7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Statističkou Králova Pole bude v příští sezóně Petra Žilková

Petra

Není úplně obvyklé, aby pozici statistika vykonávala ve volejbale žena – jinak tomu ale bude příští rok v A-týmu Králova Pole, kde si při zápasech bude za stolek s počítačem sedat Petra Žilková. Statistice se začala věnovat před třemi lety a potvrzuje, že tento obor vůbec není jednoduchý: „Je toho přede mnou ještě hodně na zdokonalení a naučení.“

 

Od kdy se věnujete statistice?

Statistiku jsem se začala učit před třemi lety v Králově Poli a první družstvo, u kterého jsem na této pozici působila, byly kadetky vedené Erikem Nezhodou.

Jak Vás napadlo začít zrovna s tímto oborem?

Kouzlo volejbalové statistiky jsem objevila na vysoké škole při zpracovávání bakalářské práce. Na soustředění v Bystřici jsem se pak o statistice bavila s Jančou Brunclíkovou a Richardem Wiesnerem. A v září jsem se začala učit pracovat s programem Data volley a následně se začlenila ke družstvu kadetek.

Kolik kódů průměrně napíšete během jednoho utkání, jak moc je náročné statistiku zvládat?

Ze začátku to pro mě bylo hodně náročné. Nestíhala jsem sledovat hru a zároveň vše zapisovat do počítače. Po třech letech už mi to tak nepřijde, stále je toho ale hodně na zdokonalení i na naučení. Průměrně během zápasu napíšu 1000–1500 kódů.

Co děláte za profesi mimo volejbal?

V současné době studuji historii a geografii na Pedagogické fakultě MU v Brně. Od září pak nastupuji na pozici učitelky prvního a druhého stupně ZŠ.

Aktivně také sportujete.

Ano, to je pravda. Mojí velkou zálibou je badminton, který jsem začala hrát na vysoké škole, a nyní jsem se k němu po dvou letech vrátila. V uplynulé sezoně jsem hrála 5. ligu JM kraje za tým Badminton Česká. Také se účastním turnajů v racketlonu, což je čtyřboj ve sportech s raketou – stolním tenise, badmintonu, squashi a tenisu. Konají se každý měsíc po celé ČR.

 

Barbora Mertová

 

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT