7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Vendula Měrková: Nehraju tenis a na svoje triko

Vendy MerkovaJako jediná ze současného týmu už má s Královým Polem na svém kontě mistrovský titul - letos díky všem změnám, které se kolem Áčka děly, ale zatím zůstala trošku upozaděná, a tak je nejvyšší čas to napravit! 28ti letá univerzálka Vendula Měrková, která loni až do vypadnutí KP v play off vedla s velkým náskokem tabulku nejproduktivnějších hráček, zůstala věrná Brnu i v nové sezóně. A časy, kdy brněnský volejbal zdobily medaile, by si zopakovala velmi ráda: Samozřejmě že mám jenom ty nejvyšší cíle. Kdo je nechce, tak nemá ve vrcholovém sportě vůbec co dělat a může si jít vesele pinkat pro zábavu," zdůrazňuje na startu extraligy Vendy.

Dlouho jsi působila v zahraničí, na které tvé působení vzpomínáš nejraději?

Určitě to bude to německé. Itálie se mi totiž zrovna dvakrát nevyvedla. Už první sezóna v Německu byla super, s týmem VfB 91 SUhl jsme vybojovali 3. místo v Bundeslize a 2. místo v německém poháru. Pohár se v Německu bere trošku jinak než u nás. Pro družstva je to úplně jiná soutěž a každý se chce předvést a dostat do finále už jen kvůli atmosféře a všem věcem okolo toho. Během mé kariéry se mi tam podařilo dostat dvakrát. Bohužel ani jedna šance neproměněná, ale i tak to stálo za to. V době kdy, jsem odcházela z České republiky, tu chodilo (snad až na Prostějov a Olomouc) na zápasy tak 50-100 lidí. Doufám, že tedy nikomu nekřivdím. A pak jich najednou přijde na pohár v Německu 11 000!

Na svém kontě máš řadu osobních úspěchů, který tě potěšil nejvíc?

Ve druhé sezóně v Německu se mi povedlo získat cenu Top scorer a od ostatních trenérů a kapitánek i ocenění hráčka sezóny. Bohužel to tenkrát nepomohlo družstvu k lepšímu umístění. Na jednu stranu to potěší, ale nehraju tenis a na svoje triko.

Dres Králova Pole jsi po svém zahraničním působení začala oblékat znovu v loňském roce, co tě v Brně nejvíc překvapilo?

Když jsem se loni vrátila do České republiky, tak změna už byla jenom to, že má Brno zahraničního trenéra, holky trénují ve stejných tričkách a jsou tu videoporady a rozbory před zápasem. Letos se k tomu ještě přidala lepší organizace okolo družstva a trenér, který dokáže přimět okolí pracovat na 100 procent.

S přípravou na letošní sezónu jste začali na začátku srpna a byla hodně intenzivní.

Já jsem do přípravy naskočila o dva týdny později. Znáte taková ta nemehla, co se zraní hned druhý den přípravy :-D Příprava byla intenzivní hodně, ale jsem na to zvyklá ze zahraničí. V Německu je normální trénovat dvakrát denně, před zápasem je to samozřejmě upravené a v Itálii se trénovalo jednou denně, plus když byla posilovna, tak dvakrát.

V novém ročníku extraligy zatím za sebou máte dvě utkání, jak je hodnotíš?

Pro mě byly oba zápasy o nervozitě, zbytečného přemýšlení a spoustě chyb na podání. Na tomhle musíme zapracovat a také na přihrávce. Mně se to ale mluví, když já nepřihrávám, že :-)

S jakým výsledkem bys letos byla spokojená?

Jaké jsou moje cíle? Samozřejmě, že bych chtěla ty nejvyšší, protože kdo je nemá a nechce, tak nemá ve vrcholovém sportě vůbec co dělat a může si jít vesele pinkat pro zábavu. Proti Ostravě bylo vidět, že i po velkém množství chyb na podání (28) je možné dovést zápas do vítězného konce bojovností a kolektivním výkonem. Pokud toto vypilujeme a začneme dobře podávat, sezóna se nám může povést minimálně do první pětky, čtyřky.

Máš před zápasem nějaký rituál?

Rituál vyloženě nemám, jen to mám všechno časově naplánovaný - kafíčko, sváča, žádnej spěch a stres, že nestíhám. Chudák naše fyzio Eliška rychle zjistila, že před zápasem se nikam neženu a tejpy na poslední chvíli neplatí :-D

Barbora Mertová

 

 

 

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT