7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Drama až do konce. Bohužel bez sladké tečky

CEVZa stavu 2:0 na sety to v úterý v podvečer v Králově Poli vypadalo, že brněnské volejbalistky mají v rukávu úspěšný recept na sedminásobného mistra Srbska Crvenou Zvezdu Bělehrad. Překvapení se ale nakonec nekonalo a srbský tým v Brně potvrdil svou sílu, když dokázal utkání srovnat a v tie breaku dovést do vítězného konce. Úvodní duel prvního kola evropského Poháru CEV tak skončil pro Brno smutně 2:3 (24,21,-21,-16,-8).

„Crvena Zvezda Bělehrad má velmi vysokou herní úroveň a jejich přístup k volejbalu je naprosto profesionální. Budu hlavně rád, když proti takovému velkému soupeři odehrajeme slušný zápas,“ řekl před utkáním Bruno Napolitano. A Brno slušné utkání rozhodně odehrálo. Opět zazářila hlavně Vendula Měrková - na své konto si připsala dokonce 30 bodů.

Úvod zápasu byl až do stavu 7:7 vyrovnaný, pak se ale Srbkám podařilo o tři body utéct. Brňanky se pokoušely hostující tým dlouho dohnat a nakonec se jim povedlo srovnat skóre na 19:19 a postarat se tak o dramatickou koncovku prvního dějství. Soupeřky se pak tahaly o každý míč, byl to však brněnský tým, kterému se nakonec podařilo zatáhnout za vítězný konec. První nabídnutý setbol 24:23 ještě neproměnily, ale při druhém už nezaváhaly a sadu vyhrály 26:24.

Do druhého setu Brňanky vlétly rychlým ziskem prvních čtyř bodů a náskok se jim dařilo držet až do stavu 12:8. Srbkám se pak čtyřbodové manko sice povedlo smazat a vyrovnat na 12:12, volejbalistky Králova Pole se ale znovu ujaly vedení a odskočily Srbkám nejprve na rozdíl tří bodů (16:13) a pak dokonce bodů šesti (20:14). Svůj náskok si už brněnské hráčky podržely a za stavu 24:19 se mohly pyšnit hned pěti setboly. Využily sice až ten třetí, ale sadu uhrály zaslouženě 25:21.

Sílu srbského celku naplno ukázal až třetí set. Ten sice vypadal pro Královopolanky do stavu 5:3 nadějně, pak se však Srbky zvedly a vedení postupně otočily na svou stranu. Za stavu 7:7 se jim podařilo vytvořit velký tlak, Brno začalo chybovat na příjmu a Srbky proměnily hned sedm vítězných míčů v řadě. Brňankám se ještě podařilo zkorigovat na 12:15 a postupně dotáhnout až na 18:19. Crvena Zvezda ale udržela koncentraci a podržela si svůj náskok až do konce sady, která pro ni skončila vítězně 21:25.  

Čtvrtý set bohužel poznamenaly hlavně problémy Brňanek s přihrávkou a chyby v zakončení. Vedení 5:3 tak hráčky Králova Pole neudržely a Srbkám dovolily zvrátit skóre na jejich stranu. Vendule Měrkové se v půlce setu ještě podařilo tvrdou smečí srovnat na 11:11, ale pak už Crvena Zvezda nenechala nic náhodě. Zbytek sady se nesl už jen v srbské režii a skončil 16:25.

V závěrečném tie breaku bylo vidět, že Brnu dochází fyzické síly – hráčky zápasem propluly do zkrácené sady prakticky bez střídání. Úvod vyšel lépe hostujícím, stav 0:3 ještě ale volejbalistky Králova Pole srovnaly na 3:3. Velké zkušenosti pak potvrdila zejména kapitánka Bělehradu Vesna Čitakovič-Djurišić – při jejím servisu odskočil srbský tým na 5:9 a pro Brno to znamenalo konečnou. Crvena Zvezda Bělehrad bez větších potíží dohrála zkrácenou hru 8:15 a v Brně se mohla radovat z vítězství.

„Srbky už po prvních dvou setech neměly co ztratit a začaly hodně riskovat na servisu. V jedné sérii jsme hrozně dlouho nemohly otočit balón a pak už bohužel následovala vlna našich nepřesností a zápas se nám nepodařilo otočit zpátky,“ zhodnotila průběh utkání kapitánka Míša Doležalová.

 

Barbora Mertová

 

Foto: Pištěk


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT