7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Volejbalové přípravky jsou mou starostí i radostí

Melkes

 

Vedoucím trenérem královopolských přípravek je Martin Melkes, který se do klubu dostal díky své malé dceři a kvůli volejbalu opustil svou dosavadní práci úplně v jiném oboru. Za normálních okolností by teď s děvčaty trénoval v hale, organizoval výjezd přípravek na extraligový zápas A-týmu a vymýšlel co nejbližší termín volejbalového kempu pro rodiče s dětmi. Realita je však bohužel jiná a přípravky momentálně klasické tréninky mít nemohou. Martin a ostatní trenéři tak udržují kontakt s nejmenšími volejbalistkami klubu alespoň distanční formou. „Je potřeba, aby děti vyskočily z gauče a začaly se hýbat. O to se snažíme především,“ zdůrazňuje Martin.   

 

Co Tě přivedlo do Králova Pole?

Od roku 2016 hraje v KáPéčku za přípravky moje dcera a jednou mně řekla, že by chtěla taky to KáPéčkový triko jako mají velký holky na hřišti. Když jsem zjistil, že takové triko k dispozici není, nechal jsem ho (s požehnáním klubu) pro svou dceru vyrobit. Dál jsem se začal pídit po tom, co by ještě bylo možné pro přípravky vymyslet a připravit. Postupně pak slovo dalo slovo a volejbalové přípravky začaly být mou starostí a radostí. Volejbal mě navíc vždycky bavil, hrál jsem ho odmala a většina mých kamarádů a známých jsou také volejbalisti.

Kde jsi pracoval předtím?

V podstatě celý život jsem se živil jako účetní, víc než 15 let jsem strávil v účtárně jedné nadnárodní firmy. Nakonec jsem to přes místo pracovníka zákaznické podpory v IT společnosti dopracoval až do KáPéčka, za což jsem velice rád.

V Králově Poli působíš jako vedoucí trenér přípravek, co všechno tahle práce obnáší?

V podstatě vše. Od náboru nových děvčat, přes vymýšlení a zajištění tréninků, turnajů a dalších doprovodných akcí, jako jsou kempy, příměstské tábory, výjezdy na venkovní zápasy a akce pořádané na domácích utkáních. V neposlední řadě mám na starosti i rozbíhající se e-shop KáPéčka.

Jak probíhá letošní sezóna přípravek?

Sezóna začala normálně, pro patnáct děvčat klubovým soustředěním v Bystřici nad Pernštejnem. Pokračovala náborovým testováním, kde jsme si děvčata rozdělili do jednotlivých tréninkových skupin, a koncem září pak začala klasická tréninková příprava na halách. Ta byla bohužel přerušena v půlce října a od té doby se připravujeme pomocí distanční formy tréninků. Tento týden jsme úspěšně rozběhli systém výzev, ti nejlepší a nejaktivnější se už teď můžou těšit na odměny. Začínáme také s online tréninky, které budou od zítřka „naživo“ s našimi trenéry a budou v nich prováděny zejména posilovací a koordinační tréninky.

Loňskou sezónu doprovázela charitativní akce ve prospěch malé Agátky, jak to ovlivnilo Tebe samotného a jak děvčata přípravek?  

Akce nás určitě ovlivnila všechny. Už jen tím, že si člověk uvědomí, jak přiléhavé je přísloví, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Byl jsem až překvapen, jakým způsobem děvčata na informaci o nemoci naší spoluhráčky zareagovala. Myslím, že všechny akce na podporu Agátky dopadly nad má očekávání. Věřím, že jakékoli takové akce pořádané na podporu potřebným vychovávají naše děvčata k solidaritě a ochotě bezděčně pomáhat.

Jaké byly (a jsou) Tvoje letošní plány s přípravkami? Co vše by mělo být před vámi?

Tady to bude hodně závislé na tom, kdy nám zase dovolí trénovat, což bude souviset s uvolněním restriktivních opatření. Bohužel z našeho plánu již vypadly některé akce, které by byly pro děti zajímavé – jako například turnaje barevného minivolejbalu nebo výjezdy na venkovní utkání našeho A-týmu spojené s celodenním programem. Doufáme, že po uvolnění restrikcí bude ještě možné některé akce uspořádat, týká se to hlavně turnajů Krajského barevného minivolejbalu. Dále věříme, že budou moci na zápasy chodit zase diváci, což by umožňovalo pořádat FANS akce pro naše přípravky.

Začínáme se také zamýšlet nad pořádáním a organizací akcí, které nám znemožnila „jarní část“ koronavirové pandemie – což jsou jak víkendové kempy pouze pro děvčata, tak i společné kempy dětí s rodiči, na nichž si rodiče sami mohou vyzkoušet tréninkový proces pod vedením zkušených koučů. Chtěli bychom rovněž pokračovat v nastartované tradici příměstských táborů, které jsou určeny nejenom pro hráčky našeho klubu. V letošní roce bychom rádi tyto příměstské tábory rozšířili i mimo přípravky, směrem na žákovské složky.

Čím si krátíš čas, když je dlouhá chvíle?

Dlouhou chvíli díky bohu moc často nemívám, ale pokud někdy nastane, rád se dívám na staré české filmy, detektivky a sci-fi, případně si přečtu dobrou knihu. Nevím, jestli je to koníček, ale rád jezdím po termálních koupalištích a lázních a zkouším jejich služby.  

Co bys vzkázal dětem z přípravek v této nelehké době?

Hlavu vzhůru, vyskočit z gauče a od počítače, a hlavně se hýbat. Musíme to všichni vydržet a jakmile všechny tyto strasti pominou, těšíme se na všechny děti zase v halách při trénincích. Do té doby budeme moc rádi, když nás přípravky budou dál sledovat online.

 

Barbora Mertová

 

 

 

 

 

 

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT