7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Vrcholí extraliga juniorek. SG navíc skočí do extraligové baráže

 Naše juniorské volejbalistky, které zároveň hájí i barvy prvoligového týmu SG Ludvíka Daňka čeká extrémně perný víkend. Tým našeho úspěšného kouče Aleše Nováka rozehraje v sobotu a v neděli první turnaj finálové skupiny extraligy juniorek proti Přerovu, pražskému Olympu a Ostravě. Novákova parta navíc v sobotu odpoledne změří síly se soupeři v baráži o extraligu žen. Do cesty se brněnskému sportovnímu gymnáziu postaví Šternberk a za týden také pražské Střešovice.

 

Zvládnete náročný volejbalový program?

Nikdo nám nic nedovolil přeložit, takže si užijeme perný víkend. Pro mě to žádný extrém neznamená, náročnější program čeká na naše hráčky. Finále extraligy juniorek a barážová utkání o extraligu totiž sehraje stejná sestava. Naše hráčky hrají první ligu a jako doplněk také juniorskou extraligu.

Jakým systémem se hraje finálová skupina extraligy juniorek?

Na programu jsou dva finálové turnaje pro čtyři družstva. Každý zápas se počítá do tabulky. Počítám s tím, že rezervy extraligových družstev budou posílené o extraligové hráčky juniorského věku. Přerov totiž prohrává v extraligovém čtvrtfinále 0:2 s Olomoucí, Ostrava je proti Prostějovu na hraně vyřazení, a pokud zvítězí i Olymp nad Slavií, pošle i on svoje hráčky z juniorského kádru.

Je toto posílení soupeřů jisté?

Počítám, že asi na osmdesát procent nás čekají obtížná utkání proti velice silným soupeřům v kompletních sestavách. Přibližte také systém baráže. Hrajeme teď proti Šternberku venku, za týden nás čekají Střešovice. O víkendu 15. a 16. dubna potom hrajeme proti těmto soupeřům domácí utkání.

Má SG šanci na extraligový postup?

Kdybychom dokázali baráž vyhrát, je to velké překvapení. Soupeři přece jenom mají tým, který teď odehrál extraligu. Jsou ve výhodě. My si nikým z týmu žen nepomůžeme. Klub nás také k ničemu netlačí. Případný postup pro nás bude bonus navíc.

Jaký je tedy brněnský cíl pro baráž?

Chceme ukázat, že mladé holky z juniorky a z první ligy umí hrát vyrovnaný volejbal s průměrnějšími týmy z extraligy.

V minulých dnech se z Prahy ozývaly hlasy, že Brno a Šternberk mají v baráži výhodu díky kumulaci hráček z rezerv extraligových týmů. V brněnském případě z KP Brno, u Šternberku z Olomouce. Jak tyto výtky vnímáte?

Některé výtky mají teoreticky pravdu. My po takovém doplňování kádru nebažíme. Chceme, aby mladé holky hrály nejvyšší soutěže ve svých juniorských týmech. Podobně to funguje například v házenkářské soutěži žen. Naše juniorky hrají první ligu žen jako doplňkovou soutěž, která je dobře připraví na reprezentaci a přechod do extraligového týmu žen.

 

Autor: Marek Těšík


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT