7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

V prvním kole evropského poháru Brňanky ubránily domácí prostředí

 První kolo evropského Vyzývacího poháru, neboli Challenge Cup, svedlo dohromady dvě česká družstva - Brno a Olomouc. První zápas se odehrál v Brně. Dva sety se soupeřící týmy vyrovnaně přetahovaly o každý bod, pak Brňanky přidaly a zvítězily nad Olomoucí 3:1. Před páteční odvetou mají slušnou výchozí pozici, ale ani tak nemají nic jistého. V případě porážky by o postupujícím rozhodly poměry setů

 

 

 1. kolo Vyzývacího poháru volejbalistek

KP Brno - UP Olomouc 3:1 (27,-20,18,20)
Rozhodčí: Mikolaševič, Hojka. Čas: 97 minut. Diváci: 150

Sestavy

Brno: Tobiášová, Mikysková, Noseková, Božková, Kubínová, Útlá, libero Jášová - Onderková, Bradáčová
Olymp: Dedíková, Piňosová, Gregorová, Chalcarzová, Langová, Měrková, libero Máléřová - Janečková, Mátlová, Minářová

Nebýt na hřišti mezinárodních rozhodčích, čtyř lajnových a nových míčů Mikasa, které byly poprvé představeny na olympiádě, nikdo by nepoznal, že se v Brně hrají evropské poháru. Jestliže se obě družstva vzhlížela k losu s vidinou zahraničních soupeřů, určitě nepočítala, že pocestují na půdu 70 km vzdáleného tradičního extraligového rivala.

Úvod utkání lépe vyšel domácím hráčkám, rychle získaly vedení 8:4. Poté se však Hanačkám podařilo skóre dotáhnout, velkou zásluhu na tom měla v útoku neduržitelná Chalcarzová. První set pro sebe ještě Brňanky získaly v těsné koncovce, v druhém už před svými soupeřkami musely sklonit hlavu. V koncovce díky slabšímu příjmu dopřály soupeřkám šňůru bodů ze stavu 19:18 na 19:23 a olomoucké hráčky srovnaly skóre. Od třetího setu domácí trenér Marek zamíchal sestavou. Na post univerzála přešla Tobiášová, na blok nastoupila Onderková. Díky tomu a skvělému představení brněnské smečařky Útlé v útoku začaly Brňanky svým soupeřkám odskakovat. Kromě útoku zlepšily i svou obranu, olomoucké hráčky se nechaly zatlačit brněnským podáním a z horších pozic se jejich hráčky nedokázaly prosazovat proti pevnější brněnské obraně. I když začátek třetího setu ještě krátce vyzněl pro Olomouc, od stavu 6:5 už byly Brňanky jasně lepší a set získaly hladce 25:17. Stejně tak ve čtvrtém setu udržely Olomoučanky vyrovnané skóre jen do stavu 10:11. Poté Brňanky znovu získaly náskok, který už nepustilo. Vítězství 3:1 jim dává slibnou pozici před odvetou, postupující družstvo se utká s francouzským Istres.

Ohlasy po utkání:

Ondřej Marek, trenér KP Brno: "První dva sety jsme nedokázali ubránit především Chalcarzovou, i když jsme se na ni připravovali. Pak jsme se zlepšili, pomohlo přesunutí Tobiášové a nástup Onderkové, navíc skvěle hrála Útlá v útoku. Výsledek 3:1 před odvetou žádnou definitivu neznamená, musíme zvládnout odvetu i v bouřlivém olomouckém prostředí."

Jiří Teplý, trenér UP Olomouc: "Do začátku 3. jsme odehráli dobré utkání, pak jsme ztratili koncentraci. Soupeř nás zatlačil servisem, k tomu přidal dobrou obranu v poli a na bloku. Porážka 1:3 je stále hratelná, ale musíme výrazně zlepšit obranu a servis."

Tereza Tobiášová, kapitánka KP Brno: "Od třetího setu jsme zlepšily přihrávku a díky tomu jsme začaly soupeřky přehrávat. Skvěle se dařilo Martině Útlé, která dnes bodovala skoro ze všech pokusů."

 

foto: Ondra Driml


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT