7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Hlavní lékařkou národního týmu žen je i letos Radka Bartovičová

Radka2

 

Radka Bartovičová, hlavní lékařka KP Brna a současně obvodní doktorka, se stejně jako její ostatní kolegové letos dostala do situace, kterou by ještě loni na podzim předvídal málokdo. Po světě se začala šířit pandemie koronaviru a postupně se dostala i do České republiky. Přizpůsobit se tak narychlo musela nečekanému ohrožení v podobě viru, který je doposud velkou neznámou pro všechny. Doma jí navíc zůstaly dvě děti školou povinné, a aby toho nebylo málo, na stole jí znovu přistála reprezentační pozvánka. Jak všechno dohromady Radka zvládá?

 

Poslední dva měsíce nastala v lékařské profesi pro všechny úplně nová situace. Co to znamenalo konkrétně pro Tvoji praxi?

Naše ordinace byla vybavena ochrannými pomůckami již od ledna, kdy se začaly šířit první zprávy o COVID-19. Díky tomu jsme, na rozdíl od jiných, mohli fungovat bez přerušení. Hlavní změna byla v objednávání pacientů na určitý čas, aby se zamezilo jejich potkávání se. To se dělo a děje doposud. Pacienty s podezřením jsme mohli hned směrovat na zřízená odběrová místa. Díky zavedeným opatřením se nám změnila částečně běžná léčebná péče, kdy pacienti upřednostňují telefonické konzultace před návštěvou ordinace.

Zvýšili jsme samozřejmě také hygienická opatření a pacienty v ordinaci přijímáme v ochranných pomůckách. Zde bych chtěla moc poděkovat českým firmám, které štíty tiskly na vlastní náklady, a poskytly je zdravotníkům.

Doma máš dvě malé děti, určitě v tomto období nebylo jednoduché vracet se každý den domů s vědomím, že přece jen patříš do rizikové skupiny možné nákazy?

Ano toto jsem měla a mám na vědomí celou dobu. Ovšem při řádném používání ochranných pomůcek a dodržování zavedených opatření se snažím tohle riziko co nejvíce minimalizovat.

Kromě své běžné lékařské praxe jsi klubovou lékařkou KP Brna a také už druhým rokem hlavní lékařkou ženské reprezentace. Co všechno Ti práce u národního týmu přinesla?

Přinesla mi cenné zkušenosti nejen v oblasti medicíny. Spoustu krásných zážitků i díky senzačnímu umístění z loňské reprezentační sezóny. Je to práce, která mě baví a naplňuje, hlavně díky společnému týmovému duchu.

Loni jste s reprezentací zažili neuvěřitelnou cestovní pouť, která skončila až v Peru!

Ano, po vydřeném postupu ze skupiny a za nepřímé pomoci slovenského týmu, následovala v Chorvatsku naše dvě senzační vítězství ve finále Evropské ligy. Holky vyhrály nad Běloruskem a domácími favoritkami z Chorvatska, čímž si zajistily účast v Challenger Cupu, který se hrál několik dnů po chorvatském finále až v peruánské Limě.

Už jen samotný přesun z Chorvatska do ČR, a následně do Peru ani ne za dva dny, byl zážitek sám o sobě. Organizace šampionátu v Peru byla pak pro mě, jako Středoevropanku, velký adrenalin. Na jakoukoli moji otázku a požadavek, jsem vždycky dostala univerzální odpověď: „Wait, later, mañana.“ S týmem jsme během turnaje také navštívili české velvyslanectví v Peru, kde jsme se setkali s jeho zaměstnanci i velvyslancem osobně, a to bych jako běžný cestovatel asi těžko zažila. Na turnaji jsme nakonec skončili druzí, což byla příjemná třešnička na dortu. Škoda, že nám jenom o vlásek utekl postup do prestižní Ligy národů.  

V širší nominaci letošní reprezentace máme i tři hráčky KP Brna, což Tě určitě těší.

Jsem velmi ráda, že se do širší nominace dostaly tři naše mladé odchovankyně klubu. Myslím si, že pro holky je to obrovská příležitost získat nové zkušenosti. Denisa a Dáda mají před sebou maturitu a školní povinnosti se jim překrývají s programem reprezentace, takže to pro ně bude časově hodně náročné. Věřím ale, že to všechno zvládnou.

Jaký je nejbližší program reprezentace?

Evropský pohár byl zrušen z důvodu epidemie koronaviru, a tak se poprvé sejdeme až začátkem června. Netrpělivě čekáme, zda bude povolena kvalifikace na ME, která by se měla hrát od půlky srpna. Podle  rozhodnutí CEV bude program reprezentace případně upraven.

A co je momentálně před tebou v Králově Poli, co s děvčaty aktuálně řešíš?   

Protože tato sezóna skončila předčasně, zaměřujeme se už teď na tu příští. Holky začaly trénovat, a my společně řešíme přípravu hráček tak, aby na další sezónu byly připraveny co nejlépe.

 

Barbora Mertová

 

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT