7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Juniorky KP Brna budou doma bojovat o pátý titul!

DSC 0789u

 

Závěr juniorské extraligy se nezadržitelně blíží. Na dlouhé cestě sezónou prožily naše juniorské naděje mnoho štěstí i zklamání, ale jejich píle se nakonec zúročila. Tým Erika Nezhody totiž vyhrál nadstavbu a bude v domácí hale na Vodově bojovat o pátý extraligový titul v řadě. Jaká byla cesta jeho svěřenkyň do finálového turnaje?

 

V základní části to byl boj až do samého konce. Juniorky otevřely sezónu pěti vítězstvími. Na nich se přičinily rovnoměrně téměř všechny hráčky družstva U-19. První kola rozehrály ty starší, díky zahájení první ligy žen a několika přesunům hráček mezi týmy U-19 a ženami, ale začaly dostávat příležitost i ty mladé. První porážka přišla až v šestém kole od Frýdku-Místku, budoucího vítěze celé základní části, druhá v zápětí od nabité Ostravy.

Utkáním podzimu byl jistě víkend ve Šternberku. Do něj se poprvé zapojily hráčky z žen, konkrétně Kuníková, Judlová a Stráská. Juniorky si domů odvezly pět bodů. Byla to také první utkání Brna, která spojila naše „zkušené“ hráčky s nově příchozí Zuzkou Kamasovou a Maruškou Rožnovjákovou. Po sérii výher nad Vysočinou a Přerovem přišly těžké chvíle doma s Frýdkem (1:3 a 2:3) a v Ostravě (2:3 a 2:3). Jak se později ukázalo, dva body, které vyválčilo osm hráček na horké půdě Ostravy, byly zásadní v postupové matematice posledního víkendu.

V lednu posílily podruhé extraligový tým juniorky z žen a po rozpačitém úvodu a ztrátě prvních dvou sad ovládly obě utkání nad Šternberkem, čímž vyválčily postup do elitní čtyřky nástavby extraligy.

První turnaj hostil Liberec. Brňanky díky třem vítězstvím turnaj vyhrály, domácí byly druhé a pražský Olymp třetí. Na druhém turnaji, který hostila Praha, se role dokonale vyměnily. Praha díky povedeným výkonům zvítězila, Brno naopak podlehlo jak domácím, tak Liberci a skončilo.

Karty pro právě uplynulý víkend tak byly naprosto čisté a jasné. Kdo vyhraje třetí turnaj v Brně, bude pořádat finále. Přestože bylo o co hrát, Liberec v kompletní sestavě nedojel. Tři chybějící hráčky ze základní sestavy udělaly své. Dukla podlehla v úvodním utkání Olympu a večer hrála s domácím Brnem o vše. Utkání vyjma vyrovnané úvodní části drama nepřineslo. Královopolanky, i díky účasti Pavlíkové v základní sestavě, zápas vyhrály 3:0. A protože ani Olymp, ani Brno nezávahálo s Frýdkem-Místkem, vítězem turnaje se mohl stát až vítěz posledního utkání.

Zápas mezi Brnem a Prahou dal zavzpomínat na léta tuhých bojů dvou odvěkých rivalů. Konsolidované Pražanky hrájí po celou nástavbu velice dobrý a účelný volejbal a jejich forma graduje. To prokázaly v prvních dvou dějstvích nedělního utkání, kde v koncovkách zvítězily shodně 25:23. Brňanky tou dobou nehrály nejlepší volejbal, byly málo produktivní na hlavním kůlu a nedařilo se jim ubránit hlavní útočnou sílu Olympu, tedy smečařky Honzovičovou a Bicanovou. Brnu nepomohl výborný výkon Kuníkové na postu univerzálky, ani povedený vstup Andrýskové do sestavy, která si připsala šest bodů z devíti útoků, další dva body přidala servisem. Změnu v utkání přineslo několik taktických pokynů a přítomnost nahrávačky Pelikánové v základní sestavě. Do té doby hrající Květka Grabovská nehrála špatný volejbal, její (lepšící se) zdravotní problémy však ukázaly stále jistý limit a ve zbytku utkání byla již pošetřena.

S Pelikánovou ožila také Pavlíková, navíc se do hry zapojily více středové hráčky. Urputná koncovka třetí sady přinesla krásné výměny, ale i nevyužité šance. Ústřední postavou byla v tu dobu nejvytíženější Kateřina Kuníková. Čtvrtý set byl o fantastickém výkonu Pelikánové na podání. Ta dokonale rozbourala příjem Olympu a zásadně usnadnila cestu Brňanek do tiebreaku. Ten patřil zase jiné hráčce. Byla jí Zuzka Kamasová. V utkání důležitá na přihrávce a obraně, málo však výrazná v útoku, zapsala v této činnosti hned čtyři body a výrazně se podepsala pod relativně klidný průběh, ve kterém mělo Brno navrch. Nic nezměnila ani nešťastná událost za stavu 13:9, kdy po úspěšném útoku dostala křeč do stehna Kuníková. Čtrnáctý bod přidala Denisa Pavlíková z útoku, rozhodující patnáctý po třech výměnách Sísa Stráská středem sítě.

Pátý set tedy rozhodl o tom, že Brno bude od 12. do 15. března hostit juniorské finále. Ve skupině A mu bude soupeřem Liberec a Chodov. Skupinu B tvoří Olymp, Šternberk a Frýdek-Místek.

 

Výsledky třetího turnaje v Brně:

KP Brno - Frýdek-Místek 3:0 (20,9,11)
Liberec - Olymp 2:3 (16,16,-21,-14,-13)
Frýdek-Místek - Olymp 1:3 (22,-21,-22,-22)
KP Brno - Liberec 3:0 (21,11,21)
Liberec - Frýdek-Místek 3:2 (12,-23,-22,16,8)
Olymp - KP Brno 2:3 (23,23,-22,-16,-11)

 

Erik Nezhoda, Barbora Mertová

Foto: Dušan Pelikán

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT