7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Jak pracujeme v karanténě?

Kondice1

 

Již více než před měsícem vláda rozhodla o opatřeních nedovolujících mimo jiné sportovní přípravu ani soutěžní utkání. Hráčky KP Brna tak kromě toho, že najely na online školní výuku, musely přestat trénovat ve skupinkách a už přes třicet dní se připravují doma samotné. Některé dokonce tak dobře, že se objevily i v televizii. Nová situace s sebou přinesla nové výzvy nejenom pro ně, ale i pro královopolské trenéry. „Nikdo z nás poslední týdny nezahálel, s holkama se snažíme komunikovat po celou dobu alespoň online formou," uvedl k tomu šéftrenér Volejbalové akademie Erik Nezhoda

 

A popsal, jakými cestami se trenéři vydali, aby zabezpečili plnohodnotnou přípravu všech hráček...

 
Cesta první: Ptáme se jich.

Prostřednictvím internetových aplikací jsme hráčkám předložili dva dotazníky, ve kterých jsme bilancovali uplynulou sezónu, ptali se jich na budoucnost a zhodnotili jak jejich herní činnosti, tak i (opatrně) jejich mentální dovednosti. Výborným pomocníkem k tomu jsou formuláře Google. Vše je jednoduší díky tomu, že celý informační systém KP Brna funguje právě pod doménou Googlu.

Cesta druhá: Posadili jsme je do školy.

Samozřejmě obrazně. Hledali jsme platformu pro snadné sdílení úkolů, dotazníků, konverzací i videí. Google naše potřeby již dávno předešel, když vytvořil aplikaci Google Classroom. Pro potřeby komunikace s větší skupinou je to nástroj jak dělaný. Každá hráčka má navíc sama pro sebe vlastní předmět, kde si plní vlastní úkoly.

Cesta třetí: Rozšiřujeme jim obzory.

Přestože, jak se říká, šedivá je teorie a zelený strom praxe, i my jsme se rozhodli hráčky zatěžkat trochou četby a následné zpětné vazby. Takovou Helču Havelkovou by určitě potěšilo, jak jsme zpropagovali její článek z „Bez frází“.  Hráčky jsme nechali číst ale i jiné krátké texty a další na ně čekají. Pracujeme s tím však opatrně, protože holky musí zvládat setjným způsobem i všechny předměty ve škole. Chvílemi se dokonce zdá, jakoby toho hráčky měly víc než normálně.

Cesta čtvrtá: Mluvit, mluvit, mluvit.

Není trenéra bez pohovoru, a to platí i v době karantény. Video-konferenční hovory nám nabídly možnost pohovořit si s hráčkami o uplynulé sezóně anebo je třeba i přivítat v novém družstvu.

Cesta šestá: Video rozbor.

Na video bývá v sezóně méně času než by člověk potřeboval. Nejde pouze o trenéra, ale zejména o hráčky samotné, které denně pendlují mezi domovem, školou a tréninkem a moc času navíc jim nezbývá. Online aplikace talky.io nám nabídla elegantní řešení, jak dělat video rozbory na dálku. Není potřeba nic instalovat, aplikace sdílí zvuk (hovor), velice čistě video a navíc také pracovní plochu jednoho z volajících. Hráčka tak vidí přesně to, co jim trenér pouští a ukazuje.

Cesta sedmá: Hlavně ta kondice!

Symbolem posledního měsíce se stala všemožná videa s různými kondičními plány a výzvami. Pro naše kondičáky žádný problém. V podstatě jen vybrušují to, co dělají po celý rok. A skupinové konverzace pak denně zaplní důkazními materiály o tom, že se každá hráčka věnovala své individuální přípravě.

Cesta osmá: Povolená fyzioterapie.

Je dobře, že ordinace fyzioterapeutů jsou otevřené. Hráčky tak mohou individuálně docházet za Sašou a Kamčou a konečně se důsledně věnovat tomu, co je v sezóně trápí a zasluhuje zvýšenou pozornost. Klid léčí, nicméně i jemu je možné pomoci.

 

 

Erik Nezhoda, Barbora Mertová

 

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT