7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Kadetkám se v úvodu sezóny daří

 V předsezónní prověrce uspěly na Testovacím turnaji, po čtyřech utkáních vedou skupinu B extraligy bez ztráty setu. Kadetkám se začátek sezóny opravdu vydařil. Nejtěžší soupeři je ale teprve čekají.

 

 

 

 

 

Dosavadní průběh nového ročníku kadetské soutěže není dílem náhody. Kadetský tým se od vítězného ročníku 2014 znovu buduje pod přísným dohledem celého klubu. Nejen, že je průběžně doplňován, je i sledována rostoucí kvalita hráček a schopnost prosadit se ve své kategorii. Některé hráčky tak již vstupují do své třetí extraligové sezóny, jiné se pro nejdůležitější zápasy připravují v juniorském áčku. Většina hráček současného kádru okusila kadetskou extraligu již v žákovském věku. V roce 2015 byla pro mnohé strastiplná cesta touto soutěží (celkově desáté místo) odměněna mistrovským titulem kategorie starších žákyň. Byl to také rok, kdy se kadetský titul, na dosah ležící pro generaci 1998, obětoval ve prospěch výchovy nové generace.

Od loňského roku se možná čekalo něco více než jen páté místo. Byl to rok těžkých poznání a testování odvahy a motivací řady hráček. Rok dost možná zásadní například pro Báru Neterdovou, která v současnosti plní roli bodového lídra juniorek. A bude jej moci plnit ještě další dvě sezóny. Možná se čekalo i něco více než čtvrté místo na republikovém finále starších žákyň, kde se prostě bez dvou opor základní sestavy lépe nedařilo. Hráčky tak musely vzít za vděk vítězstvím v Českém poháru, dlouhodobé soutěži starších žákyň.

Od roku 2014, kdy začalo budování nového extraligového výběru, prošlo kadetkami celá řada hráček. Mnoho jich ale nedokázalo tak zdatně konkurovat právě onomu úspěšnému výběru z MČR žákyň 2015. Na svoji letošní příležitost znovu uspět tak bude čekat Jitka Vaďruová (trojnásobná mistryně České republiky), Tereza Helanová a Bára Neterdová, tři dominantní hráčky reprezentačně "nešťastného" období podzimu 1999. Všechny tři mají přes 180cm, všechny skáčou přes 295 centimetrů a všechny okusily reprezentaci. Více jak roční ztrátu na své kolegyně reprezentačního výběru 1998 ale dohnat nedokázaly. Stejného mistrovství se účastnily i další talentované hráčky, v současnosti plnící roli lídrů v extraligovém týmu. Na smeči se proháněla Dáda Digrinová, Českým pohárem tým provedla nahrávačka Peťa Vondráková, kterou v březnu zastavil úraz kotníku. Tak skvěle nahrazená malinkatou nahrávačkou s velkým srdcem Peťou Navrátilovou. Lavičku v té době plnily mladší žákyně Grabovská, Pokorná, Stráská, Pavlišová, brněnské kvarteto talentovaných odchovankyň. I je zdobí velice dobré předpoklady.

Minulý ročník byl výsledkově neslaný, nemastný. Žákyně prokázaly obrovskou kvalitu, když vydřely vítězství ve zmíněném Českém poháru. O útok se staraly zejména nové akvizice -  z Orlové Jana Weissová a z Polné Kateřina Kuníková. Na finálovém turnaji ale tým přišel o první blokařku Pavlišovou, kterou zbylé hráčky nahradit nedokázaly. Na mistrovství tým ztratil útočný drive, chyboval, tápal, nepřihrával. Vše vyústilo ve zlomeninu nosu Sísy Stráské. Družstvo ztracenou pohodu nenašlo a tři poslední utkání prohrálo. Nebýt úspěchu na turnaji o páté až osmé místo extraligy kadetek, ani zde by nebylo moc o co stát. Na druhou stranu generace vylepšila dosavadní desáté místo, když přidala místo páté. Bohužel se čekalo o trochu více od posil jako Fialová nebo Daňková. Ty svoji roli v Brně teprve hledají. Přesto generace oscilující okolo ročníku 2000 udělala další krok v koncepční práci a přidala na důležitých herních atributech.

Současná sezóna by mohla potvrdit nastavený trend. Vedení klubu přesvědčilo ke spolupráci jeden z posledních článků - Lokomotivu Trutnov a jejich nejtalentovanější hráčku Denisu Pavlíkovou. Ta se ihned v úvodu sezóny uvedla mimořádným výkonem v Přerově, kde v šesti setech posbírala 34 bodů. Ovšem není jedinou posilou letošního ročníku. Koneckonců o nových hráčkách jsme Vás informovali v jiném článku. I těm se od úvodu daří, ať už Natce Wilkové, Lucce Pokorné nebo Anitě Volfové. Kadetky mají nyní na každém postu adekvátní náhradu a žádná nečelí statutu "nenahraditelné". Systém tak generuje i velkou míru konkurence. Pravdou zůstává, že z pohledu návaznosti na sportovní gymnázium jsou v současnosti čtyři hráčky prvního ročníku dlouhodobě uvázané ve struktuře klubu, zbylé tři k němu měly blízko ať už to prostřednictvím reprezentace nebo KCM Jihomoravského kaje.

Bylo již připomenuto, že za výsledkem utkání v Přerově výrazně stála Denisa Pavlíková. Utkání proti slabšímu soupeři z Frýdku-Místku vytvořily výhodné podmínky pro zapojení hráček, které dostaly v prvním víkendu méně herních příležitostí. Kadetky tak rozehrály sezónu na výbornou. Své dominantní postavení budou moci již příští týden potvrdit proti Prostějovu. Soupeři, který jim minulý rok vzal šance na postup mezi elitu své kategorie.

 

VK Přerov - VK Královo Pole
  0:3 (-19,-14,-17) Sestava Brno: Vondráková, Weissová, Pavlišová, Wilková, Pavlíková, Stráská, libero Digrinová, střídala Daňková, Fialová, Grabovská, Kuníková  
  0:3 (-22,-12,-16) Sestava Brno: Vondráková, Weissová, Pavlišová, Kuníková, Pavlíková, Stráská, libero Digrinová, střídaly: Fialová, Volfová, Grabovská  
Hráčky víkendu - počet bodů
 VK Přerov   VK Králvovo Pole 
   Jehlářová Magdaléna 16   34 Pavlíková Denisa  
   Kulová 11   12 Vondráková Petra  
   Veselá 11    9 Kuníková, Weissová  

 

VK Královo Pole - TJ Sokol Frýdek-Místek
  3:0 (18,16,18) Sestava Brno: Pokorná L., Weissová, Pavlišová, Wilková, Pavlíková, Fialová, libero Digrinová
  3:0 (18,14,19) Sestava Brno: Pokorná L., Pokorná E., Pavlišová, Kuníková, Volfová, Fialová, libero Digrinová
Hráčky víkendu - počet bodů
 VK Královo Pole   TJ Sokol Frýdek-Místek
   Kuníková Kateřina 16   15 Březinová
   Pavlišová Rozálie 16   13 Vojtková
   Volfová Anita 15   13 Foltýnová


(foto: Kuníkovi)

 

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT