7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Žákyně vyhrály Český pohár

tn 20

Nastupující budoucnost našeho klubu ovládla potřetí v novodobé historii nejvyšší celoroční soutěž, kterou je Český pohár. Po dvou druhých místech z turnajů v Brandýse a Chodově Brňanky opanovaly závěrečné finále. To pořádal o právě uběhlém víkendu tradičně Bílovec. V bodovém součtu Královopolanky předstihly do té doby první Chodov. Tomu se naopak závěrečný turnaj nevydařil a po prvním a třetím místě skončil ve finále šestý. I to mu ale stačilo na celkové třetí místo. Na to druhé se protlačila Olomouc, která zejména díky Orvošové navázala na první místo v Chodově a v Bílovci skončila o skóre druhá. 

Naše hráčky zahájily turnaj soustředěným výkonem v prvním setu utkání s Olympem B. Přestože druhý set v úvodu skřípal, hráčky si v koncovce našly cestu přes pražské rivalky a celé utkání opanovaly 2:0. 

Druhé utkání s Olomoucí rozdalo karty pro zbytek turnaje. Soupeř z Hané hrál v úvodu výborně a Brno zatlačil do těžké defenzivy. Přes zlepšený výkon brněnských hráček v druhé půli neponechala Olomouc nic náhodě a zvítězila 25:19. První set nesl pachuť řady kontroverzních výroků rozhodčího, který příliš nectil byť základní pravidla volejbalu. Výměna stran se tak nesla v emocích, které naštěstí nepokazily dojem z druhé sady. Ta byla pro Brno od úvodu mnohem příznivější a hlavně fér. Brno si vynutilo silný tlak obranou na síti a výborným servisem. Oba tyto faktory předurčily závěrečné skóre 25:15. Tiebreak byl napínavý do samého závěru, kdy Brňanky i lehce se štěstím zvítězily 15:13. 

Cestu druhého dne zahájily Královopolanky ranním utkáním s Novým Jičínem. Brno mělo utkání po celou dobu pod kontrolou a to i přes fakt, že si v prvním setu udělala nezaviněně výron Rozka Pavlišová. V utkání ale nebyla jediná, za pár výměn se podobná situace přihodila jičínské Tereze Dvořáčkové. Brňanky vyhrály 2:0 a přiblížily se přímé účasti na květnovém mistrovství republiky, které zajišťovala první čtyři pohárová umístění. 

Utkání s Chodovem přineslo tradičně napínavou bitvu dvou týmů, které se v blízké minulosti opakovaně potkaly nejen v poháru, ale i extralize. Brňanky předvedly v prvním setu opět poměrně dobrý volejbal, ve druhém ale nezvládly koncovku a musely se poprat s druhým tiebreakem. Zde opět hráčky vytasily mocnou zbraň v podobě podání a bloku Vondrákové a Stráské. Zkrácený set skončil jednoznačně 15:4. 

Hráčky Králova Pole završily druhý den utkáním s Olympem A, který v úvodu vyrukoval bezchybnou přihrávkou a stálým útokem. Na projevu z první sady se promítlo těžké chodovské zápolení. Brno znovu svého soupeře přetlačilo až v koncovce, ve druhém opět našlo ztracený rytmus a vyhrálo jasně 25:21 a 25:13. 

Bez složitých kalkulů bylo jasné, že pokud Brňanky zvládnout zvítězit v ranním utkání s Kralupy, stanou se vítězkami Českého poháru. První set proběhl zcela v režii Jihomoravanek, ten druhý ještě do stavu 11:5 nevypadal vůbec záludně. Poté ovšem propukla mela na přihrávce a soupeř sedmibodovou šňůrou obrátil směr utkání. Kralupy začaly hrát nesmírně bojovně v poli, kde nedaly jedinou rozehru zadarmo. O utkání rozhodla opět vypjatá koncovka 25:23, ve které Brno prodalo těžce nasbírané extraligové zkušenosti, stejně tak jako si vybralo jistou dávku štěstí. 

Olomouc od vzájemného utkání nezaváhala a vítězila 2:0. Pokud tedy Královo Pole chtělo vyhrát poslední turnaj, muselo porazit Plzeň 2:0. To jak se k poslednímu úkolu družstvo postavilo, bylo fantastické. Na hráčkách jakoby nebyla znát třídenní únava, všechny výborně spolupracovaly a plzeňskou Slavii přehrály ve všech herních činnostech. Netřeba dodávat, že hře opět dominovala obrana na síti, značně jí ale sekundoval i útok Jany Weissové, která byla  v posledním utkání téměř bezchybná. Brněnské žákyně dotáhly svůj první velký cíl do zdárného konce a z Bílovce si odvezly nejen postup na MČR a zlaté medaile, ale také pohár pro vítěze první osmičky, finálového kola a také pohár pro celkového vítěze.

Gratulace patří nejen všem hráčkám Králova Pole, ale také trenéru Martinu Štětkovi, který dovedl svůj tým ke zlatu. Poděkování si zaslouží také Luďek Grabovský na lavičce, stejně tak jako všichni rodiče, kteří si našli do Bílovce cestu a podporovali své dcery a jejich kamarádky na cestě za úspěchem.

 

Kompletní výsledky naleznete ZDE


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT