7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Pětisetová bitva s Prostějovem vynesla Královu Poli jeden bod

DR199989

Z extraligové premiéry Králova Pole na domácí palubovce se vyklubalo pětisetové drama. Na svěřenkyně Matúše Kalného přitom nečekal snadný soupeř, právě naopak - Prostějov si totiž v předchozích dvou zápasech poradil s Libercem i s Olomoucí. KP Brno se však Prostějova nezaleklo a v domácím utkání se nad ním ujalo slibného vedení 2:0 na sety. Dotáhnout zápas do vítězného konce se ale Královu Poli nepodařilo, Prostějov stav srovnal a nakonec v Brně i vyhrál nejtěsnějším poměrem 13:15 závěrečný tie break.

 

Vzhledem k průběhu dnešního zápasu je bohužel jeden bod málo, když vyhráváte ve čtvrtém setu 12:7 a soupeř potřebuje poslední KO do krku a my ho najednou necháme hrát a otočit na 12:15. Musíme vydržet, věřit si a bojovat o každý míč až do konce, totéž platí i o tie-breaku. Je to škoda, s trochou štěstí jsme dnes mohli vyhrát,“ mrzelo po zápase brněnského trenéra Matúše Kalného.

Výsledku litovala i kapitánka Šárka Šloufová: „Hodně nás výsledek mrzí, hlavně vývoj čtvrté sady, kde jsme vedly a pak jsme v prostřední pasáži nedokázaly otočit jedno postavení. Věděly jsme, že to bude těžký zápas, je škoda, že nám pak utekl i začátek tie-breaku.“

První set se dlouho nesl ve znamení přetahované o každý bod (7:7, 11:11). Hostujícím hráčkám se ve střední pasáži podařilo dostat do tříbodového vedení (12:15), což znamenalo time out Králova Pole. Po něm domácí volejbalistky začaly soupeřkám šlapat na paty (14:15) a postupně srovnaly na 18:18. Eso Karin Šunderlíkové a následné úspěšné bloky znamenaly 21:20 a oddechový čas Prostějova. Za stavu 22:22 nastoupila na podání KP Brna střídající Eliška Pokorná a přímým bodem zařídila svému týmu dva setboly (24:22). První se ještě Prostějovu podařilo odvrátit, druhý si už ale domácí vzít nenechaly (25:23).
 
Do druhé sady se lépe vydařil vstup Prostějovu, Brno ale brzy srovnalo krok na 5:5. Domácí to nakoplo, nezastavil je ani prostějovský time out a postupně začaly mít navrch. Při dlouhé sérii na podání Sísy Stráské uteklo Královo Pole soupeřkám na rozdíl sedmi bodů (16:9). Prostějov dokázal zkorigovat stav na 19:15, domácí ale znovu utekly až na 23:17. Následné tři body Prostějova pak sice ještě donutily svěřenkyně Matúše Kalného k time outu, po něm už ale Královo Pole ani jeden bod nepustilo a ujalo se vedení 2:0 na sety.

Prostějov to nezlomilo, ve třetí sadě to byl naopak tento tým, kdo začal udávat tempo hry (2:6) a postupně se dostal do vedení 4:11. Domácí pak sice připsaly na svoje konto tři body, Prostějov si ale vysoké vedení držel (8:15) a před koncovkou měl náskok hned osmi bodů (11:19). Domácí to nevzdávaly (14:19, 16:20), na srovnání už to však nestačilo, a tak Prostějov vyhrál set 18:25.

Do čtvrtého setu vlétlo Královo Pole při chuti (5:1) a náskok si drželo (12:7). Hostující se pak ale zkoncentrovaly a stav nejenom srovnaly, ale i otočily ve svůj prospěch (12:14). Matúš Kalný bral za tohoto stavu oddechový čas, Prostějov se pak ale blýskl na bloku a zvýšil ještě o jeden bod. Domácí se sice rvaly o každý míč, do koncovky však vstupovaly v lepší herní pohodě hostující hráčky (17:21), které nakonec zvítězily 19:25 a posunuly zápas do zkrácené hry.

Prostějov pokračoval v tlaku i v tie-breaku a při servisu Kozmík Tomášekové se ujal rychle vedení 0:5. KP Brno se snažilo srovnat krok dlouho marně (6:12), závěr ale zdramatizovalo, protože se Prostějovu ještě dokázalo přiblížit na rozdíl jediného bodu (13:14).  Po dlouhé sérii nevydařených mečbolů však nakonec Prostějov poslední nabídnutý využil, a výhrou 13:15 se v Brně radoval ze zisku dvou bodů.

Dnes jsme nevyvinuli potřebný tlak na podání a tím se hrálo Brnu velice lehce. Do utkání jsme vstoupili vlažně, a to se nevyplácí. Jsem rád, že jsme se vrátili na zem a můžeme jít dál a trénovat, protože začátek ligy byl pro nás vynikající. Nesmíme se vznášet v oblacích a musíme dál tvrdě pracovat,“ zhodnotil zápas prostějovský kouč Lubomír Petráš.

 

VK Královo Pole-Prostějov 2:3 (25:23, 25:20, 18:25, 19:25, 13:15)
 
 
Barbora Mertová
Foto: Ondřej Driml

 

 

 
 
 

 

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT