7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Rekapitulace dorosteneckých soutěží I.

 Vzhledem k tomu, že minulý týden se žádný článek výsledkům brněnských juniorek nebo kadetek nevěnoval, v dnešním ohlédnutí naleznete výsledky brněnských družstev za uplynulé dva víkendy. Nechybí ani tradiční ohlasy přímých aktérů utkání a trenérů družstev. Více naleznete uvnitř článku, ten dnešní se věnuje extraligovým soutěžím. Na prvoligové juniorky a kadetky se dostane posléze

 

Extraliga juniorek

13. a 14. kolo

Mittal Ostrava - KP Brno 2:3 (22,-25,-17,20,-12) a 0:3 (-22,-21,-23)

Dosud neporažené brněnské juniorky opět prodloužily svou sérii úspěchů. Svěřenkyně Aleše Nováka vyrazily do Ostravy, kde na ně čekaly domácí hráčky, toho času na třetím místě tabulky. Hned první zápas nabídl velmi vyrovnanou podívanou a rozhodoval se až v pátém setu. Ten Brňanky vyhrály  nejtěsnějším rozdílem a získaly pro sebe cenné vítězství 3:2. Druhý zápas už vyzněl hladce pro Brno, nicméně především díky tomu, že brněnské hráčky prokázaly větší klid v koncovkách jednotlivých setů. 

Ohlasy po utkání  

Jana Vitoulová, KP Brno: "První zápas jsme nezačaly zrovna dobře. Dělaly jsme hodně nevynucených chyb. V dalším průběhu zápasu se to zlepšilo. Nakonec se zápas dostal až do 5. setu, kde jsme sice nezačaly dobře, ale zvládly jsme koncovku a celkem jednoznačně vyhráli. Druhý zápas jsme hrály s větším klidem, i když jsme věděly, že to nebude nic lehkého. Hrály jsme pozorně a Ostrava už nekladla takový odpor jako v 1. zápase. Výsledek byl sice jednoznačný 3:0, ale všechny 3 sety jsme hrály až do koncovek, kde jsme vyhrávaly vždy jen o 2 nebo 3 body."

Tereza Fajksová, KP Brno: "Už od samého začátku byla cítit mezi Ostravou a námi velká rivalita.Již při # rozcvičování se nás snažily Ostravačky zahnat svými údery. My jsme se však nezaleky a nastoupily jsme s velkou vůlí vyhrát..Kvůli zranění Ivony Svobodníkové bylo naše družstvo ochuzeno o útok ze středu. Díky dobré přihrávce(nad 60%)a útočným kombinacím jsme ve druhém zápase s nadhledem vyhrály. V prvním zápase to bylo poněkud méně jasné, ale kvůli tvrdým smečům útočnic, jak ze středu tak z kůlu, jsme vyhrály s výsledkem 3:2 v tie-breaku."

15. a 16. kolo

KP Brno - UP Olomouc 3:0 (17,9,17) a 3:1 (9,-23,20,10)

Po úspěchu v Ostravě odehrály Brňanky další kolo v domácím prostředí s Olomoucí. Hanačkám se v letošní sezóně příliš nedaří a ani v Brně nepřesvědčily. V prvním utkání se ani v jednom setu nedostaly přes dvacet bodů a podobně špatně začaly i druhý zápas. Pak však domácí hráčky trochu polevily a dovoily svým soupeřkám získat druhý set. To však bylo z olomoucké strany vše, závěr zápasu zase patřil Brňankám. Ty udržely svou sérii neporazitelnosti, na kontě mají šestnáct vítězství a v letošní sezóně ještě neokusily hořkost porážky. Nyní na ně čekají dvě kola v domácím prostředí. V neděli nejprve přivítají Přerov, o týden později je v posledním kole skupiny čeká zápas s posledním Novým Jičínem.

 

Extraliga kadetek

13. a 14. kolo

Mittal Ostrava - KP Brno 2:3 (-14,-23,33,17,-11) a 3:0 (21,21,20)

V utkáních dvou vedoucích družstev moravské skupiny se očekával zajímavý boj. Ostravě se letos daří, do utkání s Brnem prohrála v sezóně jedinkrát a patří k velkým favoritům celé extraligy kadetek. Ani mladé Brňanky však nebylo možné předem podceňovat. Do Ostravy přijížděly s šestizápasovou šňůrou vítězství, díky které si vytvořily slušný náskok na druhém místě tabulky před skupinou pronásledovatelů. Bylo tedy otázkou, zda domácí potvrdí svou letošní suverenitu, nebo naopak Brňanky prodlouží sérii neporazitelnosti. Obě utkání nabídla zajímavou a napínavou podívanou. A hned první zápas ukázal, že brněnské hráčky přijely ve výborné formě. Ostravanky přišly o domácí neporazitelnost, Brňanky zvítězily 3:2.
Začátek utkání vyšel hostujícím hráčkám náramně. Domácí předčily po všech stránkách a mohly se radovat ze zisku prvního setu. Ve druhém dějství se hra vyrovnala a  rozhodovalo se tedy až v koncovce, kterou lépe zvládly Královopolanky. Třetí set nabídl bitvu o každý bodík, která gradovala v napínavé koncovce, kde měly  pevnější nervy domácí hráčky a k zisku sady využily svůj 8. setbol. Ve čtvrtém setu měly navrch Ostravanky, a tak se o vítězi muselo rozhodnout tie-breaku. V něm větší vůli po vítězství prokázalo družstvo Brna a mohlo se tak radovat ze zisku z velmi cenného skalpu v podobě výhry na Ostravské palubovce.

Ve druhém utkání se už projevila větší zkušenost a výšková převaha Mittalu. Brňanky držely krok s domácími vždy jen do koncovky, pak udělaly více nevynucených chyb a to rozhodlo o vítězství Ostravanek.

Ohlasy po utkání 

Dana Musilová, KP Brno:  "První zápas se nám opravdu vydařil. Měly jsme na to porazit je 3:0. ale zbytečně jsme si to zkomplikovaly. Hlavně je škoda  druhého zápasu…Myslím, že jsme je asi trochu podcenily, a tak druhý zápas dopadl tak, jak dopadl. Určitě jsme byly vyčerpané po prvním zápase, ale to soupřky byly také. Už jsme neútočily tak efektivně, netlačily jsme je podáním a hlavně jsme nebyly tak bojovné jako v prvním zápase. Je škoda, že jsme to tento víkend nedokázaly dotáhnout do vítězného konce."

Kateřina Tesařova, KP Brno: "Do zápasu proti Ostravě jsme vstupovaly s obrovskou chutí vyhrát, čemuž taky odpovídal první set odehraný zcela pod naším tlakem. Ten se dal považovat za vrchol naší hry v tomto zápase. Potom jsme začaly trošku polevovat, ale přesto jsme nakonec tiebreak ustály a zápas tím vyhrály. Druhý zápas jsme nemohly najít strunu naší hry. Největší problém nám dělal příjem a chvilkami i útok."

Věroslava Marešová, KP Brno: "První dva sety jsme šly tvrdě po vítězství, ale postupem času jsme polevily. Už jsme nebyly tak pečlivé. Útočně jsme nechaly soupeře se rozehrát a tím nás dohnal na 2:2, ale v tie-breaku jsme je zase pokořily. Jen je škoda druhého utkání, myslím že jsme hodně polevily na podání i na útoku to už nebyly takové rány. Ale jsem ráda za to, že jsme vyhrály alespoň první zápas."

Zdeněk Janoušek, trenér KP Brno: "Jsem rád, že jsme v Ostravě dokázali vyhrát, což se každému nepodaří obzvláště letos, kdy jsou domácí největším favoritem celé extraligy. V prním setu jsme předvedli náš nejlepší letošní výkon, byla to radost se na holky dívat, jak hrají. V druhém utkání nám už došel dech. Nehráli jsme tak pozorně, udělali jsme zbytečné chyby a nevedlo se nám ani v útoku."    

15. a 16. kolo

KP Brno - UP Olomouc 2:3 (-23,-19,17,18,-10) a 3:1 (22,14,-21,14)

Po těžkých zápasech v Ostravě si Brňanky příliš neodpočaly ani v dalším kole. Ve své náhradní hale na brněnském Sportovním gymnáziu hostily družstvo Olomouce. Olomoučanky neměly příliš šťastný vstup do sezóny, poté se však rozehrály k výborným výkonům a drží si třetí příčku v tabulce. Mimochodem na domácí palubovce porazily Ostravu a stejně tak dokázaly přehrát i Brno. Do moravské metropole přijely s ambicemi uspět i na půdě svých soupeřek, naopak brněnské hráčky by zcela jistě rády navázaly na úspěch v Ostravě. 

Své předsevzetí začaly hostující hráčky naplňovat hned od začátku utkání. Brňankám totiž dělal velký problém příjem podání, a tak si Olomouc postupně vybudovala až sedmibodový náskok. Díky kvalitnímu bloku domácí hráčky upravily skóre na 21:22, ale po sérii nevynucených chyb se prezentovaly jako velmi štědří hostitelé a set darovaly Olomoučankám. Než se domácí děvčata vzpamatovala ze ztracené koncovky, už prohrávala 0:2. Do třetího setu nastoupilo Brno v novém složení a změny v sestavě přinesly oživení a změnu poměru sil na hřišti. Najednou měla s příjmem podání problém Olomouc, brněnské útočnice si postupně zlepšovaly svoji úspěšnost a výsledkem bylo srovnání stavu 2:2 na sety. Musel tedy rozhodnout pátý set. Po vyrovnaném začátku začala na síti úřadovat Skopalová a když se k tomu přidal nedůraz domácích, nebylo co řešit. Olomoučanky se tak mohly radovat z velmi cenného vítězství.
Do druhého utkání nastoupily domácí soustředěně a v prvním setu si udržovali po celou dobu dvou až čtyřbodové vedení, které udrželi i v koncovce. V dalším setu už Brňanky celkem jasně dominovaly. Slabší chvilku vybraly ve třetím setu, kdy od stavu 18:14 uhráli pouze tři body, a umožnily tak hostům získat tento set. Čtvrtý set se odehrál stejně jako druhý v režii Brňanek, a tak po 90 minutách bylo jasno, že si druhé vítězství hosté do Olomouce neodvezou. 

Královopolanky si udržely druhé místo v tabulce. Čtyři kola před koncem ztrácejí tři vítězství na vedoucí Ostravu, naopak před třetí Olomoucí mají dva body k dobru. Los mají podobný jako juniorky, nejprve je čeká čtvrtý Přerov, poté  předposllední Španielka Praha.

Ohlasy po utkání:

Kateřina Tesařová, KP Brno: "Olomouc u nás v prvním zápase nastoupila s velkým nasazením, kterému jsme zvláště v prvním setu podlehly. Chyběla nám přihrávka a v průběhu zápasu jsme ztrácely i útok. Ovšem nic z našich nepovedených částí hry se nevyrovnalo množství nevynucených chyb. Sice jsme z výsledku 0:2 dokázaly vyrovnat na 2:2, ale bohužel jsme tiebreak neustály. V druhém zápase bylo na naší straně kurtu znát větší nasazení a projevil se alespoň o trochu razantnější útok, avšak chyby se tentokrát objevily na podání. Soupeřky uhrály díky naším chybám v koncovce jeden set, ale naštěstí jsme nedovolily situaci dojít až do 5. setu a zápas vyhrály."

Marie Toufarová, KP Brno: "Do prvního zápasu jsme nevstoupily nejlépe, jednak jsme se samy rozhodily příjmem, který jsme zbytečně kazily a následně i útok mohl být mnohem razantnější. Tím by jsme donutily soupeře dělat zbytečné chyby a hrát pod tlakem. Ale bylo to naopak. Sice jsme se ve třetím setu zvedly, ale nestačilo to na vítězství, které jsme v tiebreaku nedohrály až do konce. Už na začátku druhého zápasu byl vidět jistý rozdíl v nasazení, vykrývání a razanci. Celkový herní projev jsme zlepšily a bylo to znát i na výsledku. Ovšem po dvou vyhraných setech jsme trochu povolily a soupeře podcenily, s tím že už to máme vyhráno. Po zbytečné prohře ve třetím setu, který jsme nezvládly hlavně na servisu, jsme vše hned otočily v náš prospěch a vyhrály následující set."

Zdeněk Janoušek, trenér KP Brno: "První dva sety se nesly ve znamení Olomouce, která dominovala zejména na servisu a v útoku. Soupeři jsme však vstup do utkání značně ulehčili, protože jsme nastoupili nekoncentrovaní, zejména na přihrávce. Do třetího setu jsme sestavu prostřídali a karta se otočila o 180 stupňů. Zlepšili jsme se ve všech herních činnostech a srovnali na 2:2. V tie-breaku jsme však bohužel nenavázali na výkon ve 3. a 4. setu, kdežto Olomouc se vrátila k tomu, co předváděla na začátku utkání, a proto vyhrála zaslouženě. Druhé utkání jsme zvládli až na hluché místo v koncovce třetího setu velmi dobře. Olomouc jsme přehráli po všech stránkách. Nedělali jsme zbytečné chyby a chyby soupeře jsme dokázali potrestat, což bylo pro konečný výsledek rozhodující."

Tomáš Prycl, trenér UP Olomouc: "Přijeli jsme do Brna patřičně nažhaveni s cílem vyhrát. Od prvního setu jsme na Brňanky vlétli a  zatlačili je servisem a dobrou hrou na síti. Kolektivním výkonem jsme získali první dva sety a zdálo se, že utkání brzy vyhrajeme. Brno se však probudilo, zlepšilo servis, hru v poli a hlavně útokem srovnali utkání na 2:2. V 5. setu domácí více kazili a my se semkli, začali bojovat o každý míč, a tak si myslím, že jsme zaslouženě vyhráli. Naproti tomu v druhém utkání od prvního setu diktovali hru domácí. Servisem nás nepustili k rychlé hře, navíc většina útoku byla buď zablokována, nebo vybrána v poli. Ve třetím setu jsme se ještě vzchopili a set vyhráli, ale ve čtvrtém už opět dominovalo na hřišti jen Brno a zaslouženě vyhrálo. Mám pocit, jako by nám stačilo jedno vítězství. V druhém utkání jsme už tak nebojovali a hodně kazili."


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT