7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Staro-nová tvář Králova Pole

tn 6 Merkova

Usmívá se na domácích utkáních z každého koutu – z plakátů i z programů, které dostávají diváci, a i když už má v profesionálním volejbale za sebou velké úspěchy, tahle role je pro ni úplně nová. „Je to nezvyk, ještě nikdy jsem to nedělala." Řeč je o 27leté univerzálce Vendule Měrkové, která se stala tváří královopolského volejbalu pro letošní sezónu. Do české extraligy se vrátila po pěti letech z Německa a Itálie a očekává se od ní, že zkušenosti z evropského volejbalového světa předá zejména svým mladým spoluhráčkám.

 

K brněnskému týmu jste naskočila jako zkušená hráčka, jak funguje spolupráce s Vašimi výrazně mladšími kolegyněmi?

Sama jsem to zažila, takže vím, v jaké pozici holky jsou. Bude to hlavně o komunikaci a trpělivosti jak od nich, tak od nás. Když jsem já začínala u seniorek, byly jsme ale v týmu jen tak dvě tři mladé hráčky, letos máme studentek mnohem víc, takže musíme najít nějakou střední cestu, jak se sžít a smazat věkové rozdíly. 

 

První dva extraligové zápasy ukázaly, že máte určitě dobrý herní potenciál, ale na řadě věcí je ještě potřeba zapracovat.

Ano, ještě jednou bych chtěla zdůraznit, že jsme velmi mladý tým, pro který je zatím hodně těžké zachovat koncentraci až do konce. To se ukázalo hned v prvním prohraném zápase doma s Olomoucí. Nebyla to ale chyba těch méně zkušených, musíme si uvědomit všechny, že je důležité udržet zápas v koncovkách. 

 

S jakým očekáváním stojíte na prahu nové sezóny?

Těžko teď můžu hodnotit, jak to bude v sezóně vypadat, ale myslím, že by to zápas od zápasu mělo být lepší. Hned první utkání nám ukázalo cestu dál, je vidět že na vítězství máme, ale nemůžeme čekat, že to půjde samo.

 

Jaký je rozdíl mezi volejbalem v České republice a v Evropě?

V zahraničí je to hlavně o cizinkách. V Německu kluby většinou skoro vůbec nemají místní hráčky, prakticky tam nepotkáte studentky, jen profesionální hráčky. Takže připravenost je tam úplně někde jinde než tady.

 

Stala jste se tváří propagačních materiálů a spotu, který královopolský volejbal doprovází na začátku sezóny. 

Ano, doufáme v to, že to všechno pomůže zviditelnit náš brněnský tým a celkově volejbal tady. Bohužel víme, že v České republice jsou favorizované jiné sporty než volejbal. Věříme, že spot přiláká více fanoušků na naše utkání, i když v prvním zápase doma jsem byla příjemně překvapená, jak dobrá divácká kulisa tam byla.

 

Barbora Mertová


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT