7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Mladší žákyně Králova Pole dovezly z MČR krásné 5. místo

DSC 0247

Z osmi kvalifikačních skupin se na vrcholnou akci této věkové kategorie kvalifikovalo 16 nejúspěšnějších týmů z celé republiky z celkového počtu 64 zúčastněných družstev. Ne nejlepších, protože systém nasazení do jednotlivých kvalifikačních skupin se pořadateli příliš nepovedl. Jak kvalifikace, tak samostné MČR ukázaly, že momentálně v žákovské kategorii mají převahu česká družstva. Přebor republiky se hrál tradičním způsobem - čtyři skupiny po čtyřech účastnících, z nichž první dva vytvořily 2 semifinálové skupiny se započítáním výsledku. Opět první dva následně se utkaly o medaile, zbylá družstva o celkové umístění. Celý turnaj se odehrál na palubovce haly Dukly Liberec.

 

 

 

 

 

ŽKY-D: Mistrovství České republiky kategorie Mladších žákyň - Liberec

4.5. 12:15 VK Královo Pole D
- SK Hlincovka
2:1
4.5. 16:35 VK Královo Pole D
- TJ Ostrava A
2:0
5.5. 10:30 VK Královo Pole D
- 15. ZŠ Plzeň
2:0
5.5. 13:00 VK Královo Pole D
- PVK Olymp Praha B
1:2
5.5. 16:45 VK Královo Pole D
- TJ VK Dukla Liberec
2:1
6.5. 11:30 VK Královo Pole D
- SK Kometa Praha 2:0
6.5. 14:00 VK Královo Pole D
- BVC Chodov
2:0
Komentář: Do naši skupiny byly zařazeny týmy Hlincovky, Ostravy a Plzně. V tomto pořadí jsme se také postupně s těmito družstvy utkaly.

VK Královo Pole D - Hlincovka 2:1
VK Královo Pole D - Ostrava 2:0
VK Královo Pole D - Plzeň 2:0

Všechna tři utkání se odehrála v režii našeho družstva, které pravidelně nastupovalo v základní sestavě:
náhra - Any Kučerová + Zuzajda Navrátilová
blok  -  Danka Moudrá + Bětka Vejtasová
útok  -  Kačka Pelda Pelikánová, Terka Kučerová

Tedy vyjma koncovky 2. setu s Hlincovkou, kdy jsme nedokázaly dohrát závěr 2. setu, mj. zásluhou nezodpovědnosti jedné z hráček.
Naší hlavní zbraní ve všech těchto utkáních byl servis a útok hlavně zásluhou Peldy a Bětky.

Vítězství ve skupině nás poslalo do semifinále spolu s Hlincovkou a do cesty nám postavilo družstvo Olympu Praha B a domácího Liberce. Bodově velmi vyrovnaná skupina - Brno, Liberec 2 body, Hlincovka Olymp B 1 bod.

VK Královo Pole D - Olymp Praha B 1:2

Utkání, které se jednoznačně vyvíjelo v náš prospěch než přišla koncovka 2. setu. Zkažený servis, útok do autu, chyba na přihrávce u míče zadarmo. Hráčky Olympu ožily, my jsme začaly podléhat chybám
a nebyly jsme schopny uhlídat útočníci soupeře smečujcící po lajně.
Tiebreak jsme odehrály v těžkém psychickém útlumu, soupeři narostla křídla a nedal nám v podstatě šanci.  Navíc na rozdíl od Olympu ani střídajícím hráčkám se nepodařilo změnit obraz hry. Zbytečná porážka, která se ukázala v součtu výsledků této skupiny jako rozhodující.


VK Královo Pole D - Liberec 2:1

Vítězství 2:0 nám zajišťovalo postup a možnost bojovat o medaile. První set byl z počátku velmi vyrovnaný, postupně se nám dařilo soupeři odskočit a získat si náskok, který nám dával naději na vítěznou koncovku prvního setu. Liberecká děvčata se však nevzdávala a začala postupně náš náskok stahovat. Dařilo se jím to hlavně proto, že při servisu stavěla clonu, kterou volejbalová pravidla nedovolují, ale rozhodčí přes naše protesty na toto vůbec nereagovala.
Za stavu 24:23 v náš prospěch Terka Kučerová servisem dala přímý bod. Rozhodčí jej však přiznala domácím a ještě dalším rozhodnutím pomohla Liberci vyhrát set 29:27.
Musím složit poklonu děvčatům, že tentokrát je nepříznivý stav nezlomil, ale naopak vyburcoval k ještě lepšímu výkonu a zbylé dva sety zakončil vítězně.
Po utkání zůstala hořká pachuť za to,co předvedla rozhodčí v našem utkání s domácími, tak jako i v dalších zápasech Liberce - např. se Studiem Sport v boji o postup do finále nebo ještě v boji v semifinálové skupině s Olympem B.
Je smutné, že už v této věkové kategorii touha po vítězství jde za hranice fair play. Pro děvčata hodně tvrdá zkušenost.

Prohraný set nás poslal do bojů o 5. - 8. místo.


VK Královo Pole D - Kometa Praha 2:0

Vyjma prvního setu s Kometou, který byl z naší strany opět v koncovce velmi nervózní. Tady však výrazně pomohla při střídání Eva Šimečková, která byla řešením v rámci jednoho postavení pro probém s nahrávkou a útokem. Svou nebojácností na síti uklidnila družstvo a pomohla v závěru setu udržet  naše naděje na vítězství, které definitivně potvrdila skvělým servisem Zuzka N.
Druhý set jsme pak již jasně dominovaly, na síti výrazně kralovala Pelda. Větší radost z našeho vítězství kalilo zranění  nejlepší hráčky soupeře. Vrátily jsme tak porážku družstvu, které nás při loňském MČR v Uh. Hradišti porazilo a posadilo na konečné 8. místo.


VK Královo Pole D - Chodov 2:0

Poslední utkání s Chodovem o konečné 5. místo bylo již naším koncertem. Děvčata předvedla skvělý a koncentrovaný výkon, na který soupeř nenašel recept.
V tomto utkání dokonce zastínila na síti Danka M. i Peldu. Najednou v ní "bouchly saze" a předvedla famózní výkon jak na bloku, tak především na smeči,
kdy na středu nebyla k zastavení.
Vítězství nad Chodovem nás zařadilo na 5. místo MČR. Kdyby se konalo mistrovství Moravy byly bychom přebornicemi. Nadvládu českých družstev dokumentuje i to, že druhým nejúspěšnějším moravským družstvem byla děvčata ze Znojma - Přímětic, která skončila na celkovém 10. místě.

Celkově musím děvčata pochválit za reprezentaci klubu, za předvedený výkon, který postupně gradoval. Nejen podle mého názoru jsme byly na MČR nejvolejbalovějším týmem. A ve svých řadách jsme měly hráčku jménem Pelda, která byla jednoznačně nejkomplexnější hráčkou celého turnaje a opět nejen pro mně naprosto nepochopitelné, že se jí nedostalo ocenění buď za nejlepší smečařku či nejužitečnější hráčku celého turnaje.

Tento ročník MČR mladších žákyň jasně ukázal na nutnost změny sytému kvalifikace, ale zejména závěrečného turnaje, který je naprosto nespravedlivý.
Na to doplatilo družstvo Hradce Králové, které za celý turnaj prohrálo pouze 1 x, ale skončilo 9. Stříbrný medailista LIberec bez finálového zápasu prohrál 2x (mj. s HK) a skončil druhý. Další otázkou je  kvalita rozhodčích, což se bohužel, projevilo už i v kvalifikaci.

V závěru chci poděkovat našim ULTRAS, kteří přijeli ve velkém počtu a fandili až do ztráty hlasu. Společně jsme tak zakončili úspěšnou sezónu a jsem ráda za děvčata, že mají v rodičích takovou oporu a podporu, kterou prokazovali po celou sezónu. Doufám, že to nadšení a podpora vydrží i do dalších let, ať už děvčata budou v kterémkoliv týmu.  Poděkování patří i Martině Kučerové, která v závěru sezóny s námi absolvovala soustředění i republikový turnaj a výrazně pomohla při práci s družstvem. Musím také zmínit Dušana Pelikána, jehož beru nejen  jako našeho dvorního fotografa, ale v podstatě už, i díky jeho dvěma volebalovým dcerám, jako součást klubu.

Děkuji za celou sezónu ještě jednou i děvčatům, bylo mně potěšením je trénovat. Přeji našim divoženkám hodně štěstí v dalším životě a aby jim volejbal přinášel dostatek radosti a naplňoval je.

M. Kašubová, trenérka
   odkaz na tabulku

 

 Foto D. Pelikán

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT