7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Cassie, Elvita i Kelsi se v Králově Poli cítily jako doma

kp olo m 26022021 16

 

Cassie Baird, Elvita Dolotova a Kelsi Hobbs v letošní sezóně rozšířily řady cizinek KP Brna. Jejich celoroční působení v královopolském klubu bylo samozřejmě výrazně ovlivněné pandemií koronaviru a s tím souvisejícími restrikcemi. Část sezóny nemohly vůbec hrát a ve zbytku si bohužel při zápasech neužily diváckou atmosféru. Brno a Českou republiku navíc prakticky nepoznaly z jiné než sportovní stránky. Všechny tři se ale bez ohledu na tohle všechno shodly na tom, že v Králově Poli díky výbornému kolektivu a týmové atmosféře strávily krásnou sezónu a hlavně - cítily se tu jako doma.

 

Jak rychle sis na začátku sezóny zvykla na nové prostředí a nový klub?

Cassie„Nikdy není lehké opustit domov a zvyknout si na nové prostředí, ale díky tomu, že už je to moje třetí sezóna venku, bylo to v pohodě. Brno bylo jedním z mých nejoblíbenějších míst kde jsem doposud žila a hrála, dokonce i přesto, že byla sezóna hodně ovlivněná Covidem-19. Je jen škoda, že jsem to tady kvůli restrikcím nemohla víc prozkoumat."

Elvita„Na Brno jsem si zvykla rychle a cítila jsem se tu dobře. Všechno, co jsem potřebovala, bylo blízko - obchody, autobusová zastávka, pěšky jsem navíc byla za 15 minut v centru. Vždycky jsem chtěla hrát v zahraničí, ale nikdy by mě nenapadlo, jak těžké bude opustit přátele, vztahy a rodinu, naštěstí je dnes hodně způsobů, jak být se svými blízkými v kontaktu i takhle na dálku."

Kelsi„Česká republika pro mě byla úplně novou zkušeností. Bylo to totiž úplně poprvé, co jsem se vůbec dostala do zahraničí, předtím jsem celou dobu žila jen v rodném Birginhamu v Alabamě. Takže to byl velký zážitek - najednou bydlet v úplně novém městě a poznat nové lidi. S tím samozřejmě souviselo i to, že jsem musela opustit rodinu a své přátele, což vůbec nebylo jednoduché. Naštěstí mi to tady všichni usnadnili - trenér i spoluhráčky, všichni mě tu přivítali opravdu s otevřenou náručí. Za každý den, co jsem tu mohla strávit, jsem velmi vděčná. 

 

Mezi zdejším volejbalovým prostředím jsou určitě oproti tomu, na které jsi byla zvyklá, velké rozdíly?

Cassie„V české lize se hraje podle mezinárodních pravidel zatímco v USA máme pravidla svoje. Díky tomu, že už to ale byla moje třetí sezóna v zahraničí, mi to nedělalo problémy. Co ale bylo pro mě hodně nové byly balóny Galla. Na ně jsem si musela zvykat, protože se s nimi hraje jinak než s míči Mikasa nebo Molten, které jsem používala předtím." 

Elvita„Porovnávat úroveň české a lotyšské ligy, je jako den a noc. Ať už se týká organizace či volejbalové úrovně, v Česku je všechno mnohem výš než u nás doma. V Lotyšsku je volejbal v podstatě koníček, v České republice jde o skutečnou profesi."

Kelsi„Největší rozdíl byl v délce sezóny a cestování. V USA trvá hlavní sezóna jenom od srpna do prosince, tady je mnohem delší. Doma jsme cestovaly po celé Americe, takže jsme létaly do různých států a tam jsme zůstávaly několik dní. Tady je to úplně jinak - jedete na zápas, ten odehrajete a pak se vrátíte během jednoho dne zase zpátky."

 

Jakou největší zkušenost si z letošní sezóny odnášíš?

Cassie„To, že jsme se vše učily dohromady jako jeden tým. A protože naše družstvo bylo hodně mladé, tak byl vlastně obrovskou zkušeností každý zápas nebo i trénink. A během roku byl patrný veliký posun, což pro mě bylo tím největším přínosem."

Elvita„V první řadě to bylo množství tréninků. V Lotyšsku jsme jich měli 4-5 týdně, tady 9-10. Velkou zkušeností pro mě byl profesionální přístup trenérů k hráčům. A samozřejmě také možnost střetnout se s velmi kvalitními týmy a hráči."

Kelsi„Celý můj pobyt tady byla jedna velká výzva. Nová země, nový tým a také COVID, který bohužel působil komplikace. Navzdory tomu jsem tu profesně hrozně moc vyrostla a za to mohu jen a jen děkovat všem lidem, se kterými jsem se tu potkala. Užila jsem si volejbal a snažila jsem se poznat i Brno."

 

Oblíbila sis během roku nějaké české jídlo?

Cassie„Moc mi chutnaly bramborové knedlíky plněné uzeným masem. A také svíčková s knedlíky a brusinkami."

Elvita„Jídlo je tu podobné jako v Lotyšsku, takže nějaké úplně nové oblíbené jídlo nemám."

Kelsi„Plněné bramborové knedlíky."

 

Naučila ses tu nějaká česká slova?

Cassie„Moje čeština je bohužel velmi skromná, takže rozumím jenom málo věcem. Umím říct dobré ráno, dorbý den a děkuji. Pak rozumím nějakým číslům a pár volejbalovým frázím."  

Elvita„Naučila jsem se toho hodně, takže teď na konci sezóny už rozumím téměř všemu. Slovíčka jsou podobná ruštině."

Kelsi„Česky jsem se naučila zdravit - dobrý den, ahoj, dobré ráno, nazdar a čau. Pak také slova prosím a děkuji. A je mi jasné slovo "holky", protože jsem to slyšela pořád na tréníncích."

 

Jaká byla atmosféra v týmu, jak budeš na holky vzpomínat?

Cassie„Atmosféra byla úžasná. Holky byly vstřícné a přijaly nás moc hezky. Hodně jsem se od celého týmu naučila, takže jsem moc ráda, že jsem mohla být jeho součástí. Holky mají obrovský talent, který může je i celý klub posunout hodně vysoko."

Elvita„Je to přesně tak, dobrá atmosféra panovala na hřišti i mimo něj a děvčata nám byla ve všem nápomocná. Bude mi po všech hodně smutno a doufám, že zůstaneme v kontaktu.

Kelsi„Byly jsme opravdu jedna velká rodina a po holkách se mi bude moc stýskat. Strávily jsme spolu spoustu času a vždycky se ke mně chovaly mile. Moc ráda jsem poznala všechny a holky mě hodně naučily. Navíc, v těžších chvilkách, dokázaly vždycky vykouzlit úsměv na mé tváři."

 

 

Barbora Mertová

Foto: Ivo Stejskal


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT