7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Věřím, že nejsilnější okamžik sezóny teprve přijde

Martin Stetka

 

Emoce, napětí, velké a strhující bitvy, bouřlivá atmosféra, radost i smutek - to vše nabídla semifinálová série KP Brna a Olomouce. Nedílnou a velmi podstatnou součástí týmu byl ve všech pěti zápasech semifinále statistik Martin Štětka. Během každého utkání seděl u počítače a pečlivě zaznamenával vše, co se na palubovce děje. Tím ale jeho práce zdaleka neskončila - na Olomouc totiž musel připravit co nejpreciznější analýzu, což s sebou neslo hodiny strávené u videí soupeře. Hrát finále nejvyšší volejbalové soutěže žen je tak i pro Martina velkou odměnou za kvalitně odvedenou práci. Finálová série pro něj bude navíc o to zajímavější, že si to v ní pomyslně "rozdá" se svým učitelem statistiky Zdeňkem Sklenářem, který v letošní sezóně hájí barvy Prostějova. 

 

Jak hodnotíš těžkou semifinálovou sérii?

Po hladkém vítězství s Olympem se proti nám postavil soupeř, který nás otestoval po všech stránkách. Bude to možná znít divně, ale já jsem vlastně rád, že jsme dostali od Olomouce facku v podobě výrazné prohry ve druhém zápase. Že jsme na to dokázali zareagovat a dostat se z toho, nás posunulo opět o hodně dál.

Co tuto sérii nakonec rozhodlo?

Dalo by se říct, že rozhodlo to, že jsme vyhráli poslední rozehru zápasu, ale už při příjezdu do Olomouce, kdy jsme odvraceli první mečbol, jsem týmu věřil a také i říkal statistikovi z Olomouce, že ještě v pátek před zápasem můžeme zajít na kafe a popovídat si. 😄 Ale to, co asi rozhodlo skutečně, bylo tak nějak všechno dohromady – méně chyb v rozhodujících chvílích, viz poslední set pátečního utkání, kdy se tie break hraje do 15 bodů, my neudělali jedinou chybu a Olomouc naopak šest. Ale hlavně větší chtíč vyhrát. On se ani nedá nějaký balón vypustit, když máte v hale na české poměry ve volejbale to nejlepší publikum.

Celý tým je neuvěřitelně silný, zvládá vypjaté momenty a drží spolu, na zapase tančí, po něm zpívá. Ty se s holkama znáš dlouhodobě, přesto – je pro tebe tahle letošní týmovost a naladění překvapením nebo je to vyústění dlouhodobé kvalitní a poctivé práce?

Překvapení to pro mě není, holky dlouho pracovaly na tom, aby letos přišla ta sezóna, kvůli které dřou, a abych pravdu řekl, opravdu si to zaslouží. Letos si sedlo všechno, realizační tým, hráčky a konečně i fanoušci, kteří ženou všechny neskutečně vpřed.

Soupeřem Králova Pole bude ve finále Prostějov, který dokázal porazit favorizovaný Liberec.

Prostějov už koncem základní části ukázal, že si umí vyšlápnout na kvalitní soupeře. V Liberci se už od nového roku děje něco zvláštního, takže mě nepřekvapilo, že semifinále zvládl Prostějov lépe a postoupil. Moc se na finále těším, v Prostějově působí jako trenér juniorského družstva můj dobrý kamarád Zdeněk Sklenář, kterému vděčím za to, jak dnes ovládám statistiku a analýzu. On je v současné době nejlepší český statistik a Prostějov určitě využije jeho služby, aby se na nás co nejlépe připravil, takže to bude další ohromně těžká série.

Který moment byl pro Tebe v této sezóně zatím nejsilnější?

Chtěl bych říct, že vítězství v Českém poháru, ale nakonec to bylo čtvrté semifinálové utkání v Olomouci. Tam jsem se ještě několik minut po zápase bál, že mi vyskočí srdce z těla! Věřím ale, že ten nejsilnější okamžik sezóny ještě přijde.

 

Barbora Mertová

Foto: Ivo Stejskal

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT