7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Romana Pavlicová se sice loučí s extraligovou kariérou, v KP ale zůstává

368D1C8B F5C9 4916 8F16 91B104BC710C

 

Volejbalový příběh Romany Pavlicové se začal psát v Králově Poli před více než deseti lety a v letošní sezóně právě zde napsal i závěrečnou extraligovou tečku. Romana se do KáPéčka vrátila se zkušenostmi z ostatních českých klubů i ze zahraničí, konec své kariéry si ale přála prožít zase zpátky "doma". Její rozlučka s extraligou nakonec měla nádherný zlatý a stříbrný nádech, a tak jako hráčka skončila na úplném vrcholu. Příběh Romany Pavlicové tím ale nekončí, v Králově Poli bude totiž pokračovat i dál, tentokrát v roli trenérky. 

 



Sezóna 2021/22 pro tebe znamenala návrat do Králova Pole po 10 letech. Jaké to bylo působit zase 
doma?

Zprvu jsem vůbec nevěděla, co od toho mám čekat, ale holky, i když byly o dost mladší než já, byly skvělé a vzaly mě mezi sebe dost rychle. Jsem ráda, že jsem mohla být součástí tohoto týmu a rozloučit se s extraligovou kariérou právě v Brně, kde jsem začínala s vrcholovým volejbalem.

Asi málokdo by na začátku sezóny předvídal, jak úspěšná nakonec bude - na krk jste si pověsily zlato v České poháru a stříbro v extralize. Teď už tyhle úspěchy můžeš hodnotit s odstupem, co byl podle Tebe největší klíč k těmto skvělým výsledkům?

Myslím, že se v KáPéčku konečně zúročila dlouhodobá práce s mládeží v brněnské Akademii, kterou má dlouhodobě na starost Erik Nezhoda. Většina holek spolu hrála už od kadetek a je na nich vidět každý rok strašně velký posun vpřed. Pak už se tým doplnil o pár zkušenějších hráček a na úspěch bylo zaděláno. :-)

Na jaký moment v sezóně vzpomínáš nejraději?

Těch momentů bude asi víc, ale vyzdvihla bych poslední rozhodující zápas s Olomoucí o postup do finále, nevyvíjel se úplně příznivě, ale i tak jsme ho dokázaly otočit. Ve čtvrtém setu jsem se dostala na hřiště a první co mi proběhlo hlavou bylo, že jsem si zahrála poslední brněnské finále, a že si to chci zopakovat. Bylo to takove déjà vu.

Co se Ti honilo v hlavě v Olomouci ve čtvrtém semifinále, kdy jsi nastoupila v tie breaku za stavu 2:7, výrazně pomohla zvrátit nepříznivé skóre a vybojovat veledůležitý semifinálovy bod?

Popravdě, to už si úplně nepamatuju, ale odjakživa jsem strašnej vítězák, takže to nejspíš bylo to, že musíme zabrat, že to není ztracené, a že to prostě vyhrajem za každou cenu. Celou sezónu vlastně moje role byla dodávat holkám na hřišti klid a pomoc v těžkých chvílích a tento tah se trenerům v zápase povedl.

Během sezóny jsi ale nebyla jen členkou A-týmu, aktivně jsi se zapojila i do práce s mládeží.
 
Ano, byla jsem trenérkou u žákovské složky v KáPéčku a chodila vypomáhat na tréninky mladších i starších žákyn. Rovněž jsme s Petrem Pavlicou dostali možnost trénovat KCM, což byl výběr nejlepších žákyň z celého Jihomoravského kraje.
 
Královo Pole klade velký důraz na výchovu vlastních hráček, jak děti podle Tebe vnímají své vzory v A-týmu. Jsou pro ně motivací na trénincích a zápasech?
 
Úplně všechny kategorie dětí chodí podávat míče na zápasy A-týmu a děti z přípavek pravidelně jezdily fandit i na naše venkovní zápasy. Byly tak s námi pořád v kontaktu a podle mě je tohle všechno, především pro ty nejmenší děti, veliká inspirace a do budoucna jim to může pomoci v jejich rozvoji. Na vlastní oči totiž vidí, kam až to poctivou prací mohou dotáhnout. Moc hezké bylo v průběhu sezóny třeba také sledovat, jak si jedna holčička z přípravek sháněla během celého roku fotky s podpisy hráček, a nakonec si z nich vytvořila knížku. 
 
V letošní sezóně ses rozloučila se svou extraligovou kariérou, ale Tvoje role v KáPéčku tím rozhodně nekončí.
 
Moje role v klubu už teď bude jen trenérská, dostala jsem na starost svoje vlastní družstvo mladších žákyň. Dále bych měla být jedním z trenérů Volejbalové Akademie. Těším se na všechno moc, bude to pro mě zase nová výzva.
 
Jak budeš trávit letošní léto?
 
Jednu dovolenou už mám za sebou, byli jsme s manželem na odložené svatební cestě. Teď mě čeká ještě jedna jen se ségrou. No a pak takova ta klasika…Volejbalové kempy a dětský tábor. 

 

Barbora Mertová 

Foto: Ivo Stejskal


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT