7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Finále proteklo mezi prsty

Rozhodující pátý semifinálový duel Uniqa extraligy mezi našim týmem a hostujícími vysokoškolačkami z Olomouce sliboval vyrovnanou bitvu. Do utkání jsme nastoupili o poznání sebevědoměji, než v předešlých dvou zápasech v Olomouci respektive ve Šternberku. Bohužel nám toto sebevědomí výdrželo pouze o dvě třetiny setu déle než v neděli. Vzhledem k tomu, že se stále utkání hrají na tři vítězné sety, dva a něco nám nestačily a nakonec se radoval soupeř. 


5. semifinálové utkání UNIQA Extraligy žen

VK Královo Pole - SK UP Olomouc   2:3 (17,15,-21,-15,-12)

Rozhodčí: Kovář & Pecháček. Délka utkání: 104 min. Diváků: 650.
Sestava KP: Melichárková, Svobodníková, Vincourová, Útlá, Onderková, Straková,
libero Valtrová – střídala: Staňková, Rozkydálková, Vitoulová
Sestava Olomouc: Dedíková, Sajdová, Viestová, Chalcarzová, Esina, Gregorová,
libero Maléřová – střídala: Nachmilnerová, Mátlová, Honková


V první sadě si naše děvčata od prvních výměn budovala herní jistotu. Set byl vyrovnaný až do druhého technického time outu, kdy jsme poprvé výrazněji bodově utekli. Do koncovky se šlo za stavu 20:16. Třemi rychlými body jsme soupeře zaskočili a ze stavu 23:17 se už Hanačky nevzpamatovaly. Setbol vybojovaly dva skvělé defenzivní zákroky Šárky Melichárkové a Venduly Strakové, které podpořila po nejhezčí výměně sady úspěšně složeným míčem Martina Útlá. Po dalším povedeném útoku jsme zvítězili 25:17.

Druhý set byl od úvodu v režii našeho týmu, který si poctivě hlídal olomouckou univerzálku Veroniku Gregorovou. Kapitánka Hanaček nás totiž v předešlých zápasech trápila. Naše hráčky rychle získaly náskok čtyř bodů, který si vesměs držely až do poloviny setu. Olomouc zlepšenou hrou stáhla až za stavu 11:9, který si vynutil náš time out. Olomoučanky následně nakupily několik chyb zejména na servisu a naše volejbalistky vedly 16:12. Svěřenkyním olomouckého kouče Jiřího Teplého se nedařilo v útoku, který často brzdila síť nebo náš blok. Za stavu 20:12 nebylo o vítězkách sady pochyb a v exhibičním tempu jsme si došli pro výhru 25:15.

Hanačky ovšem zbraně nesložily a ve třetím dějství rychle vedly 5:2 a opět donutily kouče Ondřeje Marka k oddechovému času. Ovšem to na povzbuzenou Olomouc nestačilo. Vysokoškolačky dál sbíraly body a vedly už 11:5, dařilo se jim tentokrát pro změnu v útočných činnostech. K tomu jsme začali lacino chybovat. Od stavu 9:14 v náš neprospěch jsme se vzchopili k obratu a získali šest bodů v řadě. Rázem se přesunulo vedení 15:14 na naši stranu a Olomouc byla bez oddechových časů. Zápas ovšem zdramatizovala, vedla 23:20, připsala si na konto body z nejhezčích výměn utkání a v poli zářila na liberu Hana Maléřová. Hanačky si po výhře 25:21 vynutily čtvrtý set a svým elánem najednou budily respekt.

V úvodu čtvrté sady dominovala na olomouckém bloku Julia Jesinová a hostující tým vedl už 5:1, 8:3 a 11:5. Olomoučankám narostla křídla, chytily se v obraně, v útoku a takřka nechybovaly. Rozložené naše hráčky na palubovce jen sekundovaly a rychle prohrávaly 7:14. Nakonec se po rozháraném výkonu jen dívaly na olomoucký triumf 25:15.

Tie–break přinesl vyrovnaný úvod, ale jasně lepší výkon Olomouce ve druhé půlce setu. Hanačky rozložily náš příjem a nefungovala ani nahrávka. Po výhře 15:12, celkově 3:2 na sety a 3:2 v celé sérii si finále s Prostějovem zahraje Olomouc.


Jiří Teplý (trenér UP Olomouc) „Tým roste a ukázal velkou sílu. Za téměř ztraceného stavu 0:2 na zápasy jsme se z krize se štěstím dostali. Holky mají velkou morální sílu a vyhrabaly se z jisté porážky. Brno mělo výhodu. Prošlo těžkými zápasy v evropském poháru, takže jsme si na jejich hru zvykali. V pátém utkání jsme se dostali hrobníkovi z lopaty.“

Ondřej Marek (trenér VK KP Brno) „Soupeř má vynikající družstvo, má cizinky a je podstatně starší a zkušenější. Olomouc si zasloužila postup víc. Teď chceme bronzovou medaili a porazit Olymp. Holky jsou smutné a nevědí, co bylo dobře, a co špatně. Musíme se oklepat. Zápasy o třetí místo nás čekají bez odpočinku.“

Nejvíce bodující hráčky

VK Královo Pole

 

 

 

 

PVK Přerov

Útlá

19

24

Chalcarzová

Straková

12

13

Esina

Onderková

11

11

Dedíková


Autor: Marek Těšík 

Článek o utkání v Brněnském deníku můžete nalézt ZDE

Záznam utkání na TVcom.cz můžete nalézt ZDE
 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT