7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Novou posilou Králova Pole je Katarína Körmendyová

Kormendyova

 

Novou blokařkou Králova Pole bude v sezóně 2023/24 Katarína Körmendyová. Tato slovenská hráčka není v české extralize žádným nováčkem, za sebou má už roční angažmá ve Šternberku a v Olomouci. Brněnský tým pro ni nebude úplnou neznámou, v KáPéčku totiž působí její dvě krajanky - Simona Jelínková a Tereza Hrušecká. „S holkama se dobře známe. Svůj přestup do KP jsem s nimi ale nekonzultovala, každopádně mě pak hodně potěšila jejich pozitivní reakce na to, že budu součástí jejich týmu," usmívá se Katarína. Ještě před tím, než se ke KP připojí, ji ale čekají reprezentační povinnosti. S národním týmem žen se teď na Slovensku připravuje na Mistrovství Evropy žen. 

 

 

Dosavadní kariéra:

2011-2013 TJ Strojár Malacky (Slovensko)
2014-2018 COP Nitra (Slovensko)
2018-2021 Slávia EU Bratislava (Slovensko)
2021-2022 TJ Sokol Šternberk
2022-2023 VK UP Olomouc
 
Výška: 182 cm, pozice: blokařka

 

Stáváš se novou posilou KP Brna, jak se do Králova Pole těšíš?

Jsem velmi ráda, že se mi naskytla příležitost stát se v nové sezóně součástí týmu KP Brno. Klub na mě působí velmi příjemně a přátelsky a já věřím, že s holkama vytvoříme skvělý kolektiv na hřišti i mimo něj. KP jsem si vybrala jak kvůli úspěšné sezóně, kterou má za sebou, tak kvůli progresu hráček, který byl viditelný během celé sezóny.

Kde všude jsi doposud volejbal hrála?

Svou volejbalovou kariéru jsem začala v TJ Strojár Malacky, kde jsem hrála dva roky. Na střední školu jsem šla na sportovní gymnázium do Nitry a v té době jsem čtyři roky působila v klubu COP Nitra. Následovaly tři roky v klubu Slavia EU Bratislava s velmi bohatou historií a množstvím úspěchů. Mým prvním zahraničním angažmá byl TJ Sokol Šternberk, z nějž jsem se po roce přesunula Olomouce.

Jak s v České republice cítíš a jaký je podle Tebe rozdíl v úrovni české a slovenské extraligy?

Každým přibývajícím rokem se v české extralize cítím víc a víc jako doma. Velkou výhodou je, že to mám ze Slovenska kousek, protože pocházím ze Záhoří. Rozdíl mezi slovenskou a českou extraligou byl znát, už když jsem do Česka přišla před dvěma lety. Česká extraliga je na dobré úrovni a týmy jsou v ní vyrovnané, což je podle mého názoru velmi důležité pro progres hráček.

V KP působí i dvě další Slovenky – Tereza Hrušecká a Simona Jelínková. Konzultovala jsi s s nimi, jestli do Brna přestoupit? 

S holkama se dobře známe. S Terkou jsme se potkávala na opačné straně sítě, když jsem působila ve slovenské extralize. A trénujeme spolu v seniorské reprezentaci. Se Simou jsem strávila dva roky v Slavii EU Bratislava a osobně se známe velmi dobře. Svůj příchod jsem s nimi ale nekonzultovala, po dohodě s klubem jsem jim o svém budoucím angažmá řekla, až bylo vše domluvené, a jejich pozitivní reakce mě velmi potěšila. 

Proč hraješ zrovna volejbal?

S volejbalem jsem začala na základní škole, díky mé spolužačce, která mě přivedla na první trénink. Hodně se mi to zalíbilo a po pár měsících jsem se volejbalu začala věnovat soutěžně. Oba moji bratři navíc volejbal na základní škole hráli také, takže jsme se na jejich zápasy chodili dívat s rodiči.

Jaké jsou Tvé největší volejbalové úspěchy?

Ty největší klubové jsem zažila se Slavií EU Bratislava. S holkama jsme vyhrály dvakrát mistrovský titul ve slovenské extralize – v letech 2019 a 2021. A v těchto letech jsme se staly i vítězkami Slovenského poháru. Co se týká mého působení v národním týmu, s reprezentací jsme skončily šesté na Mistrovství Evropy do 19 let. Velkým úspěchem pro mě byl i postup na ME s národním týmem žen v roce 2022 – byl to pro mě obrovský krok v rámci seniorské reprezentace a už se moc těším na to, že se zanedlouho začneme na Mistrovství Evropy připravovat. 

Kdy příprava na evropský šampionát začne?

Na začátku července. Naši skupinu odehrajeme v Estonsku. Kromě tréninků nás teď čakají přípravné zápasy, které budeme hrát jak na Slovensku, tak v zahraničí.

Jak dlouho už v národním týmu působíš?

Své první reprezentační zkušenosti jsem získala na kadetské a juniorské úrovni. V seniorském národním týmu jsem si poprvé zahrála v roce 2021 – v Černé Hoře v kvalifikaci na Mistrovství Evropy. Loni jsem s nároďákem odehrála Golden European League a zmíněnou úspěšnou kvalifikaci na ME.

Je ve volejbale nějaká meta, které bys chtěla dosáhnout?

Před každou sezónou si nastavím nějaký cíl, který se snažím splnit. Ale vždycky chci podávat co nejlepší výkony, abych byla pro tým oporou. Ráda bych si časem vyzkoušela i jiné ligy, například německou, polskou nebo francouzskou. Ale momentálně se mi hodně líbí v české a moc se těším na to, že další sezónu budu hrát právě tady.  

Hrálas vždy na postu blokařky?

Ano, protože jsem ve svém prvním klubu byla jedna z nejvyšších hráček. Párkrát jsem v žákyních hrála i na smeči, ale k postu blokařky jsme se pak rychle vrátila.

Jaké máš kromě volejbalu koníčky?

Svlůj volný čas trávím s rodinou, přítelem a mým psem. Velmi ráda chodím na procházky do přírody, plavat nebo si jdu zacvičit. 

Zbyl Ti vzhledem k reprezentačním povinnostem i čas na nějakou dovolenou?

Po skončení první části reprezentační přípravy jsme dostaly dva týdny volna, kdy jsem vycestovala na dovolenou do Itálie.

 

Barbora Mertová

Foto: Pavel Netolička

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT