7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Žákyně naplnily zlatý sen

 V nedělním odpoledni se naplnil sen hráček, trenérů a organizátorů brněnského Přeboru ČR žákyň. Po 3 dnech perné práce si všichni vychutnávají vítězný pocit, když předseda STK ČVS Jindřich Oulehla s prezidentem klubu Ing. Miroslavem Jaskulkou věší našim nejmladšim reprezentantkám na krk zlaté medaile. Cesta to rozhodně nebyla lehká, protože v 16-ti družstvech, které se musely probít vlastní krajskou soutěží a ještě první fází Přeboru už nelze hledat snadného soupeře a také hrací systém si zašpásoval nepříjemnou formou, když v osmifinále poslal naše děvčata do jiné haly proti soupeři, který na určeném hřišti hrál již své 3 utkaní. Ale "Co tě nezabije, to tě posílí", kdo měl možnost sledovat finále proti Mittalu Ostrava musel uznat, že se potkaly 2 nejlepší družstva turnaje a v dramatickém velmi kvalitním boji zvítězilo to šťastnější. Ani poslední kategorie nzůstala bez medaile a nastává pro náš klub doba bronzová a zlatá !!!

Třídenním maratonem bojů ve skupinách a vyřazovacím pavouku procházely brněnské žákyně bez zaváhání, až do semifinále neztratily jediný set. O tom, že i tyto počáteční fáze mohou být záludné, se přesvědčily hráčky pražského Olympu, které byť bez porážky vyhrály vlastní skupinu, hned v osmifinále neuspěly v tie-breakové bitvě s Novým Jičínem. Zklamání z porážky se projevilo i v dalším zápase, kde Pražanky prohrály s Olomoucí, a tak na ně zbylo až třinácté místo, což lze nazvat asi největším překvapením. Naštěstí se domácí hráčky podobným překvapením vyhnuly. V osmifinále si poradily s Ústím nad Labem, ve čtvrtfinále s Bílovcem, kdy o vítězství rozhodl zisk prvního setu, dále soupeřky přestaly prakticky vzdorovat. Semifinálové dvojice byly vytvořeny družstvy Mittalu Ostravu a SK Hlincovka, na druhém kurtu se o postup do finále utkalo domácí Brno s Baníkem Příbram. Forma příbramských volejbalistek se stupňovala s každým dalším vyřazovacím zápasem, ještě ve skupině středočešky prohrály dvě utkání a o jejich druhém místě rozhodoval až poměr setů. V semifinále však byly příbramské hráčky domácím Brňankám více než vyrovnaným soupeřem. Za vyrovnaného prvního setu se jim poveda úspěšná série na podání, při které Brňanky nedokázaly bodovat a ztratily se soupeřkami kontakt. V té chvíli vypadalo, že boj o postup bude více než těžký. Sami tréneři Hoblík s Cabanem ví, jak povzbudili své svěřenkyně před druhým setem, v každém případě do druhého dějství se brněnská hra radikálně změnila. Královopolanky soupeřky trápily důraznějším servisem a i v útoku byla jejich hra přesnější a razantnější. Proto se podařilo v druhém setu srovnat stav utkání a utkání dospělo do tie-breaku. I v něm domácí hráčky pokračovaly v nastoleném trendu z druhého setu a nedaly soupeřkám jedinou šanci.

Ve finále na ně čekaly Ostravanky, které si v druhém semifinále bez ztráty setu poradily s Hlincovkou. Finálový duel měl atmosféru, za kterou by se nemusela stydět i některá ženská extraligová utkání. Na obou stranách se vytvořil kotel bubeníků, tvořený z řad rodičů i fanoušků obou týmů. Doplňovala ho vypadnuvší družstva, která fandila podle regionální blízkosti prvnímu či druhému družstvu. Finále mělo velmi vyrovnaný průběh. První set se družstva přetahovala o každý míč. Družstva se chvílemi střídala ve vedení, v koncovce se však stav srovnal a výsledek 28:26 pro Brno svědčí o tom, že první dějství bylo dramatem se vším všudy. Průběh druhého setu se však změnil. Ostravanky zpřesnily obranu a brněnské hráčky měly problém prosadit. Náskok Ostravanek neustále narůstal a nejenže nebylo pochyb o vyrovnání skóre, ale v hlavách domácích fanoušků se začaly objevovat obavy, zda podobný výkon bude stačit v rozhodujícím třetím setu. Naděje svitla v závěru setu, kdy se Brňanky jako by vrátily do hry a úspěšnou sérií stáhly rozdíl na přijatelný výsledek 21:25. Díky tomu se projev soupeřů na hřišti znovu srovnal, ve třetím setu se z utkání znovu stal boj o každičký bodík. Klíčový moment nastal za stavu 13:13. Od ostravského bloku se míč odrazil do autu a Brňanky získaly mečbol. Ostravanky měly na ruce vyrovnání, ale jejich útok mířil do autu. Díky tomu se mohla z vítězství radovat brněnská děvčata. Nutnou podotknout, že finále nabídlo opravdu krásný a kvalitní volejbal, který předváděla obě družstva. O vítězství rozhodla až koncovka třetího setu, ve které uspělo to družstvo, které mělo více štěstí a udělalo méně chyb. Po nezbytných oslavách přímo na hřišti si mohly brněnské žákyně po zásluze nasadit zlaté medaile, kterými naplnily třídenní sérii sedmi zápasů, během nichž nepoznaly jedinou porážku. To se žádnému jinému soupeři nepovedlo.

Hvězda Přeboru ČR - Podání:
Hana Čuboňová (Mittal Ostrava)
Hvězda Přeboru ČR - Přihrávka:
Andrea Plecháčová (Ještědská Liberec)
Hvězda Přeboru ČR - Nahrávka:Veronika Nálezková (VK KP Brno)

Nejlepší hráčky Přeboru ČR: Nikola Vandasová (SK Hlincovka)
 Andrea Kossanyiová (Baník Příbram)
 Martina Michalíková (Mittal Ostrava)
 Markéta Kukucová (Mittal Ostrava)
 Martina Jansová (VK KP Brno)
 Veronika Nálezková (VK KP Brno)


Foto: Ondra Driml


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT