7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Skutečná posila ze zámoří: Amanda Brown

AmandaZáří na hřišti i ve statistikách a usmívá se i po každém odehraném utkání. A moc si pochvaluje Brno - po Dánsku svou druhou evropskou volejbalovou zastávku. Řeč je o 23ti leté blokařce Amandě Brown, která opustila rodnou Ameriku v loňském roce. Poslední dva zápasy v dresu Králova Pole odehrála ve velkém stylu: nejenom že v nich nasbírala nejvíc bodů ze všech, proti Frýdku-Místku navíc u jejího jména svítila 77% úspěšnost! Kdybyste jí po zápase k tomuto výkonu šli pogratulovat, řekne skromně a hlavně česky: „Díky moc."

 

 

Po USA a Dánsku je Vaší další zastávkou Česká republika, je to pro Vás velká změna?

Je to tady úplně jiné, česká kultura i charakter lidí se od Ameriky i Dánska hodně liší. Musím ale říct, že se mi tu opravdu moc líbí, lidé jsou ke mně milí a stále v Brně objevuji další a další věci.

Co Vás tu překvapilo nejvíc?

Život tady je ve srovnání s USA i Dánskem podstatně levnější! Takže mám najednou pocit, že toho můžu dělat mnohem víc a nemusím si tolik hlídat každou korunu :-)

V týmu KP Brno jste dvě Američanky, zbytek hráček mluví česky. Jak se domlouváte na trénincích?

Hlavním jazykem je při trénincích čeština. Zpočátku jsem samozřejmě nerozuměla vůbec ničemu, a tak nám české spoluhráčky překládaly. Teď už ale trošku rozumět začínám, zatím jsem se učila hlavně volejbalové výrazy a takové ty časté a praktické věci - čeština je ale hrozně složitá, protože se ani trošku angličtině nepodobá.

Jak moc se odlišuje evropský styl volejbalu od toho amerického?

Docela dost, evropský volejbal totiž klade mnohem větší důraz na techniku odbití a kontrolu míče. Samozřejmě pak všude záleží ještě na hlavním tenérovi, protože ten to zaštiťuje po svém, má nějak nastavené svoje priority a svůj styl trénování.

A styl trénování Marka Rojka Vám vyhovuje?

S jeho pojetím se plně ztotožňuji - myslím, že je potřeba sestavit tým, který bude dobře fungovat uvnitř a na tomhle základu se pak dá stavět. Pokud se v týmu navzájem sžijeme a budeme se dobře znát, bude nám to fungovat i na hřišti a můžeme se zápas od zápasu pomalu zlepšovat. Marek navíc očekává od každé hráčky herní maximum, takže nás to nutí pořád zlepšovat své výkony. A to je dobře.

Doposud jste odehráli čtyři extraligová utkání - na čem by měl tým podle Vás ještě zapracovat?

Měli bychom začít hrát a kontrolovat hru hned od prvního bodu. Náš rozjezd bývá v prvních minutách zápasů pomalejší a pak musíme zbytečně dohánět bodovou ztrátu. Takže se musíme naučit určovat tempo hry hned od začátku utkání a zvládnout ho udržet celou dobu.

Máte za sebou neuvěřitelnou procentuální úspěšnost v posledních dvou odehraných zápasech. Proti Šternberku v Českém poháru to bylo 61 % a proti Frýdku-Místku v extralize dokonce 77 %. Pokaždé jste se navíc blýskla hned 17 body! K tomu nezbývá než pogratulovat.

Děkuji, s Markem jsme před tím dost pracovali na pilování individuálních dovedností - tak, abych byla schopná najít dobrou pozici v útoku i na bloku. A výsledek těchto extra tréninků se dostavil :-)

Co říká Vaše rodina na to, že hrajete v České republice - neplánují Vás navštívit?

Moji rodiče tu v září byli, a tak jsme si projeli Brno a okolí. Jsem moc ráda, že jsem je zase mohla vidět, a že jsme tady trochu pocestovali. Já sama bych se ještě chtěla podívat do Prahy, která mě hodně láká, tak snad mi na to vyjde čas o vánoční pauze.

A ještě jedna nevolejbalová otázka - co dnešní výsledek prezidentské volby v Americe, jste spokojená s vítězem voleb Donaldem Trumpem?

To ani náhodou! Podle mě je to dost neomalený člověk a nelíbí se mi jeho postoj k řadě důležitým tématům, jako jsou klimatické změny nebo imigrace.

 

Barbora Mertová

 

 

 

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT