7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Matúš Kalný: Věřím, že se budeme posouvat dopředu

057 DR194042

 

Sezóna 2019/20 nebyla pro ostříleného kouče Matúše Kalného vůbec jednoduchá. Nově totiž začal dirigovat úplně nejmladší družstvo extraligy a na seznámení s ním měl před startem prvního ligového zápasu pouhé dva týdny. V průběhu sezóny pak musel řešit nečekaná zranění a odchody z týmu a hledat náhradní řešení. Nečekaná tečka za sezónou navíc přišla z důvodu pandemie koronaviru už na prahu play off. I přes všechny tyhle komplikace ale Matúš vůbec nelituje, že se jeho novým domovem stalo KP Brno. „V Brně se cítím velmi dobře, jsem tu obklopený lidmi, kteří mají chuť klubu pomoci. A já doufám, že se budeme posouvat dopředu," vzkazuje všem Kalný.

 

Sezóna 2019/20 skončila předčasně a těsně před play off… Jak ji s odstupem hodnotíš?

Vzhledem k tomu, že jsme byli jednoznačně nejmladším družstvem extraligy, tak ji s odstupem času hodnotím pozitivně z pohledu implementace mladých hráček do týmu, ať už to byla Grabovská, Pavlíková nebo později Koulisiani. A co se nepodařilo? Bohužel jsme nedotáhli do úspěšného konce některé slibně rozehrané zápasy, a to nás asi stálo konečné lepší umístění. Ale to samozřejmě souvisí s věkem týmu a chybějícími zkušenostmi.

Jak jsi sám řekl, v uplynulé sezóně jsi pracoval s velmi mladým týmem a hodně hráček teprve získávalo první zkušenosti v extralize žen. Velmi úzce to ale souvisí se současnou vizí KP Brna, kterou je dlouhodobější výchova mladých hráček pro A-tým. 

Ano, stávající koncept u nás je jasný, chceme postupně zapracovávat mladé hráčky. Rád bych v tomto směru zvýraznil slovo „postupně“. Koncepty výchovy mladých hráček v zahraničí jsou na tom obdobně, juniorky hrají extraligu žen pochopitelně s menšími zkušenostmi, resp. s nižší výkonností, pro mladé hráčky je ale stěžejní, že se na každodenním tréninku učí od těch zkušenějších. V principu mají děvčata na každém tréninku své vzory, od kterých mohou odkoukávat nové věci, a postupně se tímto způsobem posouvají dál.

Ty sám máš za sebou první sezónu v Králově Poli, jak se Ty osobně v klubu cítíš a jak se Ti tu líbí?

Máme za sebou všichni těžkou sezónu, z mé osobní zkušenosti možná tu nejtěžší. Před jejím začátkem jsme věděli, že jdeme do rizika, protože já se přidal k týmu pouhé dva týdny před prvním utkáním a celou přípravu dělal někdo jiný. A to, že se k tomu bohužel přidala spousta zranění, resp. odchodů z týmu, celou složitost situace jen a jen umocnilo. Přes to všechno se v Brně cítím velmi dobře, jsem obklopený lidmi, kteří mají chuť klubu pomoci. 

Kdy se bude formovat nová podoba A-týmu a jaké jsou nejbližší plány?

Bezprostřední plán před startem příští sezóny je absolvovat dobrou letní přípravu bez zranění a v rámci možností posílit družstvo, což asi teď nebude úplně jednoduché. Budeme se ale i v této v těžké situaci snažit posunout se vpřed. Náš tým se už v podstatě formuje od našeho posledního extraligového zápasu. Probíhají debaty s hráčkami, ale zatím ještě není nic zcela konkrétní.

 

Barbora Mertová

Foto: Ondřej Driml

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT