7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Medaile v Bundeslize - splněný sen Květy Grabovské

VKKP štern 111246

 

Když v roce 2021 Květa Grabovská opouštěla KP Brno, čekala ji velká neznámá v podobě německé Bundesligy. O dva roky později už je všechno jinak – na krk si letos pověsila bronzovou medaili s Drážďany a v Německu se začíná cítit jako doma. Zahraniční angažmá doporučuje všem. „Získáte díky němu opravdu hodně – poznáte nový styl volejbalu, nové lidi a budete mít větší rozhled. Zkušenosti tvoří člověka a zahraničí vám jich dá určitě spoustu,“ potvrzuje Květa.

 

 

KP Brno jsi opustila po sezóně 2020/21 – kam jsi zamířila?

Zamířila jsem do VC Wiesbaden – tento klub mi dal příležitost okusit poprvé zahraniční soutěž. Uplynulou sezónu jsem strávila v SC Dresdner, v jednom z top klubů Bundesligy. A v sezóně 2023/24 plánuji jít do LiB Aachen, takže mě čekají zase nové výzvy. Moc se těším na fanoušky, tým i na to, že poznám další prostředí. Doufám, že budeme bojovat o semifinále a že si sezónu společně co nejvíc užijeme. Poblíž, přes hranice v Belgii, navíc bude můj přítel Matouš Drahoňovský.

Jaká to byla změna opustit české volejbalové prostředí?

Veliká. Být z ničeho nic obklopený cizinci a být vlastně prakticky jediným cizincem v týmu je velká změna sama o sobě. Co se týká konkrétních věcí, uvedla bych určitě rychlost a preciznost hry, na kterou je kladen v Německu obrovský důraz. Chvíli mi trvalo adaptovat se na rychlejší hru. A rozdíl je samozřejmě také ve sledovanosti, téměř na každý zápas je vyprodaná hala a ve spoustě klubů je velice příjemné prostředí. V Drážďanech chodilo 3 000 diváků skoro na každé utkání.

Právě s Drážďany jste letos dokázali vybojovat v Bundeslize bronz. Je to tvůj největší volejbalový úspěch?

V ženské kategorii ano. Určitě to nebylo jednoduché, protože naše sezóna byla velice náročná. Neměla úplně hladký průběh, jak by někdo mohl čekat. Ale důležité je, že jsme se zvedly, bojovaly až do konce, a třetí místo nakonec urvaly po právu. Byla to neskutečná sezóna a této medaile si velice cením.

Sledovala jsi na dálku také úspěchy Králova Pole?

Ty jsme samozřejmě sledovala a mrzí mě, že jsem s holkama nemohla naplnit v ženách koncept se zlatým cílem, do kterého jsme se společně pustily. Všem to moc přeju a držím palce do dalších sezón.

Prázdniny asi volné úplně nemáš, protože máš za sebou působení u národního týmu. Co Tě ještě s reprezentací čeká?

V těchto týdnech se připravujeme na blížící se Univerziádu a poté začne příprava na Mistrovství Evropy a kvalifikaci na Olympiádu.

 

Barbora Mertová

Foto: Ondřej Driml

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT