7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Až pátý set rozhodl o vítězi dohrávky

 V pětisetovou bitvu se proměnila dohrávka třetího extraligového kola. Brněnské volejbalistky se odvážně postavily prostějovským favoritkám a svedly s nimi maximálně vyrovnaný zápas. Mrzet je může promeškaný úvod rozhodujícího pátého setu, ve kterém dovolily soupeřkám odskočit na rozhodující rozdíl a tím jim umožnit cenné vítězství 3:2.

 

 

Dohrávka 3. kola ženské volejbalové extraligy

KP Brno - VK Prostějov 2:3 (-23,21,-18,22,-10)
Rozhodčí: Grabovský, Kovář. Čas: 105 minut. Diváci: 400

Sestavy:
Brno: Noseková, Božková, Kubínová, Útlá, Tobiášová, Mikysková, libero Jášová - Bradáčová, Onderková
Prostějov: Pushnekova, Tomašeková, Wittock, Gönciová, Thomas, Jelínková, libero Tomanová - Bramborová, Soares

Pikantní nádech měla televizní dohrávka třetího kola ženské volejbalové extraligy. Nejenže se jednalo o souboj dosud neporažených celků, ale také se spolu s prostějovským družstvem do Brna vrátili ex-brněnské hvězdy - trenér Mirek Čada a libero Markéta Tomanová. Není divu, že brněnské hráčky nastoupily do zápasu s maximálním nasazením a touhou vyrovnat se favorizovaným soupeřkám. Dokonce se jim záhy povedlo získat mírné vedení 8:5, především díky kvalitnímu útoku v podání smečeřek Útlé a Mikyskové. Na straně Prostějova do hry místo Gönciové vstoupila Bramborová a tím se Prostějovankám podařilo dotáhnout skóre do vyrovnané koncovky. Chybou na příjmu a závěrečným útokem právě Bramborové získal Prostějov první set těsným rozdílem 25:23. I druhý set byl dlouho přetahovanou o každý bod. Prostějov si držel mírný náskok, Brňanky držely krok svým útokem a úspěšnými bloky. Za vyrovnaného stavu 16:16 se při servisu Tobiášové podařilo Královpolankám odskočit na 20:16 a tím zíáskat poklidný náskok, na který už soupeřky nedokázaly zareagovat. Radost z vyrovnaného skóre však netrvala dlouho. Od úvodu třetího setu se brněnskému družstvu přestalo dařit na příjmu a Prostějovanky trestaly každou chybu. Rozdíl ve skóre narůstal do výrazných rozměrů (3:9, 6:14, 8:16) a trenér Marek ho nedokázal zastavit ani sérií oddechových časů a střídání. Až po druhém technickém oddechovém času dokázalo Brno zrátu korigovat alespoň na přijatelný rozdíl, v každém případě se Prostějov ujal vedení v zápase. Následující set však ukázal, že se jednalo jen o dočasný výpadek Brňanek. Jejich snahu o vyrovnání podpořilo zranění na prostějovské straně, na konci třetího setu odstoupila blokařka Tomašeková a trenér Čada za ni neměl rovnocennou náhradu. Toho Brňanky využívaly a trpělivě získávaly bod za bodem. V setu vedly už 17:13, nakonec však po chybách v útoku a v příjmu byla koncovka znovu vyrovnaná. Domácím hráčkám se povedlo znovu získat vedení 23:21, které už nepustily. Zápas dospěl do vyrovnaného stavu 2:2 a o vítězi musel rozhodnout tie-break. Hned jeho úvod však Královopolanky trestuhodně zaspaly. Soupeřky získaly při servisu Bramborové vedení 4:1 a strany se otáčely dokonce za stavu 8:3. Brnu se v té chvíli nedařilo v útoku a v jejich poli skončil skoro každý pokus Prostějovanek. Pak se sice obraz hry trochu vyrovnal, ale Prostějov svůj více než luxusní náskok již nepustil. Konečný stav pátého setu byl 15:10 pro hostující družstvo, které si tímto vybojovalo cenné vítězství 3:2. Na straně soupeřek byla pro brněnskou obranu vedle zmiňované Bramborové velkou hrozbou i americká středová hráčka Thomas, která dosáhla 14 bodů se 70% úspěšností. Naopak v brněnském dresu dokázaly v útoku sekundovat Mikysková a Útlou, pochvalu zaslouží i nahrávačka Kubínová. Brňanky sice nakonec v těsném souboji prohrály, na hřišti však zanechaly velmi sympatický dojem, který domácí publikum ocenilo potleskem.


Ohlasy po utkání:
Ondřej Marek, trenér KP Brno: "Z naší strany to byl velmi povedený výkon. Zaváhali jsme už v prvním setu, kdy jsme promarnili náskok v koncovce, poté jsme nevyužili zranění Tomašekové na straně hostí a v úvodu tie-breaku jsme nechali soupeře odskočit. Problém nám dělal hlavně servis Bramborové."

Miroslav Čada, trenér VK Prostějov: "Na začátek sezóny obě družstva předváděla kvalitní volejbal s pěknými výměnami. Na všech hráčkách byla vidět touha po vítězství. Na naší straně byla lepší přihrávka, soupeř lépe útočil. Nakonec jsme se vyrovnali s nepříjemným zraněním blokařky a dokázali v tie-breaku zvítězit. Jsme velmi spokojeni."

Tereza Tobiášová, kapitánka KP Brno: "S výkonem můžeme být spokojeni, zahrály jsme nad očekávání dobře. Velká škoda výpadku v začátku tie-breaku, který rozhodl o naší porážce."

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT