7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Vaňková: Už odmala bylo mým snem se ve sportu někam dostat

VankovaNikola Vaňková - to je jméno, které v Králově Poli zaznívá čím dál častěji. Ve svých 19 letech je jednou z hlavních opor juniorského týmu, v letošní sezóně už ale začala oblékat i dres brněnského Áčka. Její volejbalové začátky jsou spjaté s Ondřejem Markem - oba pochází ze stejné vesnice a právě on ji nasměroval do jejího prvního volejbalového působiště. Zanedlouho bude maturovat, ještě před tím ji ale čekají veledůležité boje s Královým Polem: Momentálně by mě nejvíc potěšilo, kdybychom tento týden s holkama obhájily titul z extraligy juniorek a s týmem žen vyhrály zápasy play off," usmívá se Nikola.

Kdy jsi začala s volejbalem?

Volejbal jsem začala hrát ve 12 letech, ale míčové sporty mě bavily už odmalička. Potom přišel nápad jít hrát do Havlíčkova Brodu, zkusila jsem jedno soustředění a zalíbilo se mi to. Jelikož naše celá rodina má ke sportu hodně blízko, nikde nebyl problém. Během jednoho roku jsem se musela naučit všechny základy - holky v mém věku už totiž hrály soutěž a já přeskočila mladší žákyně a rovnou začala hrát starší, o rok později potom extraligu kadetek.

Jsi všestranná i na ostatní sporty.

Ano baví mě všechny sporty, nejvíc ze všeho ale nohejbal, dále pak i tenis a ping pong.

Pocházíš ze stejné vesnice jako současný trenér brněnských volejbalistů Ondřej Marek, sleduje Tvou volejbalovou dráhu?

S panem trenérem Ondřejem Markem se známe dobře, pocházíme z malé vesničky Bezděkov, kde se znají všichni se všemi. Myslím, že mě sleduje a určitě za to, kde jsem, vděčím i jemu, protože právě jeho nápad byl, abych zkusila jít hrát volejbal za Havlíčkův Brod. Každoročně u nás pořádáme tzv. Bezděkovské léto, kde se hraje skoro každý víkend různý turnaj. Nejznámější je asi míčový sedmiboj v disciplínách tenis, stolní tenis, košíková, házená, volejbal, nohejbal a penalty.

Jak dlouho působíš v Králově Poli?
 
Čtvrtým rokem. Myslím si, že můj příchod do Brna byl u mě rozhodujícím zlomem ve volejbale. Už odmala bylo mým snem se někam ve sportu dostat. Jak už jsem zmínila, začínala jsem v Havlíčkově Brodě, poté jsem šla do týmu v Novém Veselí a teď tedy KP Brno.

Letos jsi na postu libera poprvé začala oblékat dres Áčka a poprvé si taky v extralize žen zahraješ play off. Jaké to je oproti juniorkám?

Ženská extraliga je oproti té juniorské přesnější, rychlejší a méně se v ní chybuje (což je vidět hlavně u týmů jako je Prostějov a Olomouc). Obrovský rozdíl je také v přípravě na zápasy. Tato sezóna mi zatím přináší hrozně moc, každý zápas a trénink je pro mě důležitý. Další plus je, že v týmu je spousta zkušených hráček, od kterých se můžeme hodně naučit.

Několikrát už sis zahrála také v národním týmu.

Ano, byla jsem v širším kádru reprezentace kadetek 98/99 a juniorek 96/97. S reprezentaci kadetek jsem byla na mládežnické Olympiádě v Gruzii a s juniorským týmem na kvalifikaci na MS v Srbsku.

Letos budeš maturovat, dá se v tomhle volejbalovém tempu zvládat ještě škola?

Skloubit dohromady to jednoduché není, ale zvládnout se to dá. Maturuji z anglického a českého jazyka, zeměpisu a TST-teorie sportovního tréninku. Určitě bych chtěla pokračovat i dál, takže jsem si podala pár přihlášek, samozřejmě na sportovní fakultu - tak uvidíme, jestli se dostanu.

Tento týden tě ale čeká hlavně finálový turnaj s juniorkami - budete obhajovat loňský titul! Jak se těšíš?

Těsím se strašně moc, ale vím že to nebude jednoduché. V pondělí jsme začaly trénovat celý tým juniorek spolu a každá z nás k tomu musíme přistoupit zodpovědně a soustředit se naplno na všechny zápasy, které nás čekají. Zároveň touto cestou zdravím všechny příznivce volejbalového sportu a ráda bych je pozvala na tento náš finálový turnaj, který se koná od čtvrtka do neděle. Přijďte nás podpořit a dobít nás vaší energií, kterou budeme určitě potřebovat, abychom obhájily i po roce zlaté medaile!!!

 

Barbora Mertová

 

 

 

 

 

 .


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT