7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Jeden set v úvodním finále nestačil

 Prostějov v prvním extraligovém finálovém zápase potvrdil roli favorita. Brňanky sehrály vyrovnaný zápas, ale víc než jeden set se jim uhrát nepodařilo. Po porážce 1:3 se série stěhuje do Brna.

 

Finále extraligy volejbalistek, 1. zápas

VK Prostějov – KP Brno 3:1 (18, -22, 21, 23)
Rozhodčí: Krsek a Švejda. Čas: 101 minut. Diváků: 1500.
Stav série: 1:0

Sestavy
Prostějov: Pušněnkovová, Spalová, Soaresová, Kučerová, Thomasová, Jelínková, libero Tomanová – Wittocková, Bramborová.
Brno: Onderková, Mikysková, Melichárková, Svobodníková, Kubínová, Útlá, libero Jášová – Noseková, Bradáčová. Trenér Marek musel před prvním finále vyřešit nečekanou komplikaci, když onemocněla kapitánka Božková. Místo ní do základní sestavy naskočila Svobodníková. Prostějov hned od začátku vsadil na osvědčené zbraně, k těm hlavním patří kvalitní servis. S tím se Královopolanky v prvním setu nemohly srovnat, zejména při podání domácí kapitánky Soares náskok Prostějovanek narůstal. Domácí vedení 8:4 se podařilo ještě otočit na 8:9, velkou zásluhu na tom mělo plachtící podání Svobodníkové. Potom se ale znovu domácím hráčkám při podání Soares povedla šňůra bodů a ze stavu 14:13 bylo rázem 19:13 a tento náskok už byl pro Hanačky dostatečný. Od druhého setu přišla na hřiště Noseková a průběh utkání se začal obracet. Brňanky zlepšily příjem a díky tomu mohly lépe kombinovat v útoku. Přidaly k tomu i kvalitní servis na hraně rizika, což naopak Hanačkám umožnilo útočit převážně jen z krajů sítě a s tím se brněnská obrana dokázala vyrovnat. Od stavu 9:8 začal narůstat brněnský náskok až na 20:15. Plachtící servis Pušněkovové dal domácím jiskru naděje (19:20), ale při podání Mikyskové znovu hostující volejbalistky odskočily a vyrovnaly stav na 1:1. I třetí set zpočátku patřil Brnu. Do stavu 10:15 domácí hráčky marně hledaly recept na brněnskou taktiku. Trenér Prostějova Čada byl nucen měnit sestavu a osvědčilo se mu to. Střídající Bramborová měla svým podáním i útočnou úspěšností velký podíl na tom, že se podařilo vyrovnat a poté i otočit skóre. V koncovce již úřadovala domácí zkušenost a především díky Spalové domácí hráčky získaly vedení 2:1 na sety. Brňanky trochu polevily na servisu a s tím už si zkušené Prostějovanky věděly rady. Přesto se hostující hráčky nevzdaly a i čtvrtý seti nabídnul dramatickou podívanou. Do stavu 20:18 pro Brno žila naděje na vyrovnání zápasu, ale pak domácí družstvo získalo čtyři body za sebou a ocitlo se ve vedení 22:20, poté dokonce i 24:21. Dva mečboly se podařilo ještě odvrátit, ale závěrečný útok Bramborové již nikoliv. Domácí hráčky zvítězily 3:1 a udělaly důležitý první krok ve finálové sérii. Královopolanky však předvedly kvalitní výkon a v domácí odvetě určitě nejsou bez šancí.

Ohlasy po utkání:

Ondra Marek, trenér KP Brno: "Mám radost, že jsme dokázali soupeře potrápit. Ve třetím setu jsme však upustili od taktiky riskantního servisu a to soupeře dostalo zpět do hry. Čtvrtý set byl pak vyrovnaný, ale soupeřky dokázaly uspět v koncovce. Do příštího zápasu půjdeme se stejnou taktikou, kterou musíme dodržet celý zápas."

Miroslav Čada, trenér Prostějova: "Na utkání měl velký vliv obrat ve třetím setu, kde jsme díky servisu Bramborové dostali Brno pod tlak. Celkově jsme byli lepší na bloku, naopak Brno mělo úspěšnější útok, kde se hodně prosazovala Mikysková."

foto: Ondra Driml


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT