7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Rozhovor s trenérem Markem

 Na začátku sezony sliboval trenér Ondra Marek, že se chce s mladým týmem rozkoukat v evropské soutěži, dojít co nejdál v Českém poháru a přichystat si pro play off takovou pozici, aby pro jeho tým sezona neskončila příliš brzy.
V Evropském Challenge Cupu se náš tým nejenže nerozkoukal, ale nechal překvapeně koukat Rakušanky a Nizozemky, které si na našem týmu vylámaly zuby. V Českém poháru mladý kouč a ještě mladší družstvo vybojovali po skvělém finálovém výkonu stříbro na Palubovce Prostějova. Teď už chybí jen výhodné postavení pro vyřazovací boje. O to se naše děvčata poperou v následujících dnech. „Teď už musíme hrát naplno a v duelech neváhat,“ burcuje stratég královopolské lavičky.


Tým už před play off čeká jen série zápasů s nejlepšími čtyřmi celky soutěže.

Nenarazíme na žádný slabý tým a nebudeme hrát žádná lehká utkání. Musíme se stoprocentně koncentrovat na každý set. Nesmíme si myslet, jako při utkání s Olympem, že vyhrajeme lehce 3:0.

S jakým místem budete před play off spokojený?

Chce to, abychom se vyhnuli silným týmům ve čtvrtfinále a byli vysoko. V případném semifinále by bylo těžké narazit na Prostějov. Takové úvahy jsou ale ještě daleko.

Na palubovce všechno klape, i když někdy se příliš nedaří na přihrávce.

Já to tak nevidím. To tak možná vnímá veřejnost, ale ve statistikách jsme druhé nejlépe přihrávající družstvo v extralize. Všichni vidí, že dostaneme eso, ale mi také máme procentuálně velké množství výborných přihrávek. Samozřejmě ale jsou družstva, která nás na přihrávce nachytají. Naše přihrávka je o tom, že přijímají dvě hráčky. Potom je to optické, protože se musí počítat s tím, že za set dostaneme dvě tři esa.

Vraťme se k finále poháru s Prostějovem. Co chybělo k senzační výhře?

Takhle blízko k poražení Prostějova už možná nikdy nebudeme. Asi jsme je trošku zaskočili, ale taky si myslím, že Prostějov už byl myšlenkami na pohárovém utkání s Pesarem. Ještě k tomu nás trošku podcenili. Navíc celý náš tým zahrál dobře. Byl to nadstandardní výkon. Přesto jste ve skvěle rozehrané druhé sadě lacino ztratili koncovku. Proč? Druhý set rozhodl. Vedli jsme 19:16 a naše dva servisy šly asi pět centimetrů za lajnu. Zahráli jsme k tomu tři míče do sítě a Iva Bramborová set zakončila servisem o pásku. Prostějov se v koncovce zasloužil sám jen o čtyři body. My jsme ve druhém setu udělali devět chyb. S takovým množství se prostě set vyhrát nedá. V tie-breaku se to opakovalo. Prostějov udělal jen jednu chybu, my šest. To k tomu patří, protože jsme museli hrát na riziko. Potom chyby můžou přijít. I tak to byl vynikající výkon. Nechci nic zakřiknout, ale tohle družstvo má velkou morální sílu.

Stříbro z poháru je asi velký úspěch?

Určitě. Přejít přes Frýdek a Olomouc už mluví samo za sebe. K tomu jsme místy Prostějov ve finále zatlačili do kouta. Ještě se k tomu zápasu jednou vrátím. Podle mě rozhodlo prostějovské střídání, kdy přišla Iva Bramborová. Zatlačila nás servisem a hrozně špatně se nám bránila. Už loni jsme s ní měli problémy.

Problém levoruké smečařky?

Je to vážně těžký.

Před zlomovou částí extraligy je čas na otázku, jak to vypadá s návratem Terezy Tobiášové?

Tereza začala trénovat. Zatím neskáče a na volejbal se ještě necítí. Připravuje se, sama chodí do posilovny, pokud jí bude fajn a sežene si hlídání, můžeme o její pomoci uvažovat. Budeme to ale řešit až později.

Šance na její návrat tedy žije?

Šance pořád je. Ani Tereza nic nevylučuje, ale nechceme nic uspěchat. Její priorita je beach a olympiáda. K tomu chce všechno vyladit. Družstvo zatím šlape, takže uvidíme před play off, že by nám pomohla zkušenostmi. Ale teď jisté nic není.

Autor: Marek Těšík


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT