7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Novým členem představenstva klubu je Jiří Herman

foto herman


Novým členem představenstva volejbalového klubu KP Brno je RNDr. Jiří Herman, Ph.D., ředitel Gymnázia na třídě kapitána Jaroše. Na svou novou roli se moc těší a rád by v ní společně s ostatními navázal na královopolské úspěchy a pokračoval v systematické práci s mládeží, na kterou klade KP Brno dlouhodobě velký důraz. „Jako člen představenstva budu navíc usilovat o to, aby se na školách vytvářely lepší podmínky pro studenty, kteří vrcholově sportují. Na Jarošce se o to dlouhodobě snažíme – běžné to ale v současné době bohužel na všech školách není,“ říká Jiří Herman.

 

 

 

 

 

Jak se, jako nový člen představenstva, těšíte na spolupráci s KP Brno?

Považuji za velkou čest, že jsem byl osloven několika členy vedení klubu, abych se v budoucnu podílel na jeho chodu. Pokusím se využít své zkušenosti a být klubu co nejvíce prospěšný.

Co říkáte na loňské úspěchy klubu, o čem podle Vás svědčí?

V sezóně 22/23 dosáhlo ženské Áčko dvou pozoruhodných úspěchů, vítězství v Českém poháru i v extralize. Jako brněnského patriota mě hodně potěšilo napínavé "brněnské" finále extraligy – sledoval jsem ho se zatajeným dechem... Ale i dlouholeté úspěchy v mládežnických kategoriích svědčí jednoznačně o tom, že klub koná svou práci velmi dobře. O to větší výzvou pro další období bude, aby se nám na tyto výsledky podařilo aspoň částečně navázat.

V současné době působíte jako ředitel Gymnázia na třídě Kapitána Jaroše, jak dlouho tuto funkci vykonáváte a čemu dalšímu se ještě věnujete?

Celá moje profesionální kariéra je spjata s Gymnáziem na třídě Kapitána Jaroše – na Jarošku jsem nastoupil po vojně, v záři 1981 jako učitel matematiky a fyziky, v roce 1990 jsem se stal zástupcem ředitele a od roku 1997 zde působím jako ředitel. O příštích prázdninách však má ředitelská etapa skončí – a já o její další pokračování už nebudu vzhledem ke svému věku usilovat. Řadu let působím také jako externí učitel na Přírodovědecké fakultě MU při výchově svých budoucích kolegů. A od roku 2018 jsem činný i politicky, v loňském roce jsem obhájil mandát zastupitele města Brna.

Jak důležitá je podle Vás systematická práce s mládeží, na kterou klade velký důraz i KP Brno?

Považuji ji za nesmírně důležitou. Jako ředitel gymnázia jsem se snažil pro své studenty vždy vytvářet podmínky pro to, aby se mohli sportovním aktivitám (a to nejen na vrcholové, ale i výkonnostní úrovni) věnovat i při středoškolském studiu. Pravidelně dokonce sportující uchazeče nepatrně bonifikujeme při přijímacím řízení.

I když většina středoškolaček z klubu studuje na sesterském Sportovním gymnáziu Ludvíka Daňka, některé z nich navštěvovaly (nebo i dosud navštěvují) naši školu – takže můžu potvrdit, že vlastnosti, které jsou rozvíjeny ve sportovním klubu, jim pomáhají i při gymnaziálním studiu. To nejdůležitější, co dává pravidelné sportování mladým lidem (i těm, kteří to nedotáhnou na špičkovou úroveň), je přesvědčení, že pravidelná sportovní aktivita se stane nedílnou součástí jejich životního stylu.

Loňské play off extraligy podpořili ambasadoři z řad významných brněnských sportovců. Oslovovali jsme záměrně primárně ty, kteří u vrcholového sportu zvládají i studovat na vysoké škole. Co byste mladé generaci stran důležitosti studia doporučil Vy, proč by se měly hráčky vzdělávat?

Důležité je, aby si všichni uvědomovali, že sportovní kariéra je krátká a jen málokomu se během ní podaří se finančně zajistit po zbytek života. A v té druhé, mnohem delší životní etapě, se dobré vzdělání vyplatí – už jen proto, aby si člověk mohl na pracovním trhu vybrat takové zaměstnání, které ho nejen hmotně zajistí, ale ve kterém bude také spokojený.

Na druhé straně se domnívám, že ne všechny školy vytváří svým studentům – vrcholovým sportovcům – podmínky pro to, aby mohli při svém obrovském časovém i fyzickém vytížení úspěšně studovat. Rád bych se jako člen představenstva VK KP pokusil o to, aby se tato situace alespoň trochu zlepšila.

 

Barbora Mertová

Foto: brno.cz

 

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT