posledním utkání, ale vstup do třetího setu vůbec nezvládly. Neschopnost přihrát a umístit útok do soupeřovy poloviny, přivedla skóre na hrozivý stav 2:10. V tu chvíli bylo rozhodnuto. O co méně se Italky soustředily na další obranu, o to více přidávaly na útoku. Přiznejme si, měly to ulehčené. České reprezentantky nebyly schopné odservírovat dvě podání v řadě, o snaze snížit hrozivý náskok nebyla ani řeč. Hra našeho týmu v pravděpodobně posledním setu na mistrovství jinak nevypadala zle, i nadále vynikala útokem Mlejnková. Italky si v poklidu dokráčely k dalším třem bodům. V základní části ztratily pouze jeden a to proti Polsku.

O osudu českého národního týmu rozhodne poslední utkání Černé Hory a Slovinska. Výhra Slovinky posune do bojů o mistrovství světa, na Českou republiku zbude po dvou vítězstvích a třech porážkách páté místo. Ve vyrovnané skupině se jim stalo osudné pravděpodobně právě utkání s dynamicky se rozvíjejícím týmem Slovinska.

 

Ohlasy po utkání:

 

 

Nejvíce bodující hráčky utkání
Česká republika Itálie
Mlejnková 14
10 Bonifacio
Slámová 5 9 Angelina
Nová 5 9 Degradi

 

(Autor fotografií: CEV)

 


 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT