7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Volejbal slaví 100 let. Přiblížili jsme v Dobrém ránu České televize

Dobré ráno ČT

 

Letošní rok se nese ve znamení oslav 100 let od vzniku volejbalu na našem území. U této příležitosti jsme byli minulý týden pozváni do Dobrého rána České televize, abychom divákům přiblížili, jakými změnami volejbal ve své historii prošel a jaké jsou moderní trendy v tomto sportu. V televizním přenosu vystoupili prezident KP Brna Richard Wiesner, hlavní trenér A-týmu Matúš Kalný, jeho asistent Erik Nezhoda a také kondiční trenér Marian Prezbruchý a hlavní statistik Martin Štětka. Kromě toho, že se diváci od všech těchto osob dozvěděli spoustu zajímavých informací, měli možnost vidět trénink našeho A-týmu v hale Vodova.

 

V úvodu Dobrého rána přiblížil Richard Wiesner, jak vlastně u nás volejbal vznikal „Volejbal se před 100 lety začal hrát ve spolcích jako byl Sokol nebo skauti. První mistrovství republiky se hrálo v roce 1924, a tím začala celá bohatá historie našeho volejbalu. Zlaté období měl v poválečném čase, kdy muži dokázali získat dva tituly mistrů světa (v roce 1956 a 1966). Pozadu nezůstaly ani ženy, které se staly v roce 1955 mistryněmi Evropy," řekl v České televizi Richard Wiesner. „Co se týká našeho klubu, v loňském roce jsme oslavili 75 let od založení," dodal.

Jakými změnami pak volejbal v průběhu historie prošel, nastínil v dalším vstupu hlavní trenér žen KP Brna Matúš Kalný. „Volejbal se vrátil k určité jednoduchosti, fyzičnosti, rychlosti a atletičnosti. Za revoluční změnu se dá považovat zavedení libera, což je takový šéf celkové obrany a příjmu družstva. Další velkou změnou je možnost přijímat prsty. Důraz se dnes klade i na realizační tým, který kromě trenéra zahrnuje také asistenty, statistika nebo kondičního kouče," popsal Kalný.

A právě kondiční trénink sice dnes už patří k neodmyslitelné součásti přípravy volejbalistek, jak ale uvedl v Dobrém ránu Marian Prezbruchý, kondiční trenér A-týmu, ne vždycky tomu tak bylo: „Není to samozřejmě úplná novinka, ale dříve se použivaly jiné metody. Kondiční trénink považuji za velmi důležitou součást přípravy a nezbytnou součást prevence před zraněními. Nechceme ponechat nic náhodě, a proto připravujeme důkladně tělo tak, aby vzápětí mohlo nastoupit do dynamického strečinku," uvedl Prezbruchý.

Samostatný vstup měl v Dobrém ránu i Erik Nezhoda, šéftrenér Volejbalové akademie a asistent Matúše Kalného u žen. Ten kromě práce s mládeží popsal např. i to, jakou roli hraje ve volejbalu výška hráček. „Volejbal samozřejmě je výškovým sportem, hráčka extraligy žen by na české poměry měla mít alespoň 180 cm. Hodnotí se také výskok, který by měl být okolo 290 cm. Nicméně  zavedení postu libera dává šanci také menším hráčkám - naše Daniela Digrinová měří 165 cm."

V závěru se diváci Dobrého rána od hlavního statistika A-týmu Martina Štětky dozvěděli, co přesně obnáší jeho obor a čím statistika v posledních letech volejbal obohatila. „Díky rozborům videí dnes můžeme zjistit, jak se hráčky během hry chovají, ať už se jedná o to, jak hráčky útočí nebo např. nahrávají. Nad takovou analýzou statistik stráví docela hodně času. Během utkání navíc zadáváme pomocí kódů online všechno to, co se na hřišti děje - a lidé tak mohou utkání na dálku sledovat i v případě, že ho nevidí živě."

Ve vysílání Dobrého rána České televize toho ale od všech zmíněných osob zaznělo ještě daleko víc, všechny vstupy jsou dostupné na tomto odkazu: https://bit.ly/3ppLjpP

 

Barbora Mertová


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT