7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

V jednoduchosti je síla, říká kondiční trenér Volejbalové akademie Aleš Trubiroha

Trubiroha

 

Sportovec tělem i duší Aleš Trubiroha vystudoval na Masarykově univerzitě v Brně obor Kondiční a fitness trenér a této profesi se naplno věnuje hned v několika sportovních odvětvích. Když v Králově Poli vznikala Volejbalová akademie a hledal se kondiční kouč výběrových družstev, padla volba právě na něj. Aleš se tak v KáPéčku stará o to, aby byly volejbalistky týmů U17 a U19 zdravé a fyzicky dobře připravené. „Kondiční příprava už není jenom o tom být rychlejší a silnější. Je o správném plánování a o prevenci,“ zdůrazňuje Aleš, který letos v prosinci oslaví kulaté 30. narozeniny.

 

Odmalička se věnuješ sportu, jakému přesně?

Až po nástup na vysokou školu jsem byl aktivní hráč fotbalu. Vždycky jsem rád lyžoval, běhal, chodil do posilovny, občas si jdu zahrát volejbal a v posledním roce jsem začal jezdit na kole.

Na vysoké škole jsi studoval obor Kondiční a fitness trenér, takže Tvoje záliba ve sportu pak logicky vyústila ve studium i Tvou současnou profesi? Bylo ve hře i něco jiného?

V podstatě ne. Věděl jsem, že tohle je to, co chci dělat a našel jsem se v tom. Dělám to, co mě baví.

Kde všude jsi kromě KáPéčka působil jako kondiční trenér?

Mimo KP již sedmým rokem spolupracuji s brněnským beachvolejbalovým klubem Sokol Brno I. Trénuji některé mladé tenisové naděje. Asi dva roky jsem pomáhal s přípravou dorostu basketbalových Žabin. Druhou polovinu mého času pracuji jako osobní trenér v posilovně.

Jak jsi se dostal ke KáPéčku?

Do KP mě přivedla moje teď už skoro manželka Janča Brunclíková, když mě doporučila jako kondičního trenéra při vzniku Volejbalové akademie. Od té doby se společně s trenéry snažíme vytvořit komplexní celek volejbalové přípravy od A do Z.

Co všechno Tvoje práce obnáší?

Mám na starosti družstva U17 a U19, což jsou výběrová dorostová družstva. Mojí povinností je udržet holky zdravé, fyzicky připravené a postupně je seznamovat s režimem vrcholového sportovce. V pozadí toho všeho je to potom evidence a vyhodnocování kondiční připravenosti jednotlivých hráček.

Proč je pro sportovce důležitá správná kondiční příprava a je už dnes ve sportech tohle automatická a běžná součást tréninku?

Sport se strašně rychle vyvíjí a kondiční příprava dostává každým rokem více prostoru ve všech sportech. Nejen hráči, ale i trenéři si čím dál více uvědomují, že když se budou o tělo dobře starat, bude jim sloužit lépe a hlavně déle. Kondiční příprava už není jenom o tom být rychlejší a silnější. Je to o správném plánování a o prevenci. Je hodně důležité, aby si trenér a kondiční trenér nastavili dobře spolupráci, domluvili se na prioritách a dokázali jeden druhému ustoupit.

Na co kladeš důraz v kondiční přípravě u volejbalistek?

Na zdraví hráček a techniku cvičení. Myslím, že moji filozofii nejlépe vyjadřuje motto „V jednoduchosti je síla.“. Nevymýšlím žádné složité cviky, ale hodně lpím na zvládnutí základních pohybových vzorů. Snažím se pracovat tak, aby holky vždy pochopily, proč to dělají, dokázaly si prvky z kondice přenášet do volejbalu a viděly, že je to posouvá dále. Jsou to věci jako posilování před tréninkem, důkladná rozcvička, každodenní péče o ramena, chuť najít si čas na regeneraci. Všechno to jsou malé dílky, které když se poskládají, najednou to funguje tak, jak má. Musím říct, že to chce hodně trpělivosti, ale baví mě sledovat, jak se holkám postupem času mění vnímání kondiční přípravy a jsem rád, že před přechodem do žen pochopí její význam a přijmou ji jako součást tréninku.

Jak probíhá kondiční příprava v KP v současné složité době?

Je to něco nového, s čím se musíme naučit pracovat. Pro hráčky ani pro trenéry to není jednoduchá situace, ale všichni se s tím snažíme poprat, jak nejlépe dokážeme. Momentálně probíhá příprava online formou. Každý týden holky dostávají kondiční plán, který plní a který má za úkol udržet je v alespoň částečné formě. Čas od času dostanou za úkol přečíst si nějaký článek na téma důležitosti kondice nebo natočit nějaké video z tréninku, aby si připomněly, že to dělají především pro sebe.

Na co za svoje působení v KP nejraději vzpomínáš?

Po posledním juniorském titulu jsem holky vezl čtyři hodiny autem zpět do Brna a myslím, že na to jen tak nezapomenu :-).

Jaké máš záliby mimo sport?

Mám skoro dvouletou dcerku a ta mi vždy vymyslí program :-). Jinak mimo sport rád vařím a čtu.

Máš nějaký životní či profesní sen?

Vždycky jsem chtěl nahlédnout do zákulisí některého týmu z NBA.

 

Barbora Mertová

Foto: Ondřej Driml

 

 

 

 

 

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT