7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Prostějovská pevnost poprvé v sezóně dobita

 Poté co se družstva Prostějova a Brna utkala ve čtvrtfinále Českého poháru, čekal je v sobotu další vzájemný souboj. Tentokrát v rámci devátého kola ženské volejbalové extraligy. Zatímco mnozí očekávali podobný scénář jako v předchozím duelu, Brňanky tentokrát ambiciózní Hanačky zaskočily. Celý zápas s nimi držely krok a v pátém setu rozhodly o tom, že si do Brna odvezou cenné vítězství 3:2. Svým soupeřkám tak připravily první porážku v letošní sezóně.

 

9. kolo ženské volejbalové extraligy

VK Prostějov - VK KP Brno   2:3 (20,-25,17,-17,-13)
Rozhodčí: Labašta a Dvořák. Čas: 117 minut. Diváků: 1300

Sestava Brna: Kubínová, Tobiášová, Onderková, Mikysková, Tomanová, Hanusová, libero Drexlerová - Formánková, Goliášová

Oproti pohárovému utkání brněnská sestava znovu doznala změn. Trenér Čada využil toho, že se obě zkušené hráčky Tobiášová s Tomanovou byly natolik uzdravené, aby mohly celý zápas odehrát na útočných postech. Obě tedy nastoupily na postu smečařek, na postu libera dostala příležitost Lucie Drexlerová. Lze bezesporu tvrdit, že na tomto postu obstála a její výkon významnou měrou přispěl k nečekanému vítězství.

"Pro vývoj utkání bylo důležité, jak utkání zvládne naše mladá hráčka na postu libera. Kdyby se jí nedařilo, byla by pro soupeře snadným cílem na servisu. Odehrála však výborný zápas a díky ní jsme měli jistější příjem než v minulém zápase," pochvaloval si tuto nečekanou změnu trenér Brna Miroslav Čada.

Úvod utkání lépe vyzněl i tentokrát lépe pro Prostějov. Hanačky získaly první set a zdálo se, že znovu suverénně dokráčejí k vítězství. Ve druhém setu se však Královopolanky svým soupeřkám dokázaly vyrovnat. Zlepšily svůj příjem, nenechaly se tentokrát tolik zatlačit servisem domácích a ve větším počtu se dokázaly prosadit v útoku. Oproti minulému utkání v domácím dresu příliš nedařilo Brazilce Soares, hostující hráčky ji dokázaly poměrně dobře ubránit. I proto druhý set dospěl do vyrovnané koncovky, v níž rozhodlo eso Markéty Tomanové. Následující průběh se přeléval ze strany na stranu. Nejprve Prostějovanky hladce získaly třetí set, posléze Brňanky stejným rozdílem vyrovnaly na 2:2. Jako už poněkolikáté v sezóně o konečném výsledku znovu rozhodoval tie-break. Narozdíl od domácího zápasu s Olympem tentokrát Královopolankám vyšel jeho úvod. Získaly vedení 5:2, které si držely prakticky po celý průběh rozhodujícího setu. Konečný výsledek byl 15:13, Brňanky si odvážely cenné a hlavně i nečekané vítězství, zatímco Prostějov si připsal na konto první letošní porážku. Brněnské volejbalistky tak přerušily sérii čtyř porážek a hlavně dokázaly, že s podobnými výkony mohou v konečné tabulce základní části pomýšlet hodně vysoko. Klíčové samozřejmě bude, jaký bude zdravotní stav hlavních brněnských opor, tzn. Terezy Tobiášové a Markéty Tomanové, s nimiž na jakýchkoliv postech se výkon družstva zvedá výrazně výše. Brňanky mohou výborný výsledek potvrdit hned v následujícím kole v domácím utkání s pražskými Střešovicemi.

"Toto utkání jsme odehráli mnohem lépe než předchozí pohárový zápas. Lépe se nám dařil příjem a v útoku jsme se prosazovali přes tři hráčky, zatímco soupeř prakticky jen přes dvě. Díky vyrovnanosti našeho útoku jsme tak drželi krok a povedlo se nám v zvítězit i v pátém rozhodujícím setu," komentoval utkání spokojený trenér Miroslav Čada.

Foto: Ondra Driml 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT