7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Kadetky a juniorky míří do finálových turnajů!

Erik PetraNástavbovou část extraligy zvládly kadetky a juniorky na jedničku a zakončily ji na vynikajícím prvním místě! Před sebou ale mají boje nejtěžší: o konečné vítězství se už tento týden poperou kadetky, v týdnu příštím je pak na pořadu finálový turnaj juniorek. Holky budou o zlato bojovat ze všech sil," věří jejich trenér Erik Nezhoda. Letošní systém play-off je však tak krutě nevyzpytatelný, že může vyhrát kdokoliv," dodává. O to víc budou královopolské kadetky a juniorky potřebovat podporu brněnského publika, které se má opravdu na co těšit - obe dorostenecká finále totiž hostí právě jihomoravská metropole.

 

Kadetky otevírají finálový turnaj již tento čtvrtek 2. března od 16 hodin, hraje se až do neděle. Ve skupině čtyř týmu se postupně do soboty potká každý s každým, v neděli se odehraje malé a velké finále. Soupeři Brna jsou pražský Olymp, Volejbal Plzeň a Šternberk.

Obdobně se situace opakuje u loňských juniorských mistryň. Ty zahájí turnaj ve čtvrtek 9. března a postupně narazí na týmy Prostějova, Žižkova a Olympu. Finále jsou naplánována opět na neděli. Utkání se budou hrát v tělocvičně na Botanické a samozřejmě i na Vodově.

 

Jak hodnotí uplynulou sezónu kadetek a juniorek vedoucí dorostové složky KP Brno Erik Nezhoda? A jak se na finálové turnaje těší kapitánka kadetek a zároveň nahrávačka juniorek Petra Vondráková?

 

ERIK NEZHODA

Co se v sezóně povedlo nejvíc a čeho naopak lituješ?

Sezónu již dnes hodnotím podle závazků, kterým se nám povedlo a naopak nepovedlo dostát. V tomto ohledu není možné dorostenecké kategorie hodnotit pouze výsledkem. Nedostály jsme závazku přivést do struktury nového juniorského trenéra. Juniorský tým byl zúžen, u největších nadějí jsme ale dokázali ve spolupráci s trenérem Rojkem velice dobře rozprostřít zápasové vytížení mezi extraligu žen a juniorek. Přivedli jsme také reprezentantku Meidlovou, která pomůže vystužit předpokládané odchody některých mladých hráček za studiem. Řadu závazků držíme také s rodiči a mateřskými kluby mladých hráček, které jsme do Brna přivedli před sezónou. V tomto ohledu věřím, že děláme velice dobrou práci a rozptylujeme chmury a nepřesné informace, které o nás někteří šíří. Po celý rok držíme nastavené zápasové vytížení, uvolňujeme hráčky na srazy reprezentace, dopřáváme jim regeneraci i fyzioterapii, dbáme na jejich kondici i zdraví a případně nebráníme hráčkám vracet se vypomáhat hrát do svých mateřských oddílů.

Které hráčky se od začátku sezóny nejvíce posunuly a kdo je pro Tebe příjemným překvapením sezóny?

V současnosti vyzdvihuji celý kadetský tým za svůj postoj k práci, který se některým zúročil již v letošní sezóně, na některé to čeká v té příští. Pracují ale s pokorou a radostí. V juniorkách je situace složitější, samozřejmě prim hraje kvarteto Šloufová, Kopáčová, Suchá a Vaňková. Výkonnostně stále stoupá Chevalierová, která se zařadila po bok generace 1998. Svoji práci a odhodlání v juniorkách dokazuje i dvojice Minaříková s Trávníčkovou. No a konečně jsem zvědavý, jak posun v družstvech změnil hráčky ročníku 1999, tedy Helanovou, Neterdovou a Vaďurovou.

KP Brno klade velký důraz na práci s mládeží a výkony kadetek a juniorek naznačují, že se Brnu v této oblasti daří. Jsi ty spokojený, je zde posun oproti loňsku nebo se už více let pokračuje v zaběhlém a nastaveném trendu? Co by se mohlo ještě zlepšit?

Situace bude velice dobrá, pokud se ustálí pozice trenérů jednotlivých kategorií a brněnské žákyně budou nadále pravidelně produkovat hráčky pro družstvo U-17 jako tomu je letos. V tomto ohledu se jedná o mnoholetou práci řady lidí a jsme hrdí na to, že se nám opět hlásí na sportovní gymnázium brněnské hráčky, jako tomu bývalo dříve. Tento závazek vnímáme jako nejsilnější. V partnerství mezi klubem a sportovním gymnáziem jsme stále spíše unikátní, konkuruje nám maximálně Plzeň či Ostrava a Budějovice. Trénujeme dostatečně často s týdenní dotací okolo 15 hodin a v mimořádně příznivých časech okolo desáté a čtvrté hodiny. Sportovní příprava je navíc pestrá a dobře rozvíjející. V tomto navazujeme na mnoho let zavedený systém a spíše jej rok za rokem obměňujeme.

 

PETRA VONDRÁKOVÁ

Jaká je nálada v týmu před blížícím se finále kadetek, jak se na něj těšíte?

Nálada v týmu je výborná, všechny jsme nahecované a chceme udělat to nejlepší a vyhrát. Doufáme, že předvedeme svůj nejlepší volejbal a to nás dovede k vítězství.

Kdo je letos v sezóně pro Vás nejtěžším soupeřem?

Všechny týmy ve Final Four jsou dobré. Zatím jsme měly problémy s Olympem Praha, ale také Šternberk, který posílil o kvalitní hráčku z extraligy žen, nebude jednoduchý.

Jak hodnotíš uplynulou sezónu, byla moc náročná?

Sezóna se nám podařila více než na výbornou. V základní části jsme byly úplně bez prohry. Náročná byla hodně, měly jsme hodně kondice, abychom byly fyzicky připravené. Myslím si, že teď  to všechno musíme zúročit a  jít do bojů na 120 %. Doufám, že nám zdraví a forma vydrží i do posledního a nejdůležitějšího turnaje.

Za týden Tě čeká i juniorské finále. Juniorky letos obhajují vítězství - je to pro tým těžké? Očekávání jsou v tomhle směru asi jen ta nejvyšší.

Těžké to je, protože týmy jsou velice dobré a řekla bych, že i v nějakých situacích více sehranější. Jelikož já jako nahrávačka jsem do týmu juniorek přišla až do druhé části sezóny tak je vidět, že se s holkama ještě občas hledáme. Ale to nemění nic na tom, že jdeme obhájit titul.

Jak probíhají přípravy na finále, je teď příprava intenzivnější nebo v něčem jiná?

Příprava je teď více volejbalová a více v šestkách, abychom všechno co nejvíce poladily a byly si jistější a více se sehrály. Teď máme ještě soustředění, jehož náplní je, více se stmelit a soustředit se jen na jeden cíl a tím je vítězství!

 

Barbora Mertová

 

 

 

 

 

 .


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT