7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Zítka: Pomáhám tam, kde mohu a kde mne chtějí

zitka

Jestli se dá o někom v Králově Poli říct, že je stálicí a neodmyslitelnou oporou týmu, pak je to Zdeněk Zítka. Pozici maséra už tu totiž vykoná 15 let a pokračovat bude i v příštím roce. Vedle toho momentálně působí ještě jako masér u ženské reprezentace a učí na vysoké škole, takže mu moc volna nezbývá: „Na odpočinek teď ještě není čas, mám povinnosti ve škole a musím dohnat zanedbané. Ale také na něj dojde,“ říká stále se usmívající Zdeněk.

 

Nikdo z klubu si asi nedokáže představit, že by na postu maséra působil v Králově Poli někdo jiný než Vy. Jste velkou oporou i srdcem celého týmu, vnímáte to také tak?

Děkuji, těší mne, že to tak někdo cítí. Já to tak ale nevnímám. Pomáhám tam, kde mohu a kde mne chtějí.

V Králově Poli bude v příští sezóně působit spousta nových lidí, co na změny říkáte?

Přestože mám nyní i jiné povinnosti, sleduji změny v klubu. Svědčí o tom, že hledáme nové možnosti, které by měly vést k lepším výsledkům. Těším se na setkání s novými hráčkami, vždy přináší něco nového a zajímavého a většinou nás o něco obohatí. Podobné je to i s trenéry a jejich asistenty, jejich střídání je určité koření sportu, protože přináší změnu. Na druhou stranu pro dosažení velice dobrých výsledků je potřebná i určitá stabilita nejen družstva, ale i zázemí.

Kromě toho, že pracujete v Králově Poli, působíte jako masér také na reprezentační úrovni?

To je pravda, spolupracoval jsem na několika akcích s kadetskou reprezentací a pak jsem absolvoval Mistrovství Evropy juniorek a Mistrovství Evropy žen. U národního týmu žen působím i letos.

Je práce maséra v reprezentaci odlišná od práce v klubu?

Kdybychom šli do detailů, našli bychom mnoho odlišností. Nejpodstatnější jsou ty, že v reprezentaci jste s týmem 24 hodin denně, a že pokud stíháte, tak vypomáháte mnohem víc s tréninkem.

K reprezentaci jste naskočil hned po skončení extraligy, máte vůbec čas na odpočinek?

První fáze přípravy národního družstva žen na kvalifikaci na Mistrovství Evropy skončila minulý týden a bylo to náročné. Sice jsme nepostoupili do Final Four World Grand Prix jako vloni, ale na druhém turnaji v Olomouci jsme předváděli velice pěkný volejbal a myslím, že ti, co viděli naše zápasy, mohli být spokojení. Bohužel mě práce u reprezentace stojí mnoho dnů vlastní dovolené i neplaceného volna. Do konce června se ještě budu snažit dohnat zameškané dny v práci a na začátku července přijde vytoužený odpočinek s rodinou, těšíme se na Vysočinu. Poslední týden v červenci se už ale budu opět věnovat reprezentaci, v podstatě až do konce září.

 

Barbora Mertová

 

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT