7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Prostějov odváží nejtěsnější vítězství

 V posledním extraligovém kole se v Brně představil vítěz základní části extraligy - klub VK Prostějov. Brněnské hráčky odehrály se svými soupeřkami maximálně vyrovnanou partii, v koncovce pátého setu se však radovaly hostující hráčky a odvážejí si těsné vítězství 3:2. To však nic nemění na konečném druhém místě v tabulce pro brněnské družstvo, které tak ve čtvrtfinále vyřazovacích bojů změří síly s Frýdkem-Místkem.

 

 18. kolo ženské volejbalové extraligy

KP Brno - VK Prostějov 2:3 (-24,23,27,-26,-16)
Rozhodčí: Dvořák, Dočkal Čas: 121 minut. Diváci: 600

Sestavy

Brno: Kubínová, Andrusenko, Hanusová, Mikysková, Tobiášová, Hasalíková, libero Tomanová - Drexlerová, Jelínková, Bradáčová, Onderková
Prostějov: Gönciová, Cruz, Měrková, Kadlecová, Gogolová, Krupníková, libero Gálíková - Sajdová, Fraňková

Poslední kolo extraligy nabídlo jeden z nejhezčích a určitě i nejvyrovnanějších zápasů sezóny. V brněnské sestavě se hned od začátku utkání objevila nová posila z Ukrajiny Olga Andrusenko. I když měla minimum času na sehrání se spoluhráčkami, ukázala, že může být velmi platnou posilou. Především její smečovaný servis nadělal hostujícím přijímajícím hráčkám mnoho problémů. Avšak i Prostějov nastoupil v lehce pozměněné sestavě. Kvůli zranění nenastoupila Soares a určitě překvapivá byla varianta s Gálíkovou na liberu, kdežto tradiční libero Fraňková se ve hře objevovalo jen sporadicky.

Od začátku utkání bylo jasné, že poměrně slušně zaplněná hala na Vodově ulici včetně početné skupiny hostujících fanoušků bude svědkem vyrovnaného utkání. Lepší pozici v přetahované v prvním setě nejprve získaly Brňanky a dostaly se do vedení 23:21. Pak ale po chybných příjmech nechaly soupeřky dotáhnout a nakonec i v prvním setu zvítězit. Zdálo se, že tento obrat domácí hráčky zaskočil, protože ve váhavém výkonu pokračovaly i v úvodu druhého setu. Špatný začátek znamenal výsledek 1:5 a za stavu 9:14 se zdálo, že i druhý set je pro Brno ztracený. V té chvíli však Královopolanky přidaly na servisu, se kterým si najednou Prostějovanky nevěděly rady. Nejenže se domácím hráčkám podařilo vyrovnat, ale najednou se dostaly do vedení 24:21, které přes drobný výpadek v koncovce potvrdily v zisk setu a vyrovnání skóre na 1:1. V té chvíli brněnské družstvo předvádělo asi nejlepší okamžiky v utkání. Díky servisu ukrajinské smečařky v domácím dresu získalo Brno náskok i ve třetím setu, který nadále navyšovalo. Přesto ani vedení 21:15 nestačilo k poklidné koncovce a musel rozhodnout až útok brazilské blokařky Cruz do autu. Chvíli vypadalo, že druhá prohraná koncovka zlomí prostějovský odpor. Ze stavu 5:9 ve čtvrtém setu však dokázaly Prostějovanky díky chybám v brněnské hře otočit na 13:10 a najednou to byly ony, kdo udával tempo hry. Jejich náskok se však brněnskému družstvu znovu povedlo dotáhnout, avšak ne už obrátit. Zápas dospěl do tie-breaku. Prostějov nejprve získal vedení a strany se otáčely za stavu 5:8 z pohledu Brna. Pak se hra opět vyrovnala, první mečbol měly na rukou Brňanky. Ten však nevyužily, zatímco prostějovské hráčky byly při několikátém pokusu už úspěšné a zvítězily v pátém setu 18:16.

Ve vyrovnaném utkání rozhodovala každá maličkost a Brňanky v klíčových okamžicích udělaly více chyb, především na přihrávce. V jejich dresu nejvíce vyčnívala Tereza Tobiášová, která dokázala úspěšně zakončit většinu brněnských útoků. V hostujícím dresu se útočná síla rozložila mezi více hráček, což byl jeden z důležitých faktorů jejich vítězství. Ve velmi dobrém světle se předvedla Gönciová a vydařený návrat na brněnskou palubovku zaznamenala i Měrková.

Vítězstvím potvrdil Prostějov první místo v tabulce základní části, zatímco Brnu zůstala druhá příčka. Ve čtvrtfinále narazí na družstvo Frýdku-Místku.

Ohlasy po utkání:

Miroslav Čada, trenér KP Brno: "Utkání bylo vyrovnané a dramatické, ale v rozhodujících chvílích jsme udělali až moc chyb. Naše hráčky chtěly vyhrát, ale v některých momentech byly příliš nervózní. V našem dresu se trvale prosadila jen Tobiášová, kdežto soupeř měl více útočících hráček. K nové posile Andrusenko lze říct, že bude výbornou posilou na podání a v útoku, následující čas využijeme, aby se co nejrychleji sehrála."

Táňa Krempaská, trenérka Prostějova: "První set pro nás začal dobře, pak nás ale Brno začalo zlobit servisem. Přesto to byl podle mého výborný zápas odpovídající špičce naší extraligy. Utkání bylo i napínavé pro diváky, pro nás se šťastným koncem."

Tereza Tobiášová, kapitánka KP Brno: "Utkání rozhodly až dva míče v poslední setu, kde jsme chybovaly. Zápas byl velmi vyrovnaný, na naší straně mohl být lepší servis a tradičně obrana na síti."

Foto: Ondra Driml


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT