7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Juniorky KP slaví zlatý hattrick

Další ročník juniorské extraligy dopsal svůj příběh, pro brněnské hráčky zlatým písmem. Mladý výběr brněnského Králova Pole o víkendu předčil veškerou konkurenci a poměrně suverénně dokráčel k mistrovskému titulu!

 

 

 

 

Začněme trochu v minulosti. Poslední roky Královo Pole těžilo ze suverénní výkonnosti ročníku 1998. Hráčky jako Gabriela Kopáčová, Anna Suchá, Nikola Vaňková, Klára Mikelová, a mnoho dalších vytvořilo zlatou línii, ve které posbíralo tři mistrovské tituly v dorostových kategoriích. Dnes jsou tyto hráčky seniorkami a jejich místo v mládeži přebírají mladé naděje. I proto byl letošní rok juniorské extraligy plný očekávání, nových výzev a nepředvídatelného vývoje. Určitou generační propast, kterou za sebou úspěch zmíněných hráček a reprezentantek zanechal, pomáhala v letošním roce zacelit Pavla Meidlová, která přišla do Brna loňský rok z Olympu Praha  a Šárka Šloufová, poslední přeživší  minulých úspěchů. Třetí do party byla Jitka Vaďurová, která působí v Brně od deváté třídy, tedy pět let. Zbylými dvěma juniorkami letošní sezóny byly Klára Daňková a Gabča Fialová, které dosáhly teprve v březnu osmnáctých narozenin. Potřeba je také zmínit Lucku Podsedníkovou a Zuzku Nekudovou, které družstvo opustily v průběhu sezóny. Zbytek letošního týmu tvořily hráčky ročníku 2000, 2001 a 2002. Ve finálovém utkání proti Liberci nastoupila jedna žákyně,  tři prvoroční a jedna druhoroční  kadetka. Úspěch letošního týmu v nejvyšší soutěži do dvaceti let je tak zcela mimořádný, jestliže věkový průměr na hřišti nejvíce působících hráček byl 17,1 roku!

Naše juniorky na cestě do finále splnily řadu dílčích cílů. V úvodu sezóny vyhrály testovací turnaj, který v Brně pořádaly. V únoru potvrdily své postavení a vyhrály základní část, za což byly odměněny pořádáním prvního turnaje nástavby. I na něm dokázaly zvítězit a vybojovat si pořadatelství finálového turnaje. I do něj vstupovaly jako vítězky nástavby po dvanácti utkáních.

První zápas Královopolanky svedl proti třetímu týmu Liberci. Napínavé drama, odvážná hra středem sítě, výborný servis. To byly atributy zdobící hru Liberce. Brno se opíralo zejména o kvalitní útok z hlavního kůlu, díky čemuž zvítězilo v prvním setu. Druhý a třetí ale připadl Liberci. Ve čtvrtém dějství zažila tělocvična na Botanické malý šok, to když jej dokázalo Brno ovládnout 25:7! Mimořádně vyrovnaný tiebreak rozhodl nejtěsnější rozdíl dvou míčů pro Brno a stav 15:13.

Druhý zápas domácích děvčat byl na pořadu v pátek odpoledne. Brno v něm nezaváhalo a proti slabě hrajícím Českým Budějovicím dokázalo také prostřídat celou základní sestavu. Jednoznačný výsledek 25:6, 25:13 a 25:10 hovoří za vše.

Nečekaná večerní prohra pražského Olympu nasměrovala do ranního semifinále plzeňskou Lokomotivu. Brňanky s týmem ze Západních Čech sehrály v letošním roce jediné utkání, i proto měly ze soupeře poměrně silný respekt, který se projevil v první sadě. Plzeň se Brno pokusila zaskočit stejně jako tým Olympu, v obrovském prostoru městské haly však dělaly daleko více chyb, které se jim také staly v koncovce osudné. Brno po vítězství 25:22 uklidnilo svůj herní projev a od poloviny toho druhého již zápasu zcela dominovalo. Velký podíl na výsledku měla výborně útočící Jitka Vaďurová, jejíž start byl před utkáním nejistý v důsledku bolesti kolene. Brno dokázalo vyhrát 3:0 a mohlo se začít těšit na finále.

Soupeře mu přisoudil druhý zápas mezi Šternberkem a Libercem. Unavený projev Hanaček stačil pouze na vítězství v prvním setu. Liberec se rozjížděl pomaleji než jeho soupeř, v polovině utkání však převzal otěže i vládu nad skóre. Poté co vyhrál druhý set 25:22 již Šternberk moc k ničemu nepustil a zbytek utkání ovládl konečným stavem 25:20 a 25:15. Šternberk si zpravil chuť čtvrtý den, kdy porazil po nervy drásající koncovce čtvrté sady Plzeň 25:23 a celkově 3:1 na sety.

Finále patřilo krásné atmosféře na položeném taraflexu i solidně zaplněnému hledišti. Úvodní přetahovanou jako první na podání překlopila na stranu Brna Jitka Vaďurová. Brno výborně bránilo a v každém postavení dokázalo odskočit o další a další body. Netrápilo jej ani poměrně velké množství chyb na podání. První i druhá sada měly nakonec podobný scénář. Po úvodním „oťukávání“ Brno dokázalo soupeře servisem tak zatlačit, že mu nedovolilo skórovat a mnohdy jej donutilo k chybám. Co bylo podstatné, Liberec se vůbec nedostal ke hře středem sítě, a pokud ano, hráčky Brna jej blokovaly dvojblokem nebo dokonce trojblokem. První set skončil 25:13, druhý 25:15. Zápletku nabídl až třetí set, ve kterém se dostal Liberec i do vedení. V úvodu sady jej však dokázala velice rychle srovnat Ela Koulisiani na podání. Družstva se ve vedení ještě několikrát vyměnila, Brno ukázalo vnitřní sílu v zásadní moment, když vystřídalo nahrávačku Grabovskou. Ta odvedla na turnaji obrovský kus práce, druhá půlka závěrečné sady však patřila Šárce Šloufové. Ta prokázala svoji zkušenost a v těžkých momentech mladému týmu několikrát významně pomohla. Kromě rychlé hry se blýskla výbornou ulívkou, nahrávkou na střed sítě jednou rukou a konečně přidala i výborný servis. První mečbol družstvu připravila střídající Eliška Pokorná přímým bodem z podání. Liberec ten první ještě dokázal odvrátit, Šloufová poté po přihrávce naposledy svěřila svoji důvěru do rukou Denisy Pavlíkové, která se prosadila razantním útokem z hlavního kůlu a utkání ukončila stavem 25:23

 

Juniorky ovládly třetí finále v řadě, mladá krev symbolicky převzala vládu po generaci hráček dnes hrajících v seniorském áčku. Juniorky vládnou extralize nepřetržitě od roku 2016, za dvacet dva let se jedná o čtrnáctý titul v kategorii U-20. Daniela Digrinová byla vyhlášena nejlépe přihrávající hráčkou turnaje, Květa Grabovská nejlepší nahrávačkou a konečně Pavla Meidlová nejlépe podávající hráčkou a zároveň osobností turnaje. Denisu Pavlíkovou může těšit cena pro nejlepší hráčku finálového utkání, kterou si zasloužila sedmnácti body.

 (zdroj foto: cvf.cz)

Konečné pořadí:

  1. VK Královo Pole Brno
  2. USK Slavia Liberec
  3. TJ Sokol Šternberk
  4. TJ Lokomotiva Plzeň
  5. PVK Olymp Praha
  6. VK České Budějovice
  7. ŠK Španielka Řepy
  8. Volejbal Přerov
  9. TJ Ostrava
  10. VK Prostějov
  11. KCTM Vysočina
  12. TJ Sokol Žižkov

 

 

 

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT